Ελλάδα

Οκτώ καταστήματα παραχώρησε ο ΟΑΕΔ στον Δήμο Παύλου Μελά

Υπέγραψαν σήμερα στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Parallaxi
οκτώ-καταστήματα-παραχώρησε-ο-οαεδ-στ-228535
Parallaxi

Την παραχώρηση οκτώ καταστημάτων του οικισμού εργατικών κατοικιών «Θεσσαλονίκη ΧΙΙΙ» ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ), στον Δήμο Παύλου Μελά, με τη μορφή χρησιδανείου και για χρονικό διάστημα δέκα ετών, υπέγραψαν σήμερα στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, παρουσία της διευθύντριας του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Καραμεσίνη, τα καταστήματα αυτά στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί από τον Δήμο, αλλά για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα περιέπεσαν σε αδράνεια. Από το 1999 δεν είχαν ανανεωθεί οι συμβάσεις, δηλαδή τα χρησιδάνεια και πλέον, μετά από αίτημα του Δήμου στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενεργοποιούνται και πάλι, ώστε να αξιοποιηθούν για τους πολιτιστικούς και τους κοινωνικούς σκοπούς του Δήμου και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και των κατοίκων και των περιοίκων.

«Ήδη έχουμε παραχωρήσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης οκτώ καταστήματα, στις πολυκατοικίες της οδού Λαγκαδά και τώρα ανανεώνουμε για άλλα δέκα χρόνια το χρησιδάνειο, γιατί ο κ. Μπουτάρης θέλησε να επενδύσει σε αυτά τα καταστήματα και ήθελε έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η επένδυση προς όφελος των δημοτών» τόνισε η κ. Καραμεσίνη και υπογράμμισε ότι «αυτό προκύπτει και σε πάρα πολλές περιοχές, σχεδόν στο σύνολο των 160 οικισμών εργατικών κατοικιών ανά την Ελλάδα».

«Υπάρχουν πολλοί χώροι ανεκμετάλλευτοι, υπάρχουν πολλά ακίνητα του πρώην ΟΕΚ τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μας τα ζητούν, και χρειάζεται ένας καλός σχεδιασμός. Είμαστε σε επαφή και με το υπουργείο Εργασίας για να δούμε πώς η ακίνητη περιουσία, συνολικά, του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων, θα μπορούσε να ιεραρχηθεί όσον αφορά τις προτεραιότητες παραχώρησης στους Δήμους» είπε και έφερε ως παράδειγμα την παραχώρηση του Πλατανόδασους στον Δήμο Πατρέων, μαζί με οκτώ καταστήματα.

«Όλοι οι διαθέσιμοι χώροι στις εργατικές κατοικίες, λίγο-λίγο περνούν στους Δήμους, για να μπορούν να τους αξιοποιήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δεμουρτζίδης ανέφερε, ότι σήμερα αποδίδονται στην τοπική κοινωνία αυτά τα οκτώ καταστήματα, τα οποία ο Δήμος προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος των πολιτών για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

«Ήταν ένα αίτημα πολλών χρόνων. Εμείς από την αρχή της θητείας προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κάποιες καταστάσεις εδώ. Πάρα πολλά χρόνια το ζητούσε ο κόσμος. Κάποια λειτουργούσαν χωρίς να υπάρχει ένα νόμιμο καθεστώς. Νομίζω ότι όλο αυτό αποκαθίσταται. Ο Δήμος θα μπορέσει πλέον να παρέμβει, να διαθέσει χρήματα νόμιμα πλέον, να κάνει τις αποκαταστάσεις για να χρησιμοποιηθούν» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι θα μπορούσε σε αυτά τα καταστήματα να φιλοξενηθούν ένα ΚΑΠΗ, ένας βρεφικός σταθμός, ένα κοινωνικό παντοπωλείο.

Για θετική απόφαση έκανε λόγο η Θεοδώρα Λαζαρή, πρόεδρος του Σωματείου της Ένωσης πολιτών «Μακεδονία» το οποίο ήδη στεγάζεται σε χώρο αυτών των καταστημάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το σωματείο συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες και θα συζητήσει με τον Δήμο τις χρήσεις των αιθουσών για κοινωφελείς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ, Π. Γιούλτση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα