Οικολογία-Αλληλεγγύη: Δεν έχουμε αυταπάτες για τον Β’ γύρο των εκλογών

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για μια σειρά ζητημάτων ζητά από τους δυο μονομάχους η «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

Parallaxi
οικολογία-αλληλεγγύη-δεν-έχουμε-αυτα-378996
Parallaxi

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη», ως ένα γνήσια αυτοδιοικητικό κίνημα, που έχει τις ρίζες του στο 1990, συζήτησε στις 29.5 σε συνέλευση των μελών της και κατέληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα και τη στάση της ενόψει του Β’ γύρου των δημοτικών εκλογών:

Α. Για το αποτέλεσμα

Η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» ευχαριστεί όλους τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν και της έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, όμως, δεν προοιωνίζουν ένα λαμπρό μέλλον για τη Θεσσαλονίκη. Αντί να έρθουν στο προσκήνιο δυνάμεις δημιουργικές με όραμα για την πόλη, τα δεξιά, λαϊκιστικά και ακροδεξιά σχήματα, συγκέντρωσαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης γύρω στο 65%. Οι δυνάμεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, των ισχυρών του χρήματος, του εθνικισμού, της λαϊκιστικής αντιπαράθεσης, των κομματικών σκοπιμοτήτων και των ιδιοτελών συμφερόντων θα διοικούν την πόλη την επόμενη τετραετία.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες συντηρητικοποίησης και σύγχυσης, με 19 παρατάξεις και 1.800 υποψήφιους συμβούλους, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» κατάφερε με 1,75% και 2.160 ψήφους να εκλέξει τον επικεφαλής της Μιχάλη Τρεμόπουλο και να εκπροσωπηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πιέσεις και τα διλήμματα στους ψηφοφόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης για να περάσει στον Β’ γύρο υποψήφιος της κεντροαριστεράς δεν ήταν τόσο έντονες στην Ε’ Κοινότητα, όπου επίσης κατέβηκε η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», και γι’ αυτό εκεί έχει περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στον Δήμο.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται η διάδοση των οικολογικών και εναλλακτικών προτάσεων σε ευρύτερα σχήματα και πρόσωπα και δημιουργεί τις προσδοκίες ότι ο χώρος της κινηματικής οικολογίας μπορεί να συναντηθεί και να συνεργαστεί μαζί τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θετικό για την οικολογία είναι και το αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές της Κ. Μακεδονίας, όπου το κλίμα εκλογικής υπεροχής του νυν περιφερειάρχη επέτρεψε στο σχήμα «Οικολογία-Πράσινη λύση», με 3,17% και 29.224 ψήφους, να εκλέξει 2 συμβούλους και να αξιοποιήσει τη θετική παρακαταθήκη της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», η οποία το 2014 επίσης είχε πιάσει 3.09% και 30.419 ψήφους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι χωρίς τη στήριξη κανενός κόμματος ή μηχανισμών, τα μέλη της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» συγκρότησαν ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο και έκαναν έναν αγώνα υψηλής ποιότητας, υπόδειγμα αξιοπρέπειας και αρχών και καταφέραν να ανοίξουν νέες προοπτικές για τις οικολογικές προτάσεις. Τα νέα πρόσωπα, που αγωνίστηκαν μέσα από το ψηφοδέλτιό της τους τελευταίους μήνες, εγγυούνται τη συνέχεια μέσα από την ανανέωση και την τεκμηριωμένη παρουσία της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και την πλούσια δράση της έξω από αυτό.

Επιπλέον, με δεδομένες τις εξαιρετικές επιδόσεις των Πράσινων στις ευρωεκλογές (διψήφια ποσοστά σε πολλές χώρες, εκτόξευση στη Γερμανία), ανοίγεται η προοπτική και στην Ελλάδα ο χώρος της Οικολογίας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» μπορεί να αναδειχτεί σε δυναμικό εκφραστή οικολογικών αιτημάτων και αλληλεγγύης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και σε αυτή την κατεύθυνση θα στρέψει την οργάνωση, τη σκέψη, τις δράσεις και την προετοιμασία της κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε δεσμεύεται και από το πρόγραμμά της. Γι’ αυτό και προγραμματίζει νέα Γενική συνέλευση των μελών της στις 12.6.2019.

  1. Ενόψει του Β’ γύρου των δημοτικών εκλογών

Η ανάδειξη των Ταχιάου – Ζέρβα στον Β’ γύρο των εκλογών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι κινείται σε ένα επίπεδο που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τις προγραμματικές θέσεις που πρόβαλε η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» κατά την προεκλογική περίοδο.

Επιδέξια και οι δύο απέφυγαν να διατυπώσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι θέσεις τους ανιχνεύονται μέσα από συνθήματα και προεκλογικές τοποθετήσεις τους. Εκτός από τη διαφοροποίησή τους στις ποδοσφαιρικές τους επιλογές, σε πολλά θέματα ταυτίζονται.

Έτσι, θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουν οι πολίτες με σαφέστερο τρόπο τις τοποθετήσεις των δύο μονομάχων για μια σειρά θέματα:

-Τι θα κάνουν για την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών, της διαφάνειας, της λαϊκής συμμετοχής;

-Θα στηρίξουν την τοπική οικονομία και παραγωγή, τις θερμοκοιτίδες για τους νέους, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, τη χρήση τεχνολογίας ανοιχτού λογισμικού, τη διασύνδεση παραγωγών – καταναλωτών – ερευνητών με τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας;

-Θα προχωρήσουν στο εργοστάσιο καύσης ή στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με μείωση της κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία;

-Ποιες οι πολιτικές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση του τραμ, των ποδηλατόδρομων και της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, τη μείωση της ρύπανσης, την αύξηση των πράσινων – ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και τη στείρωση για τα αδέσποτα, την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, τη διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, την υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών;

-Έχουν πρόθεση να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, των ρατσιστικών και εθνικιστικών φαινομένων, την ενίσχυση της πνευματικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας;

Περιμένουμε τις θέσεις τους σε αυτά τα θέματα αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια οικολογική και αλληλέγγυα στροφή, όπως δείχνει και το πράσινο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη, καθώς τα προβλήματα της καταστροφής του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι αλληλένδετα με την κρίση και τις προοπτικές μιας οικονομίας που εθελοτυφλεί στα πραγματικά προβλήματα. Και σε αυτή τη στροφή θα συμβάλουμε με τους δικούς μας αγώνες και τις δικές μας προτάσεις μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, διαμορφώνοντας συμμαχίες στα επιμέρους θέματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα