Ελλάδα

Οι πισίνες ως δείκτης υπερτουρισμού

Η Πάρος έχει τον ίδιο αριθμό πισινών με τη Νάξο, την Ίο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Σύρο μαζί.

Parallaxi
οι-πισίνες-ως-δείκτης-υπερτουρισμού-1011218
Parallaxi

Τις πισίνες που υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων καταγράφει η σελίδα Save Paros στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της, η σελίδα αναφέρει:

“Η δημιουργία του χάρτη με τον αριθμό των κολυμβητικών δεξαμενών στα κυκλαδίτικα νησιά αποτέλεσε για εμάς πηγή πληροφοριών μέχρι στιγμής. Εκτός από μια απλή καταμέτρηση, ο αριθμός των πισινών αναδεικνύει τις περιοχές των νησιών που είναι πιθανότερο να πληγούν από την υπερκατασκευή και τον υπερτουρισμό.

Αυτή η απεικόνιση βοηθά στον εντοπισμό περιοχών που βρίσκονται στο αποκορύφωμα της τουριστικής ανάπτυξης και ενδεχομένως στο σημείο κορεσμού.

Έτσι, παραδόξως, η Αντίπαρος έχει τόσες πισίνες όσες η Ίος, η Σίφνος και η Σέριφος μαζί. Η Πάρος, από την άλλη πλευρά, έχει τον ίδιο αριθμό πισινών με τη Νάξο, την Ίο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Σύρο μαζί.

Αν δεχτούμε τον αριθμό των πισινών ως δείκτη της τουριστικής ανάπτυξης, ο χάρτης καθιστά σαφές ότι η Πάρος, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός της, έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητές της όσον αφορά τις υποδομές, τη διαχείριση των αποβλήτων και τους υδάτινους πόρους. Αυτός ο χάρτης είναι ένα έργο σε εξέλιξη και σχεδιάζουμε να καλύψουμε τη Μύκονο στη συνέχεια.

Αποποίηση ευθυνών

Αυτός ο χάρτης κατέστη δυνατός χάρη στις ενημερωμένες δορυφορικές εικόνες της Google από τον Μάιο του 2024, με εικόνες που ελήφθησαν γύρω στο φθινόπωρο του 2023. Ενώ η Πάρος καλύπτεται διεξοδικά, άλλα νησιά ενδέχεται να έχουν ακόμη περιοχές με παλαιότερες εικόνες, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές ανακρίβειες. Λόγω της χειροκίνητης διαδικασίας καταμέτρησης, ορισμένες πισίνες μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη ή μια μπλε βεράντα μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως πισίνα. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές είναι αμελητέες στη συνολική σύγκριση μεταξύ των νησιών”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα