Ελλάδα

Ο νέος νόμος για τα ασανσέρ στις πολυκατοικίες – Τι αλλάζει

Νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στα ασανσέρ για τις πολυκατοικίες.

Parallaxi
ο-νέος-νόμος-για-τα-ασανσέρ-στις-πολυκα-951497
Parallaxi

Σημαντικές αλλαγές σχετικά με τα ασανσέρ σε πολυκατοικίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, πολλές πολυκατοικίες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εγκατάσταση ανελκυστήρα ή αναβατορίου.

Η αλλαγή που προτείνεται τώρα επιτρέπει τη λήψη απόφασης με πλειοψηφία 51% των ψήφων των ιδιοκτητών, αντί για την προηγούμενη απαίτηση πλήρους ομοφωνίας.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο:

  • Σε πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν νόμιμα χωρίς ανελκυστήρα και όπου η κατασκευή του δεν ήταν υποχρεωτική κατά την αρχική ανέγερσή τους, προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασής του με την απαραίτητη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς, η γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής απαιτείται προτού γίνει η εν λόγω εγκατάσταση.
  • Σε περιπτώσεις όπου η προσαρμογή του κτιρίου απαιτεί την εγκατάσταση ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά, η εγκατάστασή τους είναι υποχρεωτική, χωρίς την απαίτηση συναίνεσης της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών.
  • Αν η προσαρμογή του κτιρίου δεν είναι υποχρεωτική, η εγκατάσταση ανελκυστήρα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών. Αυτή η απόφαση λαμβάνεται από την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, συνοδευόμενη από πρόσκληση για διατύπωση απόψεων από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.
  • Επιπλέον, σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν παρέχουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, μπορεί να τοποθετηθεί διάταξη (ράμπα ή αναβατόριο) με παρέκκλιση από τις διατάξεις, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης ασφάλειας και της κάλυψης των εξόδων από τα ενδιαφερόμενα άτομα.
  • Η τοποθέτηση αναβατορίου για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών υπέρ του ενός ορόφου είναι εφικτή με την πλειοψηφία του 51% των συνιδιοκτητών, ενώ η τεχνική μελέτη και η διαδικασία τοποθέτησης, αδειοδότησης και συντήρησης ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες για ανελκυστήρες.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα