Ελλάδα

Νέα τεχνολογία για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα

Όπως σε όλες τις ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές, έτσι και στην τεχνική αυτή, στόχος είναι η ελαχιστοποίηση -κατά το δυνατόν- του χειρουργικού τραύματος.

Parallaxi
νέα-τεχνολογία-για-καρδιοχειρουργικ-229932
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Νέα τεχνολογία ενδοσκοπικής αφαίρεσης μοσχευμάτων (Endoscopic Vessel Harvesting – EVH), για καρδιοχειρουργικούς ασθενείς, εφαρμόζεται κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, με τη χρήση του πιο εξελιγμένου συστήματος Maquet Haemopro 2©, από το Δρ. Απόστολο Ρουμπελάκη, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ειδικό Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής και την ομάδα του.

Κατά τις επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (γνωστές και ως επεμβάσεις bypass), ο καρδιοχειρουργός παρακάμπτει ένα «βουλωμένο» στεφανιαίο αγγείο της καρδιάς με τη χρήση ενός υγιούς αγγείου, το οποίο μπορεί να είναι φλεβικό ή αρτηριακό. Μέχρι σήμερα η παρασκευή και αφαίρεση φλέβας από το πόδι ή αρτηρίας από το χέρι απαιτούσε μακριές επιμήκεις τομές, οι οποίες συχνά εκτείνονται από τη βουβωνική περιοχή μέχρι τον αστράγαλο, ή από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα. Έτσι εμφανίζεται μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις είναι εντονότερος από τον πόνο της τομής στο θώρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να καθυστερούν να κινητοποιηθούν και να περπατήσουν. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών, όπως διαπύησης της τομής, εκροής υγρού και καθυστερημένης επούλωσης, ιδίως σε διαβητικούς και σε ασθενείς με αυξημένο σωματικό βάρος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοήθησε στο να γίνεται η αφαίρεση και παρασκευή των μοσχευμάτων αυτών, μέσω πολύ μικρής τομής μερικών χιλιοστών.

Όπως σε όλες τις ενδοσκοπικές χειρουργικές τεχνικές, έτσι και στην τεχνική αυτή, στόχος είναι η ελαχιστοποίηση -κατά το δυνατόν- του χειρουργικού τραύματος και των χειρουργικών τομών, με σκοπό τη μείωση των επιπλοκών και το άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενδοσκοπικής κάμερας και ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων που επιτρέπουν στο χειρουργό να πραγματοποιεί λεπτομερείς χειρισμούς μέσα από πολύ μικρές τομές.

«Η ενδοσκοπική αφαίρεση μοσχευμάτων (Endoscopic Vessel Harvesting – EVH) προσφέρει τεράστιο όφελος στους καρδιοχειρουργικούς ασθενείς και δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλα τα σύγχρονα καρδιοχειρουργικά κέντρα της Ευρώπης, ενώ στα κέντρα της Βορείου Αμερικής αποτελεί standard of care. Το κόστος της, μάλιστα, είναι αρκετά προσιτό», επεσήμανε ο Δρ. Απόστολος Ρουμπελάκης και συνεχίζει: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, που ξεκινήσαμε, ήδη, με απόλυτη επιτυχία, να προσφέρουμε την τεχνική αυτή τόσο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όσο και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, όπου και είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε τον Ιούνιο το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα, με το πιο σύγχρονο σύστημα της Maquet, το Haemopro 2©, για το οποίο η ομάδα μας και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχουν την αποκλειστικότητα για την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα