Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αποτέφρωση στην Ελλάδα

Η πορεία του αποθανόντος, μέχρι να γίνει σκόνη.

όλα-όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις-για-την-απο-1174461

Το μοναδικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, στην Ριτσώνα, στον Νομό Ευβοίας. H λειτουργία του επέλυσε ένα μακροχρόνιο κοινωνικό αίτημα καθότι έως τότε οι συγγενείς των εκλιπόντων, που είχαν εκφράσει την επιθυμία της αποτέφρωσης αντί της ταφής, υποχρεώνονταν να μεταφέρουν τη σορό στο εξωτερικό.

Η αποτέφρωση σορού διαρκεί περίπου 2-3 ώρες και δεν δύναται να παρακολουθήσουν τη διαδικασία οι οικείοι για λόγους ασφαλείας. Μέσω του Γραφείου Τελετών παραδίδεται η τέφρα στους συγγενείς. Ενώ άλλοι επιλέγουν την αποτέφρωση οστών μετά από εκταφή.

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας διαθέτει κι άλλες υπηρεσίες, όπως: Τέλεση θρησκευτικής ή πολιτικής τελετής σε ειδική Αίθουσα Αποχαιρετισμού, εκδήλωση αποχαιρετισμού σε Αίθουσα Αναψυκτηρίου, με παράθεση καφέ, αφεψημάτων ή ελαφρού γεύματος, αλλά και κατάστημα αγοράς τεφροδόχων και άλλων αναμνηστικών.

Ο Αναστάσιος Μάμαλης, ιδιοκτήτης Οίκου Τελετών στη Θεσσαλονίκη μίλησε για την διαδικασία της καύσης:

«Η αποτέφρωση παλιότερα γινόταν στην Βουλγαρία, ενώ τώρα επιτελείται στην Ριτσώνα, κοντά στην Χαλκίδα. Εδώ και κάποια χρόνια έχουν ανεγερθεί οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και το Αποτεφρωτήριο εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Από Θεσσαλονίκη μεταφέρουμε τον αποθανόντα προς τη Ριτσώνα. Πριν γίνει η καύση, αφήνουμε τον άνθρωπο σε έναν προθάλαμο, μέσα σε ένα οικολογικό φέρετρο και περιμένουμε περίπου δύο ώρες πριν ξεκινήσει η καύση. Στη συνέχεια, ο άνθρωπος μπαίνει στον κλίβανο και μετά από δύο ώρες περίπου, παίρνουμε την τέφρα. Εμείς επιστρέφουμε την τεφροδόχο στην Θεσσαλονίκη και οι οικείοι την παραλαμβάνουν από εμάς. Άλλοι την κρατάνε, άλλοι την ρίχνουν στην θάλασσα, όπως αισθάνεται ο καθένας. Παρόλα αυτά, σπάνια παρευρίσκονται συγγενείς εν ώρα καύσης. μόνο πολύ στενοί (σύζυγος, παιδιά). Δεν είναι σαν την κηδεία που γίνεται τελετή. Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να είναι παρόντες. 

Σε σχέση με μια τυπική κηδεία, κοστίζει λίγο παραπάνω. Γύρω στα 2.000 ευρώ, συνολικά. Πολλές φορές, ο ίδιος ο εκλιπών επιθυμεί την καύση από την ταφή.

Οι καύσεις στην Ριτσώνα ξεκινούν από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα και πραγματοποιούνται ανά δύο ώρες, γιατί τόσο θέλει περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί η κάθε μία. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα για να μην διαχέονται μολυσμένα αέρια στην ατμόσφαιρα, αλλά και το φέρετρο πρέπει να είναι οικολογικό, χωρίς βαφές ή υλικά επιβλαβή για την ατμόσφαιρα.»

Πληροφορίες-εικόνες: cremservices.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα