Ελλάδα

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές στην Πάτρα προσέφεραν για άλλη μια χρονιά ένα μοναδικό θέαμα

Δείτε LIVE την τελετή λήξης.

Parallaxi
οι-χιλιάδες-καρναβαλιστές-στην-πάτρα-978056
Parallaxi

Χιλιάδες νέες και νέοι στην Πάτρα, για περίπου πέντε ώρες, μετέδιδαν με τον ενθουσιασμό τους σε όλη την πόλη, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες, το εκρηκτικό τους κέφι, συμμετέχοντας στη μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια, χωρίς περιορισμούς.

Παράλληλα, μετέφεραν με τον πιο αισιόδοξο τρόπο το ελπιδοφόρο μήνυμα της χαράς για τη ζωή, προσφέροντας κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης ένα ανεπανάληπτο θέαμα με το χορό, το τραγούδι και την ευρηματικότητά τους.

Στην κεφαλή της παρέλασης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι, βρισκόταν η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέν, «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και τα μέλη της γνωμοδοτικής και κριτικής επιτροπής του καρναβαλιού 2023.

Ακολούθησαν η δημοτική μουσική που παιάνιζε καρναβαλικούς σκοπούς, οι μαζορέτες και τα άρματα του δήμου, με προεξέχοντα, τον προπομπό, τον βασιλιά καρνάβαλο, το άρμα της βασίλισσας και το άνθινο άρμα που φιλοξένησαν αντίστοιχα τη φετινή βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού, Κατερίνα Βενέρη – Σιούλη και τη βασίλισσα των τριών προηγούμενων χωρίς παρέλαση καρναβαλιών, Μαρία Κυριακοπούλου.

Αμέσως μετά παρέλασαν τα άρματα «Imagine», «Hell Oil», «Rabbit Test Show», «Facebook», τα οποία συνδύασαν την καλλιτεχνική έκφραση και τη σατιρική διάθεση, καθώς και τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι».

Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι συλλόγων σοκολατοριχτών πρόσφεραν στον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το καλάθι με τις σοκολάτες, ενώ η καρναβαλική ομάδα των «Στρατηγών», με τα εντυπωσιακά οχήματά τους και τους «υψηλούς» προσκεκλημένους της, ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ αρμάτων του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου και του χείμαρρου των πληρωμάτων που ακολουθούσε.

Με τις εντυπωσιακές στολές τους και τα εμπνευσμένα καπέλα τους οι περίπου 50.000 καρναβαλιστές, μέλη των 139 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», ενδεδυμένα με όλες τις μικροκατασκευές τους και πολλά από αυτά με τη συνοδεία των εντυπωσιακών αρμάτων και των ογκωδών τροχήλατων κατασκευών τους, παρέλασαν σκορπίζοντας χρώμα, φαντασία, αισθητική και ευρηματικότητα.

Μάλιστα, η τρέχουσα επικαιρότητα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο της καρναβαλικής δημιουργίας, ενώ δεν έλειψαν και θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά και χιουμοριστικά.

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές με την πολύχρωμη και χειμαρρώδη ορμή μαγνήτισαν τα βλέμματα των χιλιάδων θεατών, που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια, την πλατεία Γεωργίου και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών του κέντρου τη πόλης.

Η μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκε με το αναλλοίωτο στο πέραμα των χρόνων έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

Οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 9:00 το βράδυ, όποτε θα πραγματοποιηθεί στον μόλο του Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι, η τελετή λήξης με κεντρικά στοιχεία την καύση του βασιλιά καρνάβαλου και τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Δείτε την τελετή λήξης:

Με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου και έναν «χείμαρρο» πυροτεχνημάτων που έδωσε λάμψη στην καρναβαλική νύχτα της Πάτρας, ξεκίνησε απόψε στον μόλο του Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι, η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε να έχουμε ένα ωραιότατο καρναβάλι, τους χιλιάδες που έβαλαν πλάτη για να υλοποιηθεί και όλους όσοι φροντίζουν, προκειμένου το καρναβάλι μας να είναι ασφαλές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όλοι γευτήκαμε αυτές τις ημέρες το καρναβάλι και πήραμε μια ανάσα, γι’ αυτό δεν είναι σωστό και δίκαιο να γυρίσουμε στις γνωστές δυσκολίες της ζωής», προσθέτοντας: «Όλοι γνωρίζετε την αιτία. Αυτούς που μας κάνουν δύσκολη τη ζωή. Έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Νέες και νέοι, μπορείτε να βάλετε τη σφραγίδα σας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, να ανοίξετε τα φτερά σας. Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία».

Αμέσως μετά ξεκίνησε πάρτι – συναυλία με προσκεκλημένο το αθηναϊκό ροκ συγκρότημα των «15 50», ενώ στο μέσο της συναυλίας, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες, θα εμφανιστεί το πατρινό συγκρότημα, «Above Suspicion».

Στο μεταξύ οι χιλιάδες επισκέπτες παραμένουν στην Πάτρα, για να συνεχίσουν την καρναβαλική διασκέδαση και να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκεδάζοντας σε πάρτι που οργανώνονται σε όλη την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα