Νέα μηνύματα του 112 σε οικισμούς της Λάρισας και του Βόλου
Ατελείωτος ο «εφιάλτης» στη Θεσσαλία.
Το 112 ήχησε εκ νέου στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του Βόλου και της Λάρισας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία οι κάτοικοι στα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μέλισσα, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι να παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Παράλληλα, μήνυμα του 112 ζητάει από τους κατοίκους στις περιοχές Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή να παραμείνουν σε ετοιμότητα εκκένωσης.
Τα νερά έχουν ξεπεράσει τα παραπήνεια σημεία και πλέον έχουν κατακλείσει τον κάμπο της Λάρισας προς τον δήμο Αγιάς.
Σημειώνεται πως από την μεριά των Τεμπών, το νερό έχει υπερχειλίσει από το Δέλτα του Πηνειού και αυτήν την ώρα αρχίζει και κατακλείζει όλα τα χωράφια και τις καλλιέργειες στις περιοχές Μεσάλαγκα, Αλεξανδρινή και Ομόλιο. Μάλιστα, οι κάτοικοι στο Ομόλιο έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του χωριού με γεωργικά μηχανήματα και φτιάχνουν αναχώματα για να μην φτάσει το νερό στα χωριά.
Ο δρόμος προς τα Τέμπη από τις παραλίες της Λάρισας θα παραμείνει για λίγο ακόμη ανοιχτός, καθώς υπάρχουν σημεία που η στάθμη του νερού φτάνει έως το οδόστρωμα. Εντελώς κλειστά προς Λάρισα είναι η παλαιά και νέα Ε.Ο.
Δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Τρικάλων για πλημμυροπαθείς
Με ενέργειες της Π.Ε. Τρικάλων και σε συνεννόηση του Χρήστου Μιχαλάκη με τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Σωτήρη Βησσαράκο τέθηκαν λεωφορεία του συγκοινωνιακού φορέα στη διάθεση των πλημμυροπαθών της περιοχής της Φαρκαδόνας (Πετρόπορο, Νομή κλπ.).
Δείτε βίντεο του trikalavoice.gr:
Κάλυψη αναγκών σε φάρμακα υψηλού κόστους απο τον ΕΟΠΠΥ για πληγέντες
Όσοι απο την πληγέντες έχουν ανάγκη σε φάρμακα υψηλού κόστους, μπορούν να απευθύνονται στο Φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ (διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 211, 1ος οροφος) αφού πρώτα επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2410 539947, 2410 539 948, 2410 539 949.
Πρόβλημα στατικότητας στη γέφυρα Γκίκα – Έκλεισε το μεσημέρι του Σαββάτου
Πρόβλημα στατικότητας παρουσιάζει η γέφυρα Γκίκα μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε να κλείσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων ενημέρωσε σχετικά την Τροχαία Τρικάλων η οποία προχώρησε ήδη στον απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων. Η γέφυρα θα παραμείνει κλειστή έως ότου ολοκληρωθούν οι τεχνικοί έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών.
Δήμος Λαρισαίων: Να μεταβούν στις οργανωμένους χώρους κάτοικοι της περιοχής της Ν. Σμύρνης
Η ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων αναφέρει τα εξής: Καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Ζάνου, Πενταλόφου, Προμηθέως, περιοχή αναχώματος, στη συνοικία της Νεας Σμύρνης, να απομακρυνθούν άμεσα από τις κατοικίες, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού που γίνονται από τις ομάδες Πολιτικής Προστασίας.
Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων θα αναλάβουν την υποστήριξη σε σίτιση κλπ στους οργανωμένους χώρους που φιλοξενούνται πληγέντες (Κλειστό Νεάπολης, γυμναστήριο 1ου Λυκείου).
Ψαλτοπούλου: Το νερό στις πληγείσες περιοχές δεν είναι πόσιμο
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.
