Ομόφυλοι γονείς: «Τα παιδιά μας είναι αόρατα για την Πολιτεία»
Ο Άγγελος Μιχαηλίδης είναι πατέρας δύο κοριτσιών - "ΑΜΚΑ,σχολείο, ιατρική ασφάλεια. Ο νόμος λύνει πρακτικά ζητήματα"
«Δεν μπορώ να γράψω τις κόρες μου στο ληξιαρχείο γιατί μου ζητούν όνομα μητρός. Η πολιτεία δέχεται το αγνώστου πάτρος, αλλά όχι το αγνώστου μητρός».
Πριν από 3, 5 χρόνια, ο Άγγελος Μιχαηλίδης έγινε γονιός. Απέκτησε δύο κόρες. Ο 54χρόνος γιατρός τις μεγαλώνει μόνος. Στην ανατροφή των παιδιών τον βοηθάει μια γυναίκα. Ο Άγγελος Μιχαηλίδης είναι ένας ομοφυλόφιλος μονογονέας.
«Τα παιδιά τα έχω κάνει με νόμιμο τρόπο, άλλα όχι στην πατρίδα μου. Εδώ δεν είναι δυνατόν, απαγορεύεται. Απέκτησα τα παιδιά μου με παρένθετη μητέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
“Τα παιδιά μου είναι αόρατα για την πολιτεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει” – Άγγελος Μιχαηλίδης, Πατέρας δύο κοριτσιών
Αν και θα μπορούσε να ζήσει στο εξωτερικό, επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Θεωρεί πως είναι καλύτερο για τα παιδιά. Βεβαίως, εδώ αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Η πολιτεία δέχεται πως ένα παιδί μπορεί να είναι αγνώστου πατρός, αλλά όχι αγνώστου μητρός.
«Τα παιδιά είναι αόρατα για το ληξιαρχείο. Δεν αναγράφεται το όνομα μητέρας, οπότε δεν γράφονται στη μερίδα μου. Είμαι νόμιμος γονιός σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα παιδιά είναι δικά μου αφού είμαι ο βιολογικός γονιός. Όμως στην Ελλάδα τα παιδιά δεν είναι δικά μου. Είναι δύο παιδιά του αγνώστου οτιδήποτε».
Πέρα από τη δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει την ύπαρξη των παιδιών και διασφαλίζει τα δικαιώματα τους.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Άγγελο Μιχαηλίδη, αφού εκτιμά πως θα βελτιώσει τις ζωές πολλών οικογενειών.
«Θεωρώ πως το σχέδιο νόμου θα λύσει πολλά πρακτικά ζητήματα. Όπως ας πούμε την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μπορεί ο δεύτερος γονιός να έχει πρόσβαση. Αν δεν είχα την δυνατότητα να τους κάνω μια ιδιωτική περίθαλψη, δεν θα μπορούσαν να έχουν ασφάλεια. Τα παιδιά μου είναι αόρατα για την πολιτεία».
Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, άρθρο 1. pic.twitter.com/ZWRWgNQlpb
— Διεθνής Αμνηστία (@AmnestyGreece) January 26, 2024
Η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας. Πολλοί υποστηρίζουν πως ουσιαστικά στέλνει στο εξωτερικό όσους έχουν πολλά χρήματα και θέλουν να αποκτήσουν παιδί.
Ο νομικός κόσμος εκτιμά πως σύντομα θα προκύψουν ζητήματα, τα οποία η πολιτεία θα κληθεί να επιλύσει.
«Ο νομοθέτης μπορεί να κοιτάζει μπροστά, μπορεί να κοιτάζει και πίσω. Αυτό το νομοσχέδιο κοιτάζει πίσω υπό την έννοια του ότι ρυθμίζει καταστάσεις που ήδη υπάρχουν. Είναι σαν να λέμε, μια νομοθεσία στοπ καρέ στο να καλύψει τις βιοτικές ανάγκες που υπάρχουν τώρα, με βάση τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Δεν κοιτάζει όμως μπροστά και με αυτή την έννοια ίσως να είναι άτολμο καθώς θα δημιουργηθούν προβλήματα στις βιοτικές σχέσεις των ομοφύλων που δεν θα λυθούν. Ένα παράδειγμα. Θα τελεστεί ένας γάμος και θα αναγνωριστεί ένα παιδί που ήδη έχει γεννηθεί. Όμως δεν έχουμε καμία απάντηση ως το τι θα γίνει αν αυτό το ζευγάρι των ομοφύλων αποκτήσει ακόμη ένα παιδί» υποστηρίζει η νομικός Κατερίνα Τρίμμη.
«Δεν θα έλεγα πως είναι μία νίκη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μόνο. Θα έλεγα πως είναι μια νίκη της ισότητας. Η αναγνώριση δικαιωμάτων σε μια κοινωνική ομάδα που λογίζεται ως μειονότητα, έχει αντίκτυπο και σε όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτό σημαίνει πως όταν ο νομοθέτης μπορεί να δει τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες του συστήματος, αντίστοιχα ανοίγει το βλέμμα του προς την κάλυψη των αναγκών όλων των κοινωνικών ομάδων».
Ο Άγγελος Μιχαηλίδης πιστεύει πως το νομοσχέδιο θα αποκαταστήσει την αδικία που υφίσταται η δική του οικογένεια. Ακόμη, ελπίζει πως θα του αφαιρέσει ένα μεγάλο άγχος. Τι θα γίνουν τα παιδιά αν εκείνος πάθει κάτι…
«Έχω την αδερφή μου, έχω την μητέρα μου, έχω διάφορους ανθρώπους γύρω μου που είναι πολύ κοντά μου και θα πάνε σε αυτούς. Όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, δεν υπάρχει κάποιος που να είναι κηδεμόνας. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο τα παιδιά δεν μπορούν να δοθούν σε κάποιον άλλο. Μάλλον πρέπει να απευθυνθούμε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Δεν ξέρω και εγώ, ελπίζω να μην πάθω κάτι».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο Άγγελος Μιχαηλίδης ήδη σχεδιάζει τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει μόλις το σχέδιο νόμου περάσει από τη Βουλή.
«Μόλις ψηφιστεί ο νόμος θα γράψω τα παιδιά μου στο ληξιαρχείο, οπότε θα είναι ορατά για την πολιτεία. Θα έχουνε ΑΜΚΑ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όλα τα παιδιά. Θα ησυχάσω αφού δεν θα χρειάζεται να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να πληρώνω ένα ιδιωτικό σχολείο. Θα μπορέσω να τα γράψω σε ένα δημόσιο σχολείο».
Η ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητα εκτιμά πως η θέσπιση του πολιτικού γάμου και η υιοθεσία επιτρέπει στις νεότερες γενιές να ζήσουν με καλύτερους όρους. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο.
«Για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι πολύ σημαντικός αυτός ο νόμος, γιατί εξισώνει ανθρώπους που θεωρούνταν κατώτεροι. Η ισότητα είναι πολύ σημαντικό πράγμα σε μια κοινωνία για να υπάρχει δικαιοσύνη. Κάθε τι που γίνεται προς μια θετική κατεύθυνση είναι ένα μικρό λιθαράκι για να πάνε όλα τα πράγματα καλύτερα. Γιατί όταν οι άνθρωποι νιώθουν δικαιωμένοι, προσφέρουν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο».
“ΑΜΚΑ,σχολείο, ιατρική ασφάλεια. Ο νόμος λύνει πρακτικά ζητήματα” – Άγγελος Μιχαηλίδης, Πατέρας δύο κοριτσιών
«Ο νόμος για την ισότητα στον γάμο διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών. Κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. Το νέο πλαίσιο δεν λύνει δια μαγείας όλα τα προβλήματα._Όμως οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες ελπίζουν πως ανοίγει ένας δρόμος που οδηγεί στην ουσιαστική αποδοχή από την πολιτεία και την κοινωνία» μεταδίδει από την Αθήνα ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.
Πηγή: euronews