Νέος ΚΟΚ: Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος
Οι συγκεκριμένες παραβάσεις εντάσσονται πλέον στην κατηγορία «Σ», που αφορά τις αντικοινωνικές και επικίνδυνες οδικές συμπεριφορές
Με ένα από τα αυστηρότερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ στο πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το κράτος επιχειρεί να βάλει τέλος στο φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις αναπήρων και σε σημεία προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία. Η νέα νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ για υποτροπιάζοντες οδηγούς, καθώς και μακροχρόνια αφαίρεση διπλώματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, η πρώτη παράβαση για στάθμευση σε θέση ΑμεΑ, σε ράμπα διάβασης ή μπροστά από οδηγούς τυφλών, τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Ωστόσο, εάν ο ίδιος οδηγός υποπέσει ξανά στην ίδια παράβαση εντός ενός έτους, τότε οι κυρώσεις αυστηροποιούνται δραματικά: το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 1.000 ευρώ, ενώ η αφαίρεση της άδειας μπορεί να φτάσει μέχρι και 180 ημέρες.
Οι συγκεκριμένες παραβάσεις του ΚΟΚ εντάσσονται πλέον στην κατηγορία «Σ», που αφορά τις αντικοινωνικές και επικίνδυνες οδικές συμπεριφορές. Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ή επιείκεια, καθώς στόχος των αρχών είναι να προστατεύσουν τους ευάλωτους συμπολίτες και να διαμορφώσουν συνθήκες ουσιαστικής προσβασιμότητας στις πόλεις.
Με το συγκεκριμένο μέτρο, η Πολιτεία στέλνει ηχηρό και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα: Η στάθμευση σε χώρους που προορίζονται για ανθρώπους με αναπηρία δεν είναι απλώς παράνομη, είναι πράξη κοινωνικής αναλγησίας που δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.
Πάνω από 3.000 κλήσεις για κράνος με τον νέο ΚΟΚ
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι υπό τον νέο ΚΟΚ, με τα ανάλογα πρόστιμα από την ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με στόχο τη συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών ηλεκτρικών πατινιών (ΕΠΗΟ ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα).
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (7-13 Ιουλίου 2025), πραγματοποιήθηκαν 25.041 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 2.578 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 141 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και 461 παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 2.404 αφορούσαν σε οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 141 διανομείς), 446 επιβάτες δίκυκλων, 113 οδηγούς ΕΠΗΟ και 55 οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).
Πηγή: ieidiseis