Το νερό στις περιοχές αυτές, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλία και άλλες, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σίγουρα δεν είναι πόσιμο μέχρι να γίνουν μετρήσεις και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, τονίζει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Μέχρι τότε συνιστάται η χρήση εμφιαλωμένου νερού.
«Το νερό της βρύσης είναι μολυσμένο από λύματα, νεκρά ζώα και φυτοφάρμακα»
«Αυτό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, λεπτοσπείρωση κλπ», επισήμανε η κυρία Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το πιο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε τυποποιημένο νερό και φαγητό. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους, τις εγκυμονούσες και τα μικρά παιδιά» τόνισε.
Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει τρόφιμα στη Μαραθέα
Πρόκειται για ακόμα ένα αποκλεισμένο χωριό της Καρδίτσας, που έχει αποκλειστεί από την σαρωτική κακοκαιρία Daniel και οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την προσεγγίσουν.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των φοιτητών
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέλαβαν τις παρακάτω πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των φοιτητών στις πόλεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα:
Στον Βόλο, ξεκίνησε από την Τετάρτη 6/9, και συνεχίζεται έκτοτε, η παροχή γευμάτων σε πακέτο (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού σε όλους τους φοιτητές.
Στην Καρδίτσα, η παροχή γευμάτων (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού ξεκίνησε την Πέμπτη 7/9 και συνεχίζεται έκτοτε. Την Τετάρτη 6/9 υπήρχε γενικός αποκλεισμός της πόλης, και ως συνέπεια δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο εστιατόριο ούτε για την τροφοδοσία.
Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε διανομή γευμάτων (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού την Παρασκευή 8/9, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων. Οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν για την τροφοδοσία την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν καρποφόρησαν, καθώς υπήρχε αποκλεισμός από την Τροχαία και στις δύο εισόδους (από Καρδίτσα και από Λάρισα), ενώ το εστιατόριο ήταν πλημμυρισμένο. Ήδη, βρέθηκε εναλλακτική οδική πρόσβαση για την τροφοδοσία, κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων φορέων, και πλέον από σήμερα, Σάββατο 9/9, θα πραγματοποιείται κανονικά διανομή γεύματος σε πακέτο (μεσημεριανό-βραδινό) και νερού απευθείας από το Πανεπιστήμιο.
Στη Λάρισα και στη Λαμία η σίτιση πραγματοποιείται κανονικά όλες τις ημέρες.
Οι Πρυτανικές Αρχές διαβεβαιώνουν τους φοιτητές και τους γονείς τους ότι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να επιληφθούν όποιου προβλήματος ανακύψει, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα και για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Στους 1.602 οι απεγκλωβισμένοι πολίτες στις πληγείσες περιοχές
Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.
Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.
Οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:
– 2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.
– 42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.
– 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.
– 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.
– 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.
– 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).
Για τον απεγκλωβισμό πολιτών έχουν διατεθεί:
- 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.
- 14 ειδικά οχήματα Hummer.
- 53 οχήματα γενικής χρήσης.
- 4 λεωφορεία.
- 3 Mini Bus.
- 2 ασθενοφόρα.
- 14 μηχανήματα Μηχανικού.
- 4 επικαθήμενα οχήματα
- 12 αρματοφορείς.
- 66 λέμβοι.
- 6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.
Ακόμη, έχουν διατεθεί 2 δύο Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 200 κουβέρτες για την Φαρκαδόνα Τρικάλων, 40 κουβέρτες για τον Παλαμά Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για τον δήμο Καρδίτσας, 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας, 210 ράντζα εκστρατείας ενώ έχουν διατεθεί και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.
Yπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων Λ.Σ.-EΛ.AKT. πραγματοποιείται απεγκλωβισμός από την παραλία ΧΟΡΕΥΤΟ ν. Μαγνησίας από 1 ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα.
Επίσης, έχει γίνει τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ αντίστοιχες γέφυρες είναι σε ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.
Στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.
Επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης, 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H.
Σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται 4 ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.
Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δύο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.