Ελλάδα

Ο ολιγάρχης από το Καζακστάν για τη φωτιά στην Ύδρα: Mας άφησαν να φύγουμε σαν κύριοι – Αρνούμαι κάθε αδίκημα

Ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν τοποθετήθηκε για τη φωτιά στην Ύδρα που προκλήθηκε στις 21 Ιουνίου ύστερα από βεγγαλικά - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
ο-ολιγάρχης-από-το-καζακστάν-για-τη-φωτ-1178970
Parallaxi

Ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ολιγάρχης από το Καζακστάν, τη Δευτέρα (01/07) τοποθετήθηκε για τη φωτιά στην Ύδρα που προκλήθηκε στις 21 Ιουνίου ύστερα από βεγγαλικά, τα οποία φέρεται να εκτοξεύθηκε από το σκάφος «Περσεφόνη», το οποίο είχε μισθώσει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, σε σχετική δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο Forbes Καζακστάν, ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν ανέφερε: «Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα το σκάφος “Persephoni I” για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00, 22 Ιουνίου 2024, για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για εμένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν από την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ήταν πλήρης έκπληξη για εμάς να μάθουμε για τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο μετά την επιστροφή μας και αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε αδίκημα. Ούτε εγώ, ούτε οι φιλοξενούμενοί μου, έκανα κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που είχαν θεσπιστεί στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους ή άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Δεδομένης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

Η δήλωση του ολιγάρχη από το Καζακστάν

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

Για λόγους σαφήνειας, ναύλωσα το σκάφος “Persephoni I” για την περίοδο από τις 12:00 (μεσημέρι) 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00, 22 Ιουνίου 2024, για να οργανώσω μια κρουαζιέρα για εμένα και τους καλεσμένους μου στα νησιά της Ελλάδας. Πριν από την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μίλησαν μαζί μας εκπρόσωποι των ελληνικών Αρχών, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αξίωση εναντίον εμού ή των καλεσμένων μου σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό. Έτσι, συνεχίσαμε να ακολουθούμε τα προκαθορισμένα ταξιδιωτικά μας σχέδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επισκέπτες έχουν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.

Ήταν πλήρης έκπληξη για εμάς να μάθουμε για τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο μετά την επιστροφή μας και αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε αδίκημα. Ούτε εγώ, ούτε οι φιλοξενούμενοί μου, έκανα κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που είχαν θεσπιστεί στο γιοτ. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζήτησαν από το πλήρωμα του σκάφους ή άλλα τρίτα μέρη να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και ακολουθούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς τους. Δεδομένης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω ή να κάνουμε εικασίες».

Οι «αόρατες» καταθέσεις των Καζακστανών

Τον ισχυρισμό ότι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο δάσος της Ύδρας, εκείνοι παρακολουθούσαν αγώνα του Euro 2024 στην τηλεόραση του υπερπολυτελούς σαλονιού της θαλαμηγού «Περσεφόνη 1» προέβαλαν οι υπήκοοι Καζακστάν που έφυγαν σαν… κύριοι από τη χώρα μας.

Το iEidiseis παρουσιάζει την κατάθεση του ενός εκ των δύο αξιωματικών της Πυροσβεστικής που έφτασαν πρώτοι στη θαλαμηγό, όταν αυτή κατέπλευσε στη μαρίνα της Βουλιαγμένης, και έλαβαν καταθέσεις από τους Καζακστανούς. Πρόκειται για τον αξιωματικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που μαζί με τον διοικητή της υπηρεσίας, οι οποίοι πρόλαβαν να μιλήσουν στους Καζακστανούς πριν φύγουν… ανενόχλητοι από το σκάφος.

Οι δύο αξιωματικοί βρέθηκαν στη Βουλιαγμένη ως οι αρμόδιοι για τη διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς της της 21ης Ιουνίου 2024 στο δάσος της Ύδρας. Στην κατάθεση επιβεβαιώνεται αυτό που από τα πρώτα 24ωρα έγραψε το iEidiseis: Πρώτον, οι Καζακστανοί δεν εξετάστηκαν ποτέ παρά μόνο προφορικά. Δεύτερον, το «επιχείρημα» ότι θα χάσουν την πτήση τους, ήταν αρκετό για να αφεθούν ελεύθεροι να αποχωρήσουν πριν δώσουν καν κατάθεση ως μάρτυρες και πριν εξεταστούν στοιχειωδώς τα κινητά τους τηλέφωνα.

Αναλυτικά η κατάθεση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον διοικητή του στη θαλαμηγό και εξέτασε προφορικά τους Καζακστανούς: «Λόγω του επείγοντος καθώς τα άτομα αυτά αναχωρούσαν για τη χώρα του Καζακστάν αεροπορικώς, εξετάστηκαν προφορικά. Κατά τις ερωτήσεις μου αναφορικά με το εάν εκείνοι ή μέλη του πληρώματος χρησιμοποίησαν βεγγαλικά, ήταν αρνητικοί. Επιπρόσθετα, μου ανέφεραν πως την ώρα κατά την οποία αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά λόγω της έντονης οσμής του καπνού, βρίσκονταν στο εσωτερικό σαλόνι της θαλαμηγού βλέποντας αγώνα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Ερωτηθέντες σχετικά με το εάν υπήρχε κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα στη θαλαμηγό, η οποία να περιλαμβάνει χρήση βεγγαλικών, απάντησαν αρνητικά. Επίσης, μου ανέφεραν πως από την ώρα που επιβιβάστηκαν στη θαλαμηγό μέχρι τη χρονική στιγμή που αντιλήφθηκαν την πυρκαγιά δεν εξήλθαν της θαλαμηγού προς τη στεριά με τη χρήση της βοηθητικής βάρκας. Σε σχετική ερώτηση εάν πριν από την έναρξη της φωτιάς διέκριναν πλησίον της θαλαμηγού άλλα παραπλέοντα σκάφη, απάντησαν πως, απ’ ό,τι μπορούσαν να διακρίνουν από τα εσωτερικά γυάλινα ανοίγματα της θαλαμηγού, δεν είδαν άλλα παραπλέοντα σκάφη. Επίσης, ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν πως από το εσωτερικό σαλόνι όπου βρίσκονταν, δεν είδαν μέλη του πληρώματος να κάνουν χρήση βεγγαλικών».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα