Ελλάδα

Νεές ταυτότητες και οι αντιδράσεις για τον «Αντίχριστο»

Αντιδράσεις λογικές ή αβάσιμες και εξωφρενικές;

Βασίλης Παπουτσής
νεές-ταυτότητες-και-οι-αντιδράσεις-γι-1046988
Βασίλης Παπουτσής

Είναι κοινό μυστικό εδώ και περίπου ένα μήνα ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θα αποκτήσουν νέες ταυτότητες διαμορφωμένες και περισσότερο ταιριαστές στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Βλέπετε κάποια σπουδαία είδηση πίσω από την εξαναγγελία της κυβέρνησης; Η αλήθεια είναι πως ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας όχι απλά το βλέπει σαν είδηση αλλά έχει σηκώσει “αρκετή σκόνη” γύρω από το θέμα. Πάμε να δούμε γιατί.

Ως γνωστόν σε πολλά βαλκανικά κράτη που το εκπαιδευτικό σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με αυτό της βορείου Ευρώπης, είναι ευκολότερο να διεισδύουν στην κοινωνία θεωρίες συνωμοσίας και παραφιλολογίας. Αυτές επομένως βρίσκουν υποστηρικτές με όχι και τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Διάσημες είναι λοιπόν οι θεωρίες για τα εμβόλια, ότι μας ψεκάζουν εναέρια κ.α. Έτσι οι νέες ταυτότητες δε θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στο στόχαστρο αυτής της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων. Άλλωστε στη σημερινή εποχή λόγω του διαδικτύου ενέχουν 2 μεγάλοι κίνδυνοι. Η πολλή εύκολη μετάδοση ψεύτικων ειδήσεων (fake news) καθώς και η τρομακτική τους εξάπλωση που φτάνει σε κάθε πιθανό χρήστη που θα τις διαβάσει.

Τι συμβαίνει με τις νέες ταυτότητες

Πρόσφατα, παρατηρούνται μεγάλες ουρές για την ανανέωση των υπαρχόντων ταυτοτήτων από πολίτες σαν αυτούς που παρουσιάσαμε πρωτύτερα. Παρ’ όλο που φέρεται να υπάρχει αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, από τη γνωστή υποστελέχωση που λαμβάνει μέρος την καλοκαιρινή περίοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, καταγγέλλεται ότι ένα τμήμα των πολιτών εκδηλώνει δυσαρέσκεια να ανανεώσει την ταυτότητά του. Αυτό συμβαίνει καθώς ανησυχούν ότι η νέα ταυτότητα θα περιέχει ένα “παρακολουθητικό τσιπάκι” καθώς και σύστημα εντοπισμού!

Σύμφωνα με τους πολίτες που διανυκτερεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτήν τη διαδικασία, αναμένεται να εξασφαλίσουν για περίπου δέκα χρόνια χωρίς την πιθανότητα παρακολούθησης μέσω “τσιπάκιου” που θα υπάρχει στις νέες ταυτότητες.

Η σωστή συνωμοσιολογία στον ελλαδικό χώρο δε θα ήταν κραταιή αν δεν είχε και θρησκευτικό τόνο. Στα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί άνθρωποι αντιδρούν στην ψηφιακή μορφή των νέων ταυτοτήτων, εκφράζοντας την άποψη πως αυτό θα οδηγήσει σε στενή αλλά και συνάμα συνεχή παρακολούθηση. Αντίστοιχα, ορισμένοι αναφέρουν πως αυτό το γεγονός αποτελεί επίθεση κατά των Χριστιανών και ένα είδος “παρουσίας του Αντίχριστου” που επιβάλλεται από τις νέες κοινωνικές συνθήκες.

Ορθόδοξα σωματεία εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, την εθνική ασφάλεια και τη θρησκευτική πίστη. Αυτοί ισχυρίζονται ότι η ψηφιακή αναγνώριση του προσώπου και η χρήση του αριθμού 666 στα νέα δελτία ταυτότητος, είναι ασυμβίβαστα στοιχεία με τη Χριστιανική πίστη, καθώς αντιβαίνουν στις αρχές της θρησκείας.

Μάλιστα μια ομάδα ανθρώπων φέρεται να διοργανώνει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτεμβρίου, όπου απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να πάει στη διαδήλωση τους και να πει “Όχι στις νέες ταυτότητες”, με τιμή εισιτηρίου 17 ευρώ! Φιλοδοξία τους είναι μια βδομάδα να κάνουν το ίδιο και στην Αθήνα.

Επιπροσθέτως όπως αναφέρεται ρητά σε αναρτήσεις στις σχετικές ομάδες των κοινωνικών δικτύων δε λείπουν και οι προφητείες. «Η αναβολή έκδοσης νέας ταυτότητας είναι σωτήρια, καθώς ο Άγιος Παΐσιος φέρεται να είχε προβλέψει ότι μετά την εξαγγελία της έκδοσης θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος» φέρεται να είναι ένα σχόλιο ενός χρήστη.

Όπως διαπιστώνει κανείς αυτές οι θέσεις δεν ξεπερνούν απλά τη λογική, αλλά δυστυχώς γελοιοποιούν και τις όποιες προσπάθειες κάνουν μερικοί ενάρετοι άνθρωποι που ανήκουν στον θεσμό της Εκκλησίας, να γίνει η τελευταία πιο προσιτή στον Έλληνα πολίτη χωρίς να επιδίδεται σε ακατάσχετες θεωρίες συνωμοσίας κυνηγώντας “αόρατους εχθρούς”. Όσο για αυτούς οι οποίοι δε χρησιμοποιούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα ως πρόσχημα για να ξεσκεπάσουν άλλη μία “δολοπλοκία”, καλό είναι πριν αναφερθούν σε όρους όπως “ψέκασμα εκ αέρος”, “τσιπάκια” και “σύστημα γεωντοπισμού” να μάθουν αφενός τι σημαίνουν οι όροι αυτοί και αφετέρου ποιες είναι οι χρήσεις και οι δυνατότητές τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα