Ελλάδα

Οικονόμου για νέες ταυτότητες: Απαραίτητες για να μην μας κοιτάνε υποτιμητικά στο εξωτερικό

Από πότε οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν

Parallaxi
οικονόμου-για-νέες-ταυτότητες-απαραί-1042445
Parallaxi

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε σήμερα (25/09) πως οι νέες ταυτότητες είναι «απαραίτητες για να μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην μας κοιτάζουν με μισό μάτι όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής: «Η νέα ταυτότητα είναι μία υποχρέωση για να μπορεί η χώρα να συμβαδίζει με τις υποχρεώσεις και τις συνθήκες ασφαλείας, που – και στην Ευρώπη – με κανονισμούς και με οδηγίες έχουν ψηφιστεί και διεθνώς είναι απαραίτητες για να μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να μην μας κοιτάζουν με μισό μάτι όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι από το 2026 και μετά όλες οι παλαιού τύπου ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν.

Έπειτα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι οι νέες ταυτότητες είναι και μια μεταρρύθμιση για την ελληνική Πολιτεία, επισημαίνοντας πως είναι ένα έγγραφο που δεν παραχαράσσεται, δεν χακάρεται, δεν θα μπορούν να υποκλαπούν προσωπικά δεδομένα. Επίσης, για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε πως τα νέα δελτία δεν έχουν ούτε γεωντοπισμό ούτε γεωχωρικά, λέγοντας: «Δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά τα περίεργα και τα μυστήρια που λένε κάποιοι».

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν για θέματα του σεβασμού της ιδιωτικότητας, των προσωπικών δικαιωμάτων κ.λπ., ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι οι καινούργιες ταυτότητες εκδίδονται με βάση τις οδηγίες, τις προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.. «Αν η Ε.Ε. για ένα πράγμα φημίζεται, είναι για τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών» σημείωσε σχετικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου μίλησε για το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι θέμα μόνο αστυνόμευσης, είναι θέμα συνολικότερης κοινωνικής λειτουργίας, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά». Σχετικά με τη χθεσινή (24/09) συμπλοκή ανηλίκων στη Κηφισιά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «ο βασικός ύποπτος είναι ένας 15χρονος, ο οποίος και συνελήφθη ενώ ταυτοποιήθηκαν και άλλοι μαθητές», σημειώνοντας ότι «αυτό δείχνει ότι πέρα από την αστυνόμευση, εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να διαχειριστούμε μια συνολική κοινωνική αστοχία στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα