Οι πολίτες “κλειδιά” για τη λειτουργία των καφέ κάδων
Τα τέσσερα βήματα της συλλογής των βιοαποβλήτων, είναι, σύμφωνα με Οδηγό Ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών που εξέδωσε ο ΦΟΔΣΑ.
Οι πολίτες είναι ο παράγοντας – κλειδί για να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα το σύστημα των καφέ κάδων για τη συλλογή και διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, μιλώντας σε εκδήλωση προβολής του ευρωπαϊκού έργου Citysystem για την κυκλική οικονομία.
Η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 13 εκατομμύρια ευρώ τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού που περιλαμβάνει εκτός από κάδους και απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές. Το εν λόγω σύστημα προτείνεται, άλλωστε, ως καλή πρακτική από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Citysystem.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, έχει παραδοθεί όλος ο εξοπλισμός «και οι δήμοι πρέπει πλέον να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν με τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ήδη η Βέροια και η Προποντίδα έχουν βγάλει οργανικό ενώ η Θέρμη τα πάει καλά» είπε. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής των οργανικών αποβλήτων, που είναι ένα πολύ μεγάλο τμήμα της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων, και πρόσθεσε: «αν δεν υπήρχαν τα οργανικά και λειτουργούσαν όλα τα πράσινα σημεία δεν θα χρειαζόταν όλες αυτές οι επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν θα μας έμενε τίποτε. Απλά είναι τα πράγματα. Το ρόλο τον παίζουν οι πολίτες».
Σχετικά με τα πράσινα σημεία, τους οργανωμένους χώρους όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν ανακυκλώσιμα υλικά, ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι «μέχρι σήμερα η διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη αδειοδοτήσει 30 τέτοια πράσινα σημεία σε περισσότερους από 25 δήμους σε όλη την περιφέρεια και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ αλλά και σε άλλους εθνικούς πόρους».
Τα τέσσερα βήματα της συλλογής των βιοαποβλήτων
Τα τέσσερα βήματα της συλλογής των βιοαποβλήτων, είναι, σύμφωνα με Οδηγό Ανακύκλωσης υπολειμμάτων τροφών που εξέδωσε ο ΦΟΔΣΑ:
– ο διαχωρισμός των υπολειμμάτων τροφών στην κουζίνα,
– η μεταφορά τους στον καφέ κάδο,
– η συλλογή τους από το ειδικό απορριμματοφόρο και η μεταφορά τους στην μονάδα κομποστοποίησης, και
– η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού, μετά την επεξεργασία τους.
Στον καφέ κάδο μπορούν να απορρίπτονται φρούτα, λαχανικά και φλούδες, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, γαλακτοκομικά, τσόφλια αυγών και υπολείμματα καφέ και τσαγιού, μικρά κλαδιά, φύλλα και γκαζόν. Ωστόσο δεν μπορούν να απορρίπτονται νωπά κρέατα και ψάρια, μαγειρικά λάδια και λίπη, συσκευασίες κάθε είδους, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι, στάχτη και αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικιδίων.
Παράλληλα ο ΦΟΔΣΑ συμβουλεύει τους πολίτες να αφήνουν τα υγρά υπολείμματα να στραγγίσουν πριν τα απορρίψουν στον κάδο, ή να τα τυλίγουν να χαρτί, να απορρίπτουν τα υπολείμματα τροφών είτε χύμα, είτε σε σακούλες κομποστοποίησης, χάρτινες ή βιοαποικοδομήσιμες. Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση πλαστικής σακούλας.
Η Κεντρική Μακεδονία στις δέκα πιο δραστήριες περιφέρειες της Ευρώπης στην κυκλική οικονομία
Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πιο δραστήριες περιφέρειες στην Ευρώπη στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας ενώ σε αυτήν λειτουργούν οι περισσότερες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής βιοαερίου από απόβλητα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Γνωστοποίησε ότι μόνο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021 -2027 έχουν προβλεφθεί 15 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε εγκαταστάσεις χωριστής διαλογής και συλλογής αποβλήτων και σημείωσε ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή.
Το πρόγραμμα CitySystem
Σημειώνεται ότι το έργο Citysystem συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe 2021-2027. Ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από έναν χρόνο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2027. Σε αυτό συμμετέχουν 7 εταίροι από 6 χώρες της Ευρώπης και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας που είναι εταίρος του έργου, αυτό θα προτείνει ως καλή πρακτική, εκτός από το σύστημα των καφέ κάδων και το φόρουμ κυκλικών πόλεων, μέλος του οποίου αποτελεί και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Επιπλέον έχει χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της μελέτης του πρώτου πάρκου κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και με τη συμμετοχή σημαντικών βιοτεχνικών μονάδων, ώστε να μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Τέλος, το Περιφερειακό Ταμείο συμμετέχει και σε διάφορα δίκτυα και πρωτοβουλίες αλλά και σε πρόγραμμα κυκλικής Οικονομίας για περιφέρειες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το οποίο αφορά σε 10 επιλεγμένες πόλεις και περιφέρειες μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την ενίσχυσή τους ώστε να ανταλλάξουν εμπειρίες για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