Ο «χάρτης» των επιδομάτων ενόψει ΔΕΘ – Τι αλλάζει

Οι πληροφορίες πριν τις ανακοινώσεις για επιδόματα παιδιού, ανεργίας, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και στέγαση - Πώς θα καταβάλλονται με την προπληρωμένη κάρτα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ο-χάρτης-των-επιδομάτων-ενόψει-δεθ-1210018
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Κατεξοχήν τα εγκαίνια της ΔΕΘ και το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου αποτελούν ευκαιρία για τους εκάστοτε πρωθυπουργούς να δώσουν μία «γεύση» της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν, προσφέροντας ως… αντίδωρο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τσέπη των πολιτών, την ανακοίνωση επιδομάτων και έκτακτων παροχών.

Κάτι ανάλογο λοιπόν αναμένεται να συμβεί και το ερχόμενο Σάββατο, με τη στέγη και την οικογένεια να μπαίνουν στο επίκεντρο των εξαγγελιών του Κ. Μητσοτάκη που έρχεται πάντως με… μικρό καλάθι μιας και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και δεν προσφέρουν τη δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα.

Παρακάτω, καταγράφουμε τον «χάρτη» των επιδομάτων και τις αλλαγές που ενδέχεται να δούμε μετά τη ΔΕΘ.

Επίδομα παιδιού

Πληροφορίες μιλούν για αύξηση στο επίδομα παιδιού τους επόμενους μήνες, κάτι που είναι στα σχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα θα ανακοινωθεί επίσημα δια στόματος πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ.

Ειδικότερα, όπως διαρρέεται, αναμένεται να ανακοινωθεί η ονομαστική αύξηση του ποσού του επιδόματων τέκνων, γνωστού ως Α21.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις σχετικές πληροφορίες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίδομα θα κινούνται σε δύο βασικούς άξονες, την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και την διεύρυνση των δικαιούχων. Μάλιστα, θα υπάρχει και «πριμοδότηση» των οικογενειών με 2 ή 3 παιδιά με αλλαγή των κριτηρίων.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων Α21 είχαν θεσπιστεί πολλά χρόνια πριν και μένουν σταθερά.

Στόχος λοιπόν είναι το Α21 να προσαρμοστεί στα νέα «δεδομένα» αλλά και στις ανάγκες του δημογραφικού.

Αυτή τη στιγμή παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, φέτος αρκετοί γονείς έχασαν το δικαίωμά τους στην λήψη του επιδόματος, καθώς εμφάνισαν «φουσκωμένα» κριτήρια.

Εξομοιώνονται οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους;

Σειρά εκπτώσεων και διευκολύνσεων θα εξασφαλίσουν περίπου 200.000 οικογένειες με τρία παιδιά.

Οι νέες παρεμβάσεις θα είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό, και θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Για τους τρίτεκνους εξετάζονται σενάρια φορολογικών ελαφρύνσεων και χορήγησης μέρους των προνομίων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολύτεκνοι, όπως για παράδειγμα, μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών τους διορισμούς στο Δημόσιο, μειωμένα εισιτήρια, μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες κ.α.

Με σκοπό να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα εξεταστεί από τα αρμόδια υπουργεία και το ενδεχόμενο να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από 4 τέκνα που περιλαμβάνει σήμερα, να τροποποιηθεί σε τρία τέκνα.

Επιπλέον, εξετάζεται η πρόταση να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς για την τρίτεκνη οικογένεια, καθώς, μέχρι σήμερα, αυτή χάνει την ιδιότητας της από τη στιγμή της ενηλικίωσης ενός τέκνου της ίδιας οικογενείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολύτεκνοι, εκτός από το αυξημένο οικονομικό βοήθημα που εισπράττουν κάθε μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια), απολαμβάνουν προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι λαμβάνουν:

  • Αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
  • Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μειωμένο τιμολόγιο ενέργειας και υδροδότησης
  • Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
  • Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα εξαθέσια ΙΧ
  • Αδειες ταξί
  • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
  • Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού
  • Προστασία από απόλυση
  • Μειωμένα δικαστικά έξοδα
  • Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
  • Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
  • Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
  • Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
  • Ισόβια σύνταξη αντίστοιχη με εκείνη της πολύτεκνης μητέρας
  • Κουπόνια λαϊκών αγορών
  • Εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές Αστυνομίας σε ποσοστό 10%
  • Δωρεάν τοκετός σε μαιευτήρια κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με πέντε τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα ως πολύτεκνες.

Επίδομα Ανεργίας

Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και εμπροσθοβαρές προκειμένου οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο-τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης. Έτσι, θα έχουν το κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, εξετάζεται το βασικό επίδομα να είναι το 70%% του κατώτατου μισθού αντί για 61,4% σήμερα για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες και στη συνέχεια να υποχωρεί στο 60% ή 50% του κατώτατου. Το συνολικό ποσό του επιδόματος θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα λαμβάνει υψηλότερο ποσό στην αρχή του χρόνου επιδότησης και μικρότερο στη συνέχεια. Ακόμα, στο νέο επίδομα θα προστίθεται να ένα μπόνους προϋπηρεσίας, το οποίο εξετάζεται να καταβάλλεται σε ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των τριών ετών. Για το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του, με στόχο να ενισχυθεί το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Έρχεται το «νέο» επίδομα στέγασης – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από ενδεχόμενα, τα οποία αφορούν τόσο την αύξηση του χορηγούμενου ποσού όσο και την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου.

Αυτή την στιγμή το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

  • Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
  • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ποια είναι τα κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος

Σήμερα τα κριτήρια, τα οποία και καθορίζουν ποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος, είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού

Προσοχή, στο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου δεν προσμετρώνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα αναδοχής.

Β) Περιουσιακά κριτήρια

1) Ακίνητη περιουσία:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

2) Περιουσιακό τεκμήριο :

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον εξής μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100

Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι τα ακόλουθα (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

(ΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

«Σπίτι μου 2»: Στα 20.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα – Στην ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

Ορισμένες από τις αλλαγές που θα δούμε σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του στεγαστικού προγράμματος περιλαμβάνουν την διεύρυνση του ορίου ηλικίας έως τα 50 έτη και του ετήσιου εισοδήματος στα 20.000 ευρώ, από 16.000 προηγουμένως.

Γ) Κριτήρια διαμονής

Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης, όπως αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό και με την προϋπόθεση ότι οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος να έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή τους.

Οι πολίτες τρίτων χωρών, εξαιρουμένων των ομογενών και πολιτών κρατών μελών ΕΕ, πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης.

Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Συνταξιούχοι

● Νέα αύξηση συντάξεων 2% – 2,5% το 2025.

● Επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100 – 200 ευρώ, το οποίο θα δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους που δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις, λόγω προσωπικής διαφοράς. Έκτακτο επίδομα θα λάβουν και ευάλωτες ομάδες πολιτών και τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί στα διυλιστήρια.

● Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει όλους όσοι λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

● Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μετά και τη μείωσή του κατά 50% φέτος.

● Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη φορολόγησή τους (θα δικαιούνται περισσότεροι την έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα).

● Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών όχι κατά μισή, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά κατά 1 μονάδα.

Επιδόματα: Πώς θα καταβάλλονται με την προπληρωμένη κάρτα – Πότε ξεκινάει η εφαρμογή

Ανατροπή στον τρόπο που πληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα φέρνει η υποχρεωτική καταβολή τους μέσω της προπληρωμένης κάρτας!

Η προπληρωμένη κάρτα επιδομάτων έρχεται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να «σηκώνουν» μετρητά ποσό εως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Όσοι, δε, επιλέγουν να πληρώνουν μεγαλύτερο ποσό μέσω κάρτας θα έχουν και επιπλέον «προνόμια».

Πρακτικά, κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα άλλα 250 ευρώ με μετρητά. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας, αλλά όχι όλο το ποσό με μετρητά. Επίσης, οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρμόδιοι φορείς.

Τις λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής επιδόματος ενοικίου μέσω της έννοιας της προπληρωμένης κάρτας καθορίζει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, που εντάσσει το εν λόγω έργο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα στην «Δράση για την Προστασία του Συστήματος Κοινωνικών Παροχών από Αθέμιτες Πρακτικές». Το σχέδιο για την προπληρωμένη κάρτα θα χρηματοδοτηθεί με 10,3 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό γιατί θα δημιουργηθεί πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών, ενώ σχεδιάζεται να δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών άνω του 50%.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση για την προπληρωμένη κάρτα: «Εισάγεται νέος τρόπος πληρωμής των επιδομάτων, ενισχύσεων και κάθε είδους παροχών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή τους μέσω ενιαίας προπληρωμένης κάρτας πληρωμών, την οποία μπορεί να εκδίδει κάθε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), στον οποίο ο δικαιούχος τηρεί ενεργό λογαριασμό πληρωμών». Πρόκειται για ένα μέτρο απλοποίησης και εκσυγχρονισμού του τρόπου πληρωμής κάθε είδους παροχών, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των δικαιούχων σε αποτελεσματικές και συμπεριληπτικές δράσεις, αλλά και τη διαφάνεια των συναλλαγών».

Το σύνολο (100%) του ποσού του κάθε επιδόματος θα πιστώνεται στην προπληρωμένη κάρτα του δικαιούχου, με δυνατότητα ανάληψης από ΑΤΜ έως και του 50% του ποσού. Πρακτικά δηλαδή, η προπληρωμένη κάρτα θα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στις οποίες οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών.

Ποια επιδόματα εντάσσονται

Τα επιδόματα προς ένταξη θα είναι τα επιδόματα ανεργίας από πλευράς ΔΥΠΑ και το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από πλευράς ΟΠΕΚΑ.

Ποια επιδόματα εξαιρούνται

Από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται ιδίως τα κατωτέρω επιδόματα, ενισχύσεις και παροχές:

α) Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη του ά.16 του ν.1836/1989 (Α΄ 79), β) Το επίδομα διαθεσιμότητας του ά.20 του ν.1836/1989, γ) Το επίδομα στέγασης του ά.3 του ν.4472/2017 (Α΄ 74), δ) Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του ά.93 του ν.4387/2016 (Α΄ 85), ε) Η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στ) Αναπηρικά επιδόματα, ζ) Το επίδομα ομογενών προσφύγων του ν.δ. 57/1973 (Α΄ 149), η) Τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα του ν. 1296/1982 (Α΄ 128), θ) Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες της υποπερ. αα της περ. στ της παρ. 1 του ά.4 του ν.4520/2018 (Α΄ 30), ι) Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 του ά.2 της από 26.7.2018 ΠΝΠ (Α΄ 138), ια) Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 του ά. 244 του ν.4610/2019 (Α΄ 70), ιβ) Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παρ. 3 του ά.18 του ν.2768/1999 (Α΄ 273), όπως τροποποιήθηκε με το ά.73 του ν.5043/2023 (Α΄ 91) προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα