Οι κτηνοτρόφοι «εκτρέφουν» τα τσακάλια πετώντας παράνομα νεκρά ζώα
Διεθνής συνάντηση για την αύξηση του πληθυσμού τους
Σε μεγάλη «ταΐστρα» για τα άγρια κυνοειδή έχει μετατραπεί η ελληνική ύπαιθρος καθώς η συνεχιζόμενη παράνομη πρακτική κτηνοτρόφων τής ανεξέλεγκτης απόρριψης νεκρών ζώων, συντελεί στην αφθονία τροφής για λύκους και τσακάλια και στη συνεπακόλουθη αύξηση του πληθυσμού τους. Ειδικά, μάλιστα, για το Εθνικό Πάρκο Κερκίνης, που αποτελεί πεδίο επιστημονικής έρευνας, μέσα σε 10 μήνες εντοπίστηκαν, σε διάφορα σημεία, 200 νεκρά ζώα (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια, βουβάλια και άλογα) που υπολογίζονται σε περίπου 38 τόνους!
«Φανταστείτε, λοιπόν, τόση μεγάλη ποσότητα κρέατος αφημένη στην ύπαιθρο πώς επηρεάζει την άγρια ζωή. Μπροστά σ’ αυτή την αφθονία τροφής, λύκοι και τσακάλια δεν κυνηγούν αλλά συνυπάρχουν μαζί και με ημιδεσποζόμενα σκυλιά, περιμένοντας απλώς πότε θα… ρίξουν τροφή οι κτηνοτρόφοι» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ζωολόγος – οικολόγος, σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κομηνός, επικεφαλής έρευνας που διεξήχθη από τις ΜΚΟ «ECO Studies» και «RWild IN GR» σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης και με χρηματοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας αλλά και οι μεθοδολογίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την εξάπλωση του λύκου και του τσακαλιού που έχει φτάσει, σε μικρούς πληθυσμούς, μέχρι την Ισπανία, συζητήθηκαν σε διεθνή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23-27 Οκτωβρίου 2023, στο χωριό Κερκίνη του νομού Σερρών, με θέμα «Χρυσό Τσακάλι (Canis aureus): αλληλεπίδραση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και με άλλα άγρια και ήμερα κυνοειδή».
Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ειδικοί από 20 χώρες (Ευρώπη, Ινδία, Τουρκία, Σρι Λάνκα, Ισραήλ), εργαζόμενοι από Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και εργαζόμενοι από Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών της κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ο διευθυντής και ειδικοί επιστήμονες από το Εθνικό Πάρκο του Δούναβη, της Ρουμανίας.
«Έχουμε διαπιστώσει ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά του λύκου και του τσακαλιού που είναι πλέον πιο “φιλική” με τον άνθρωπο, με τα σκυλιά να παίζουν ουσιαστικά τον ρόλο της “πόρτας” γι’ αυτή την προσέγγιση» λέει ο κ. Κομηνός εξηγώντας ότι σκυλιά και άγρια κυνοειδή, σε μεγάλους πληθυσμούς, έρχονται κοντά, όταν υπάρχει άφθονη τροφή και δεν έχουν ανταγωνισμό.
«Τα άγρια αυτά σαρκοφάγα αυξήθηκαν και πλησίασαν τον άνθρωπο γιατί στην ουσία, οι κτηνοτρόφοι τα “εκτρέφουν”, πετώντας παράνομα τα νεκρά ζώα έξω από τις στάνες. Παράλληλα, τα σκυλιά, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι τσοπανόσκυλα, άρα δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, έχουν μάθει στην παρουσία των τσακαλιών και των λύκων και δεν αντιδρούν καθόλου όταν μπαίνουν μέσα στις στάνες και επιτίθενται στα οικόσιτα ζώα».
Στα παραπάνω συμπεράσματα οδηγήθηκε ο κ. Κομηνός χρησιμοποιώντας μεθοδολογία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση καμερών αλλά και τη χρήση drone με θερμική κάμερα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός από την Κερκίνη. «Πρόκειται για μεθοδολογία που δεν χρησιμοποιείται ευρέως, ειδικά σε βαλκανικές χώρες και μας επιτρέπει να ξέρουμε τις ακριβείς κινήσεις των νυκτόβιων αυτών ζώων» αναφέρει, προσθέτοντας ότι στη διεθνή συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συντονισμού των επιστημόνων καθώς και η δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου για την έρευνα και αντιμετώπιση της εξάπλωσης του τσακαλιού και του λύκου.
Πηγή: ΑΠΕ