Ελλάδα

Νύχτα-κόλαση στη Λευκίμμη-16η ημέρα φωτιάς

Ανεξέλεγκτη η φωτιά για τρίτη εβδομάδα

Parallaxi
νύχτα-κόλαση-στη-λευκίμμη-16η-ημέρα-φωτι-1051738
Parallaxi

Μια δραματική νύχτα για το χωριό της Λευκίμμης που αφού εκκενώθηκε δυο φορές τις τελευταίες ημέρες και προσωρινά το βράδυ οι φλόγες δεν το απειλούσαν, περικυκλώθηκε ξανά από τη φωτιά στη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δαρούσης απευθύνει έκκληση απομάκρυνσης των ηλικιωμένων λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το νέο μέτωπο που κατευθύνθηκε αστραπιαία προς το χωριό απειλεί να το κάψει και το ΒΙΝΤΕΟ με τις προσπάθειες των πυροσβεστών που ανέβασε ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης είναι χαρακτηριστικό.

Μάχη σώμα με σώμα έδιναν οι επίγειες δυνάμεις με τις φλόγες για να μην μπουν στο χωριό. Οι εικόνες είναι τραγικές και χαρακτηριστικές της.. κόλασης φωτιάς που απειλεί να κάψει το χωριό

Καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο Σουφλίου Πασχάλης Χριστοδούλου: «Σε ένα απέραντο φυσικό νεκροταφείο, δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για τα μελίσσια…»

«Μόνον δύο δεξαμενές έμειναν όρθιες στο μελισσοκομικά πάρκο Σουφλίου. Το αρδευτικό δίκτυό του έχει λιώσει και τα φυτά ξεράθηκαν, τελείωσαν», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, που είχε πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του πρώτου, πιλοτικού μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εντός των ορίων του δάσους της Δαδιάς.

Το πάρκο δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε έναν χρόνο ζωής και κάηκε στις φωτιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του δήμου Σουφλίου. Ο κ. Χριστοδούλου δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο το εγχείρημα να επαναληφθεί, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «στο εύλογο ερώτημα αν μπορούμε να το ξανακάνουμε, η απάντηση είναι ότι το όνειρο δεν επαναλαμβάνεται πολλές φορές, ιδιαίτερα τώρα, που όλη η περιοχή έχει γίνει ένα απέραντο φυσικό νεκροταφείο, ένα μαύρο τοπίο…».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμα και οι μελισσοκόμοι που δεν έχασαν στη φωτιά τις κυψέλες τους, δεν θα έχουν πλέον ζωτικό χώρο για τα μελίσσια τους. «Είναι ακριβώς η ίδια κατάσταση με αυτήν που αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έχουν πια πού να βοσκήσουν τα ζώα τους», εξήγησε. Εξέφρασε δε τον φόβο ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε θα οδηγήσει πολλούς στο να εγκαταλείψουν τη μελισσοκομία.

«Επιπλέον, αυτοί που καταστράφηκαν θα πρέπει να δηλώσουν τις απώλειες κυψελών στον ηλεκτρονικό μητρώο, και η μείωση του αριθμού αυτού θα τους εξαιρέσει από τη στήριξη που δικαιούνταν από τα προγράμματα μελισσοκομίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων του Έβρου. «Εάν δεν αντιληφθούν στο Υπουργείο ότι χρειάζεται μία συνολική στήριξη του κλάδου, πολύ φοβάμαι ότι πολλοί νέοι θα εγκαταλείψουν και θα φύγουν για χώρες όπου σέβονται τη γη, γιατί εδώ, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός, καμία ανάληψη ευθύνης γι’ αυτά που γίνονται…», σχολίασε ο κ. Χριστοδούλου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως αμέσως μόλις σβήσουν οι φωτιές, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των μελισσοκόμων του Έβρου θα συνεδριάσει και θα καταρτίσει ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για τη διάσωση της μελισσοκομίας του νομού, το οποίο θα καταθέσει υπ΄όψιν κάθε αρμόδιου φορέα, γιατί, όπως είπε, «η μέλισσα δεν είναι μόνο το εισόδημα των μελισσοκόμων, αλλά πηγή ζωής για όλο τον κόσμο».

Το 35% της επιφάνειας των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου έχει καεί

Περισσότερο από το 1/3 του κεντρικού και νοτίου Έβρου έχει καεί τις τελευταίες 14 ημέρες, από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον του νομού και να απειλούν καθημερινά κατοικημένες περιοχές. Οι καμένες εκτάσεις στους δύο δήμους (Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου), μέχρι τις 28 Αυγούστου, δηλαδή προ τριημέρου, ήταν ήδη πάνω από 826.000 στρέμματα, και δεδομένου ότι η φωτιά είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη και με ισχυρή δυναμική, ο αριθμός αυτός αποτελεί ήδη μία ξεπερασμένη εκτίμηση και κάθε ώρα μεταβάλλεται προς το χειρότερο.

