Οι προτεραιότητες του νέου διοικητή του ΟΑΕΔ

Όσα δήλωσε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Parallaxi
οι-προτεραιότητες-του-νέου-διοικητή-τ-481419
Parallaxi
Εικόνα Twitter

«Ο ΟΑΕΔ οφείλει να λειτουργεί ως βασικός ρυθμιστής της αγοράς εργασίας, με κύριους στόχους τη δραστική μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα, της πλήρους απασχόλησης, με διασφαλισμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» δήλωσε ο νέος διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά τη διάρκεια της ακροασής του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να υλοποιήσει, ο κ. Πρωτοψάλτης υποστήριξε ότι, για τη δημιουργία πολλών και καλοπληρωμένων δουλειών, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ, με σκοπό την αποτελεσματική υποστήριξη των ανέργων και όλων όσων αναζητούν εργασία, αλλά και εν γένει της εγχώριας αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, η προσέγγιση αυτή επιβάλλει την αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΕΔ, ώστε να καταστεί βασικός μοχλός πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως είπε, η μεγαλύτερη πρόκληση, που είναι συνάμα και η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΟΑΕΔ, είναι η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που θα διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. «Είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει από τη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας ότι, χωρίς νέες γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, δεν μπορεί να οικοδομηθεί νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, «ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει από τη βαριά οικονομική κρίση, που βίωσε την τελευταία δεκαετία». «Αυτός ο ρόλος του ΟΑΕΔ- της διαμεσολάβησης, δηλαδή, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας -χρειάζεται συστηματική και στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, προσανατολισμένο στις ανάγκες τους. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρίσκει δουλειά σε όσους αναζητούν εργασία και να εγγυάται την προστασία των ανέργων από την οικονομική εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συνάμα, όμως, πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών των εργοδοτών για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι Οργανισμός συνώνυμο της απασχόλησης» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν που είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ, με βάση βέλτιστες πρακτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, όπως είπε, πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που προσαρμόζονται γρήγορα στις εξελίξεις. «Τα προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης θα πρέπει να αναπτύσσονται και να σχεδιάζονται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ανταπόκρισή τους και τις ανάγκες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Προτεραιότητα θα δοθεί, επίσης, σε προγράμματα που αφορούν ειδικότητες υψηλής ζήτησης και ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου για κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδιασμένα με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και με τη χρήση ευέλικτων και σύγχρονων τεχνικών μάθησης» ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Σημαντική, όπως τόνισε, είναι και η εξωστρέφεια. «Ο ΟΑΕΔ πρέπει να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω νέων ισχυρών και βιώσιμων συνεργασιών και συμπράξεων με δημόσιους κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότητα του ΟΑΕΔ. Επίσης, χρειάζεται στενότερη και συστηματικότερη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάλυση, την αξιολόγηση και στην πρόγνωση, δηλαδή να δώσουμε έμφαση στην προληπτική προσέγγιση. Δεν θα αποφέρει καρπούς η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων, εάν δεν συνοδεύεται από την έγκυρη και την πλήρη αξιολόγησή τους και τη χρησιμοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι σκοπός είναι να υπάρξει μεγαλύτερη επένδυση στη συστηματική ανάπτυξη και αξιοποίηση του προσωπικού, με σκοπό την ενεργοποίησή του και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς του. «Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι η αποκέντρωση» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, συμπληρώνοντας: «Επιδιώκουμε τη δημιουργία αποκεντρωμένου συστήματος δράσεων που θα είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας και των επιχειρήσεων. Θέλουμε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και διαύγειας». Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, προτεραιότητα θα δοθεί και στην αναβάθμιση και τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΟΑΕΔ, καθώς και στην εισαγωγή και τη μέγιστη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αιχμής.

– Στο επιτελείο του πρώην προέδρου Ομπάμα ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ

Ο κ. Πρωτοψάλτης, παρουσιάζοντας την εκπαίδευσή του και την επαγγελματική του πορεία, μετά την εισαγωγή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ανέφερε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια πήγε για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε, το πρώτο πτυχίο του το έλαβε στο Northeastern University στη Βοστώνη με σπουδές στη δημοσιογραφία και τη φιλοσοφία. Στην πορεία, συνέχισε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές από το New School University στον τομέα της διοίκησης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και αστικής πολιτικής και, αργότερα, φοίτησε στο University of Colorado ta Denver, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του σε θέματα δημόσιας πολιτικής.

Αναφορικά με την επαγγελματική δραστηριότητά του, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι εργάστηκε σε μία “δεξαμενή σκέψης” στο Denver ως αναλυτής και διεξήγαγε έρευνα πάνω σε θέματα αγοράς εργασίας και πρόσβασης στη μεταλυκειακή εκπαίδευση για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Επίσης, εργάστηκε για έναν πολιτικό, ο οποίος εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής το 2009 μαζί με την κυβέρνηση Ομπάμα και στο τέλος του διδακτορικού του συνέχισε στην Ουάσινγκτον, όπου είχε, όπως ανέφερε, τη δυνατότητα να δουλέψει πάνω σε μεγάλα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση Ομπάμα και κατόπιν εργάστηκε για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, της αμερικανικής γερουσίας, όπου ήταν ο ανώτερος σύμβουλός του για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Στη συνέχεια, ήταν στο υπουργείο Παιδείας ως πολιτικό προσωπικό υπό την κυβέρνηση Ομπάμα ως ανώτερος σύμβουλος και, κατόπιν τούτου, τα τελευταία δύο χρόνια της οκταετίας Ομπάμα διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου. Μετά το τέλος της κυβερνητικής εμπειρίας, ανέλαβε αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Βιρτζίνια.

Πηγή: ΑΠΕ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα