Οι περιβαλλοντικές διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Αναρτήθηκε σήμερα για διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Parallaxi
οι-περιβαλλοντικές-διατάξεις-του-ανα-331351
Parallaxi

Συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων, που στοχεύουν σε μείωση της γραφειοκρατίας και σε απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία, αναρτήθηκε σήμερα για διαβούλευση το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Επιπλέον, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πολυνομοσχέδιο διαμορφώνει ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους επενδυτές και τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίζουν σε έναν ψηφιακό χάρτη εάν οι δραστηριότητες που σκοπεύουν να ξεκινήσουν επιτρέπονται ή όχι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, με το πολυνομοσχέδιο:

– Καθιερώνεται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και ξεκινά η διαδικασία για την κατάρτισή του. Αυτός ο χάρτης θα αποτυπώνει όλα τα στοιχεία («γεωχωρικά δεδομένα») που θα είναι διαθέσιμα και δεσμευτικά για τη διοίκηση και με βάση τα οποία θα προκύπτει πού επιτρέπεται κάθε βιομηχανική, μεταποιητική, τουριστική και άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον χάρτη θα έχει πρόσβαση με ένα κλικ οποιοσδήποτε διοικούμενος. Έτσι, κάθε επενδυτής θα γνωρίζει πού επιτρέπεται να εγκαταστήσει την επένδυσή του, ενώ θα έχει και την ασφάλεια ότι και η διοίκηση θα κινείται με βάση τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες. Για την ακρίβεια, θα μπορεί να δει όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, γεωτεμάχια κτηματολογίου, δάση και δασικές εκτάσεις (μόνον εφ’ όσον περιλαμβάνονται σε δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί και οριστικοποιηθεί), περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων, ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους, ειδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης (όπως ΒΕΠΕ, ΕΣΧΑΔΑ, ΕΣΧΑΣΕ).

– Διευκολύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία καλύπτουν με οργανωμένο τρόπο τις περισσότερες από τις ανάγκες των επιχειρήσεων που μπορούν να επηρεάζουν το περιβάλλον (λύματα, στερεά απόβλητα κ.λπ.) και έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία τους. Τα έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργούνται εντός επιχειρηματικών πάρκων με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα κατατάσσονται σε χαμηλότερη κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σε σχέση με την κατηγορία όπου θα ανήκαν, εάν ήσαν αυτόνομα.

– Καθορίζεται απλοποιημένη διαδικασία για να διαπιστωθεί εάν μία επιχείρηση που εκσυγχρονίζεται απαιτεί νέους περιβαλλοντικούς όρους ή όχι. Με βάση τη σημερινή νομοθεσία, η επιχείρηση οφείλει να υποβάλει πλήρη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια η υπηρεσία αποφασίζει, βάσει αυτής της μελέτης, εάν απαιτείται τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων (και πόσο σοβαρή πρέπει να είναι αυτή) ή όχι. Η απλοποιημένη διαδικασία ορίζει ότι υποβάλλεται ένα μέρος του φακέλου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αυτό που περιγράφει τις αλλαγές που επέρχονται στο έργο ή τη δραστηριότητα και το σκοπό τους. Η υπηρεσία οφείλει να κρίνει εντός χρονικού διαστήματος ενός μηνός εάν οι προτεινόμενες αλλαγές δεν απαιτούν τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων ή εάν απαιτείται πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εάν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα άπρακτο ή εάν η υπηρεσία κρίνει ότι δεν απαιτούνται πρόσθετοι ή διαφορετικοί περιβαλλοντικοί όροι, τότε η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει στις διαδικασίες εκσυγχρονισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα