Οι διακοπές των voucher και της φιλοξενίας για τις ελληνικές οικογένειες
Λιγότερες ημέρες, κοντινότεροι προορισμοί και συνήθειες... καθημερινότητας - Περιμένοντας το... τζάκποτ ή κάποιον να τους κάνει το «ορίστε»
Όνειρο θερινής νυκτός έχουν γίνει για πολλούς Έλληνες οι καλοκαιρινές διακοπές που πλέον έχουν γίνει ολιγοήμερες, σε σπίτια φίλων και όσο το δυνατόν σε πιο κοντινούς προορισμούς.
Το κόστος μετακίνησης, διαμονής, διατροφής σε παραθαλάσσιους / νησιωτικούς προορισμούς αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για 6 στους 10 Έλληνες για να προετοιμάσουν μια καλοκαιρινή απόδραση, όπως αποτυπώθηκε στην έρευνα της διαΝΕΟσις με τίτλο “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες”.
Η γενιά των σημερινών 30αρηδων και 40αρηδων που βρίσκονται πλέον ενεργά στην αγορά εργασίας θα θυμούνται όταν ήταν παιδιά τις πολλές και συνεχόμενες ημέρες άδειας που έπαιρναν οι γονείς τους.
Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα ήμασταν με μία βαλίτσα στο χέρι. Από την πόλη στη θάλασσα, επιστροφή πίσω για λίγες ημέρες και μετά ξανά όλοι στο αυτοκίνητο για να φύγουμε για τα χωριά, γιατί η επίσκεψη και στου μπαμπά και της μαμάς ήταν επιβεβλημένη.
Οι διάλογοι «Πόσο θα κάτσετε;» «Έ, όχι πολύ μωρέ, μια δυο βδομάδες» σήμερα πλέον μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Οι άδειες έχουν γίνει «σπαστές». Πέντε μέρες τον Ιούλιο, πέντε τον Αύγουστο, αφήνεις και καμία καβάτζα για το φθινόπωρο.
Και φυσικά αυτές αξιοποιούνται για να μπορέσεις να κάνεις κάποιες δουλειές ή να τακτοποιήσεις υποχρεώσεις τις οποίες δεν προλαβαίνεις στην υπόλοιπη καθημερινότητά σου.
Και στις δύο, τρεις μέρες που περισσεύουν, να δεις τι περισσεύει από το τραπεζικό υπόλοιπο για να υπολογίσεις πού μπορείς να πας.
Περιμένοντας εισιτήρια και voucher
Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα έχουν γίνει αυτές των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού και των vouchers.
Βέβαια αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί μπορεί το να επιλεγείς να είναι ένα… τζακπότ, από την άλλη όμως ο χρόνος που ανακοινώνονται είναι σχεδόν απαγορευτικός για να βρεις κάτι αξιόλογο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.
«Δεν κληρώθηκα για να πάρω voucher και έκανα και την αίτηση για κοινωνικό τουρισμό. Περιμένουμε πλέον τα αποτελέσματα, αλλά όταν φτάνεις τέλη Ιουνίου για να ανακοινωθούν, να ακολουθήσει και η περίοδος των ενστάσεων, μέχρι να βγουν τα οριστικά φτάνουμε Ιούλιο. Πότε να κανονίσεις την άδεια, πού να βρεις ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο να σε δεχτεί. Και να με επιλέξουν το πιο λογικό είναι να τα χρησιμοποιήσω για του χρόνου το καλοκαίρι παρά για το φετινό. Έτσι, θα κοιτάξουμε να πάμε κάπου κοντά και το πολύ για ένα τριήμερο. Τα παιδιά θα πάνε ούτως ή άλλως κατασκήνωση και έτσι θα κάνουν τα μπάνια τους» μας λέει ο Κώστας 37 ετών, πατέρας δύο παιδιών.
Οι υποχρεώσεις μειώνουν τις ημέρες διακοπών
«Μέχρι πέρσι προσπαθούσαμε να βάζουμε πάντα στην άκρη ώστε να πηγαίνουμε οικογενειακώς τουλάχιστον μια εβδομάδα διακοπές σε κάποιο νησί. Φέτος τα πράγματα αλλάζουν. Τα παιδιά μου θα ξεκινήσουν του χρόνου Λύκειο θέλω να τους γράψω σε φροντιστήριο και επομένως τα λεφτά που έχουμε στην άκρη θα πάνε γι΄αυτό το σκοπό. Θα επιλέξουμε κάτι οικονομικό και για λίγες ημέρες στη Χαλκιδική» αναφέρει η Ιωάννα 42 ετών.
Σε εξοχικό φίλων, αλλά…
Οι φίλοι με εξοχικό είναι καλοκαιρινή… ευλογία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην έρευνα του ΣΕΛΠΕ για το καλοκαίρι του 2023 το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα φιλοξενηθεί σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό εξοχικό σπίτι.
«Δεν έχουμε τα χρήματα που θα θέλαμε για να πάμε να νοικιάσουμε έστω και ένα οικονομικό δωμάτιο μόνοι μας. Ευτυχώς έχουμε φίλους που έχουν εξοχικό των γονιών τους στο δεύτερο πόδι στη Χαλκιδική και μας έχουν καλέσει εκεί για μια εβδομάδα. Θα είναι μια ευκαιρία για να φορτίσουμε λίγο μπαταρίες και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, αλλά και πάλι δεν αισθάνεσαι άνετα όταν ξέρεις ότι μένεις σε έναν χώρο που δεν είναι δικό σου. Από τη στιγμή όμως που θα μας βγει τελείως ανέξοδα, δεν το σκεφτόμαστε…» λένε ο Παναγιώτης και η Ελπίδα που είναι 27 ετών και έχουν ένα παιδάκι 2 ετών.
Σε ενοικιαζόμενο με μαγείρεμα και στη θάλασσα με ταπεράκι
Για αρκετούς οι διακοπές θα είναι μια… μικρογραφία της καθημερινότητας, αφού πολλές συνήθειες θα μεταφερθούν και στις διακοπές.
«Έχουμε κλείσει σε ενοικιαζόμενο για να μας βγει πιο φτηνά. Εννοείται φυσικά το πρώτο κριτήριο στην αναζήτησή μας ήταν να υπάρχει κουζίνα. Θα μαγειρεύουμε κάθε μέρα στο σπίτι για να μας βγει πιο οικονομικά. Πού να ταΐσεις πέντε στόματα σε ταβέρνα κάθε μέρα. Θα πηγαίνουμε φούρνο, σούπερ μάρκετ, μανάβικο. Και στη θάλασσα με ομπρέλα και ταπεράκια. Ούτε ξαπλώστρες, ούτε τίποτα» μας λέει ο Γιάννης πατέρας τριών παιδιών που μαζί με τη σύζυγό του θα πάνε διακοπές στη Θάσο.