Βέβαιο θεωρείται, πλέον, ότι τα καμένα αντιστοιχούν ή μπορεί και να έχουν ξεπεράσει το 35% των επιφανειών του τμήματος του νομού που ξεκινά από το ύψος του «λαιμού» του Έβρου (δηλαδή από τη νοητή γραμμή μεταξύ Μάνδρας και Μικρού Δερείου) και φτάνει μέχρι και τα όριά του με τη Ροδόπη. Ανεπηρέαστοι έχουν μείνει, προς το παρόν, οι δύο δήμοι του βορείου Έβρου (Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας), όπου έφτασαν μόνον οι καπνοί και στάχτες από τις φωτιές που καίνε στα νότιά τους. Σε ό,τι αφορά την αντιστοιχία των καμένων επί της συνολικής έκτασης του ηπειρωτικού Έβρου, έχει ήδη ξεπεράσει το 20%, μέσα στο οποίο, δυστυχώς, βρίσκεται το κύριο δασικό σύμπλεγμα του νομού, που έχει χαθεί.

Έκταση δήμου Αλεξανδρούπολης: 1.217.000 στρέμματα

Έκταση δήμου Σουφλίου: 1.326.000 (εκ των οποίων τα 428.000 στρέμματα είναι το δάσος Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, και από αυτά, τα 72.900 στρέμματα είναι η αυστηρά προστατευόμενη ζώνη του). Σύνολο έκτασης δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου: 2.543.000 στρέμματα. Δεν έχουν επηρεαστεί τα 1.521.000 στρέμματα των δήμων Ορεστιάδας (955.600 στρέμματα) και Διδυμοτείχου (565.400 στρέμματα). Συνολική έκταση ηπειρωτικού Έβρου (πλην Σαμοθράκης): 4.064.000 στρέμματα. Συνολική έκταση Έβρου (με τη Σαμοθράκη): 4.242.000 στρέμματα.

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εισήχθη και νοσηλεύεται ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής Χρήστος Λάμπρης, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την κατάσβεση της φωτιάς στον Έβρο. Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως στις περιοχές Κορνοφωλιά, Κοτρωνιά και Δαδιά, δίνοντας μάχη με τις αναζωπυρώσεις. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε το μεσημέρι του Σαββάτου η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή των Θερμών Λουτρών Λύρας Φυλακτού από άγνωστη μέχρις στιγμής αιτία.

Η φωτιά προχωρούσε με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Advertisement Το βράδυ, με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή μειωνόταν σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς, το οποίο πλέον βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων. Μήνυμα από το 112 εστάλη επίσης το απόγευμα του Σαββάτου σε όσους βρίσκονταν στη Λευκίμμη εξαιτίας της φωτιάς που καίει στον Έβρο. Στο μήνυμα αναφερόταν: «Ενεργοποίηση 112 στον Έβρο. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

«Πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλάκιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, αναφέρθηκε στην κούραση που υπάρχει και τον αγώνα που δίνουν όλοι προκειμένου να τελειώσει η πύρινη κόλαση.

«Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις να έχουν μια κόπωση. Είναι λογικό. Δεκαπέντε ημέρες είναι υπάρχει κόπωση. Δεν κοιμήθηκαν καθόλου, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε, θα πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να κατασβήσουμε τη φωτιά, να σηκωθούμε πάλι όρθιοι και να συνεχίσουμε γιατί υπάρχει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή και καταστροφή οικονομίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να έχουμε το σθένος να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε».

Ανάμεσα σε Λευκίμμη και Προβατώνα το κύριο μέτωπο

Μεταξύ Λευκίμμης και Προβατώνα, νοτίως του Σουφλίου στον κεντρικό Έβρο, εντοπίζεται το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στον ακριτικό νομό της χώρας κατά τη 16η ημέρα της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Ιωάννη Αρτοποιό.

Η μάχη των πυροσβεστών εστιάζεται, όπως δήλωσε ο ίδιος στην ΕΡΤ το πρωί της Κυριακής, στην περιοχή νοτίως της Δαδιάς, όπου έχουν δράσει αποτελεσματικά τις τελευταίες ώρες οι πολύ πυροσβεστικές δυνάμεις με διεθνή συνδρομή.

Στα μέτωπα του Έβρου επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 πυροσβεστικά οχήματα, με 16 πεζοπόρα τμήματα και 17 εναέρια μέσα που θα επιχειρήσουν στην περιοχή την Κυριακή.

«Ενώ πιάνουμε το ένα μέτωπο, ξεπηδούν νέα μέτωπα», είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, κάνοντας λόγο για 19 πυρκαγιές συνολικά στον Έβρο μόνο στις 21 Αυγούστου.

«Χτες επιχειρούσαμε στη Δαδιά. Αν δει κανείς τον χάρτη, από τη Δαδιά ως τη Λευκίμμη και τον Προβατώνα είναι 25 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα μέτωπο που ξεπήδησε από το πουθενά», τόνισε, επισημαίνοντας και τις έρευνες που διεξάγονται σε συνεργασία με την ΕΥΠ για την εξακρίβωση των αιτίων όλων αυτών των μετώπων.

Ο κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι πέρα από το μέτωπο μεταξύ Λευκίμμης και Προβατώνα, «σχεδόν όλα τα άλλα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί». Τόνισε ότι από εδώ και πέρα «δεν θα είναι υπόθεση μιας μέρας προκειμένου να σβηστεί και το τελευταίο καντιλάκι, όμως η φωτιά είναι πλέον πιο αντιμετωπίσιμη».

Σε ό,τι αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν ανέρχονται σε 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος εννέα πυροσβεστικών αεροσκαφών και οκτώ ελικοπτέρων.

Νεότερη δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κίνδυνος για φωτιά και την Κυριακή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Πηγές: ΕΡΑ Ορεστιάδας/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα