Ολοκληρώνεται το έργο αποκατάστασης στο ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας
Καθαρισμοί ρεμάτων σε περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες.
Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο αποκατάστασης της περιοχής του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού τον Σεπτέμβριο του 2016. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, οι αποκαταστάσεις των πρανών και η δημιουργία των τοιχίων αντιστήριξης στο συγκεκριμένο σημείο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο Πάσχα, ενώ πρόκειται για το τελευταίο από τα έργα της πολιτικής προστασίας στην περιοχή.
Προηγήθηκαν οι αποκαταστάσεις των πρανών και η δημιουργία των τοιχίων αντιστήριξης στις περιοχές του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και της Επανομής. Νωρίτερα, είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των έξι ρεμάτων και του μεγάλου ρέματος της Μηχανιώνας, καθαρισμοί όλου του οδικού δικτύου από φερτές ύλες και μπάζα και η ανακύκλωση των υλικών που συγκεντρώθηκαν, μέσω των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων και φερτών υλών.
“Απομένουν τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω των τεχνικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων τεχνικών έργων. Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο έργα καθαρισμού στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας, το έργο της αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου της Μηχανιώνας, στο σημείο όπου η θάλασσα εισχώρησε μέσα στην ξηρά, και κάποιες ασφαλτοστρώσεις για την αποκατάσταση του οδοστρώματος στο οδικό δίκτυο του Δήμου Θερμαϊκού”, τόνισε ο κ. Στεργιάδης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα την έκδοση διακήρυξης δημοπρασίας και όρων δημοπράτησης του υποέργου με τίτλο: “αποκατάσταση βλαβών σε παράκτια έργα του Δήμου Θερμαϊκού” στο πλαίσιο του έργου “αποκαταστάσεις από τη θεομηνία της 6ης έως 8ης Σεπτεμβρίου 2016”.
Ενστάσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατέθεσε από την παράταξη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για καθυστερήσεις και σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, υπογράμμισε την αναγκαιότητα υλοποίησης των παραπάνω έργων.
Στο μεταξύ, ο κ. Στεργιάδης γνωστοποίησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι εργασίες καθαρισμού ρεμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου, στην Τορώνη Χαλκιδικής, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα.
Ειδικά για την Πιερία, ανέφερε, ότι κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου. “Το κλιμάκιο αποφάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις σε σημεία της περιοχής της Κατερίνης, όπως η κοίτη του ποταμού Πέλεκα και τα πρανή στην περιοχή του Μακρύγιαλλου που υπέστησαν βλάβες. Ειδικά για τις εργασίες αυτές βρισκόμαστε σε φάση αναμονής. Περιμένουμε τη χρηματοδότηση, την εγγραφή των παρεμβάσεων αυτών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να προχωρήσουμε και στις οριστικές αποκαταστάσεις πρανών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΙΓΜΕ” πρόσθεσε.
Εξάλλου, την αντιπλημμυρική προστασία του Λουτρακίου Πέλλας προβλέπει έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη δημοπράτηση του οποίου ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή. Το έργο, προϋπολογισμού 2,1 εκ. ευρώ, προβλέπει τη θωράκιση του Λουτρακίου Πέλλας από τον χείμαρρο Τόπλιτσα, αναβαθμοί του οποίου εμφανίζουν σημαντικές φθορές, από τις πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.
Πηγή: ΑΠΕ