Ο χάρτης των επιδομάτων για το 2025: Οι μεγάλες αλλαγές, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι, τα νέα κριτήρια που θα τεθούν, οι «κόφτες» που προκαλούν αντιδράσεις και δημιουργούν νέα δεδομένα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ο-χάρτης-των-επιδομάτων-για-το-2025-οι-μεγά-1256873
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το 2025 είναι προ των πυλών και φέρνει μεγάλες αλλαγές σε διάφορες κατηγορίες επιδομάτων, όσον αφορά τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, αλλά κυρίως τα νέα κριτήρια που θα ισχύουν για τη λήψη τους.

Παρακάτω θα δούμε το τι θα ισχύει για τα επιδόματα στέγασης, παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και πώς καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία μπορούν γίνουν «κόφτης».

Πιλοτική εφαρμογή και για το νέο επίδομα ανεργίας, ενώ ανατροπές έρχονται όσον αφορά και τις πληρωμές καθώς στη… ζωή των δικαιούχων μπαίνουν οι προπληρωμένες κάρτες.

Επίδομα Παιδιού

Από 1/1/2025 αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ, η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη.

Το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.. Για παράδειγμα όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ το μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.

Όσοι είχαν δυο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ. Η αλλαγή κλίμακας ισοδυναμεί με αύξηση 60,7%.

Οι αυξήσεις συνοδεύονται από έκπτωση κατά 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος. Η έκπτωση θα παρέχεται για όσους έχουν εισόδημα που αυξήθηκε από μισθωτή εργασία, και όχι από ελεύθερο επάγγελμα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός που ασκεί παράλληλα και ατομικό επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών είναι πιθανόν να μην έχει την έκπτωση 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για το επίδομα παιδιού, επειδή θα έχει και εισόδημα ως ελεύθερος επαγγελματίες για τους οποίους δεν θα ισχύει η έκπτωση 20%.

Για παράδειγμα οικογένεια με δυο παιδιά και δυο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ, σήμερα δεν λαμβάνει επίδομα γιατί υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας που ανήκει. Από το 2025 όμως το όριο εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαμορφωθεί στα 25.600 ευρώ, και θα λάβουν το επίδομα που για τα δυο παιδιά πάει στα 90 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη θέσπιση των περιουσιακών κριτηρίων ενδέχεται να βγεί εκτός επιδόματος παιδιού περίπου το 15% με 20% των δικαιούχων, δηλαδή 100.000 με 140.000 οικογένειες με υψηλή ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.

Ταυτόχρονα όμως θα επωφεληθεί το 80% των δικαιούχων με την κατάργηση του επιδόματος της τρίτης κατηγορίας και την ενσωμάτωσή του στο επίδομα της δεύτερης.

Αντιδράσεις για τους «κόφτες»

Από τις αρχές του 2025, το επίδομα παιδιού θα υπόκειται σε νέα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν:

Καταθέσεις: Θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό στις τράπεζες. Κινητή περιουσία: Θα εξετάζεται η αξία περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτοκίνητα. Ακίνητη περιουσία: Το σύνολο της αντικειμενικής αξίας της ιδιοκτησίας.

Οι αλλαγές έχουν προκαλέσει ανησυχίες, καθώς ορισμένοι θεωρούν άδικο να επηρεάζεται η επιλεξιμότητα για το επίδομα από στοιχεία όπως η κατοχή νέου αυτοκινήτου.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τα νέα μέτρα, θεωρώντας τα απαραίτητα για τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων.

Eurokinissi

Τα νέα κριτήρια θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό δικαιούχων που μέχρι τώρα λάμβαναν το επίδομα. Προτεινόμενα όρια που εξετάζονται:

Ακίνητη περιουσία: Μέγιστη αξία 220.000 ευρώ, με προσαρμογές για πολύτεκνες οικογένειες. Καταθέσεις: Όριο 25.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Αυτοκίνητα: Μέγιστη αντικειμενική αξία 20.000 ευρώ, με προσαρμογές για μεγαλύτερες οικογένειες.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Με τη νέα χρονιά, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) αυξάνεται κατά 16%, από 216 ευρώ και 54 ευρώ για κάθε παιδί σε 250 ευρώ και 75 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αυξάνονται αναλόγως και τα εισοδηματικά όρια. Ωστόσο, θα εφαρμοστούν στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Στο ΕΕΕ υπάρχουν ήδη περιουσιακά κριτήρια που θα εφαρμοστούν και στα άλλα επιδόματα. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, έως και τις 150.000 ευρώ.

Επίδομα στέγασης

Αυξάνεται από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, με επιπλέον αύξηση 30% για κάθε τέκνο. Σήμερα, το επίδομα λαμβάνουν όσοι έχουν συνολικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα προστίθενται 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Οσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, έως τις 180.000 ευρώ.

Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού είναι τα εξής (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.): Εως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα προστίθενται 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Eurokinissi

Προπληρωμένη κάρτα

Το 50% του ποσού που εισπράττουν σήμερα κάθε μήνα οι δικαιούχοι των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και του εγγυημένου εισοδήματος θα καταβάλλεται σε προπληρωμένη κάρτα που σημαίνει ότι τα μισό ποσό θα είναι δεσμευμένο για συγκεκριμένες πληρωμές και τα υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το αξιοποιήσουν οι δικαιούχοι όπως και όπου θέλουν.

Το ποσό που θα μπαίνει σε προπληρωμένη κάρτα δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί με τη διαδικασία της ανάληψης, όπως συμβαίνει σήμερα για όλο το ποσό, αλλά θα είναι συνδεδεμένο με την αυτόματη πληρωμή μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, από αγορές τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, και πληρωμές λογαριασμών, μέχρι σχολικά είδη, εστίαση, μετακινήσεις, θέατρα, κ.λπ.

Πιλοτική εφαρμογή του νέου προγράμματος ανεργίας

Η πιλοτική εφαρμογή του επανασχεδιασμένου επιδόματος ανεργίας, που προβλέπει αυξήσεις στη χρηματική παροχή και επιμήκυνση της διάρκειας χορήγησης, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, 15.000 άτομα θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα, με την επιλογή να πραγματοποιείται τυχαία μέσω ειδικού ψηφιακού αλγορίθμου.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό μέρος, το οποίο θα καθορίζεται από τα έτη ασφάλισης, τον μισθό και τη διάρκεια απασχόλησης του ανέργου. Οι υψηλότερες αποδοχές μπορεί να φτάσουν τα 1.200 ευρώ για άτομα με πάνω από τέσσερα έτη εργασιακής εμπειρίας, ενώ το κατώτατο όριο θα παραμένει στα 509 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται. Το ανώτατο επίδομα συνδέεται με το 70% του μέσου μισθού της τελευταίας τριετίας, ενώ η συνολική διάρκεια χορήγησής του μπορεί να επεκταθεί έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τον εργασιακό βίο του ανέργου.

Μία από τις καινοτομίες του προγράμματος είναι η υποχρέωση συμμετοχής των επιδοτούμενων ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, θα λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, αλλάζουν τα κριτήρια για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας, ιδιαίτερα για τους εποχικά εργαζόμενους.

Αλλαγές δρομολογούνται και για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας των 200 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας φιλοδοξεί να καταστήσει το σύστημα πιο δίκαιο και στοχευμένο, ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων και την αγορά εργασίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα