ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση δεν βλέπει ποινικές ευθύνες για Βορίδη και Αυγενάκη
Η κυβερνητική πρόταση για εξεταστική θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή - Προανακριτική θέλει η αντιπολίτευση
Τη συγκρότηση εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε η κυβέρνηση, με την έρευνα να ξεκινά από το 1998, δηλαδή από την ίδρυση του Οργανισμού, και να φτάνει μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, στις επόμενες ημέρες.
Στόχος της θα είναι να ερευνήσει τις πράξεις όλων των κυβερνήσεων και Προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ, και κυρίως, όλων των κρίσιμων αποφάσεων που ελήφθησαν, όπως για παράδειγμα η περιβόητη τεχνική λύση, αλλά και η δήλωση βοσκοτοπίων, χωρίς πραγματικό ζωικό κεφάλαιο. Αποφάσεις που υιοθετήθηκαν και υπό την παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είχαν αποφασιστεί ουσιαστικά από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζεται ότι η τεχνική λύση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια έκτακτη ψηφιακή και διοικητική προσαρμογή που επέτρεψε την πληρωμή ενισχύσεων σε μια μεταβατική περίοδο. Αν και εξυπηρέτησε άμεσες ανάγκες της εποχής εκείνης, έγινε αντικείμενο κατάχρησης και κριτικής.
Δεν «βλέπουν» ποινικές ευθύνες για Βορίδη και Αυγενάκη
Την ίδια ώρα, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες των πρώην Υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη (και συνεπώς προκύπτει το ερώτημα γιατί αποτέλεσαν παρελθόν από την κυβέρνηση), ωστόσο εκτιμούν ότι αν προκύψουν νέα από την εξεταστική, τότε θα επανεξεταστεί η περίπτωση σύστασης προανακριτικής Επιτροπής. Παραμένει, βέβαια, το ερώτημα της παραγραφής, το οποίο έχει τονίσει και στο διαβιβαστικό έγγραφό της η Ευρωπαία Εισαγγελέας.
Προανακριτική θέλει η αντιπολίτευση
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, πλέον, περιμένει την αντίδραση της αντιπολίτευση, η οποία προφανώς θα επιμείνει στο αίτημα για σύσταση προανακριτικής Επιτροπή, κατά των δύο πρώην Υπουργών. «Η μπάλα στην εξέδρα! Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει η ΝΔ – Από το 1998 μέχρι σήμερα! Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους την τελευταία εξαετία όπως προτείνει και η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Αποδεικνύεται ότι οι απειλές Βορίδη – Αυγενάκη έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», έγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Ποια η διαδικασία για την εξεταστική επιτροπή
Μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων είναι μια ειδική επιτροπή που συγκαλείται για να διερευνήσει συγκεκριμένα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, συνήθως οικονομικής ή κοινωνικής φύσης, ή για να εξετάσει υποθέσεις που έχουν προκύψει από άλλες επιτροπές. Οι επιτροπές αυτές έχουν αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και εισαγγελέα πλημμελειοδικών, και μπορούν να καλούν μάρτυρες, να ζητούν έγγραφα και να διεξάγουν έρευνες.
Συγκεκριμένα, οι εξεταστικές επιτροπές προβλέπουν:
Συγκρότηση:
- Η Βουλή των Ελλήνων, μετά από πρόταση τουλάχιστον του 1/5 του συνόλου των βουλευτών, αποφασίζει τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής.
Αρμοδιότητες:
- Οι επιτροπές αυτές έχουν εκτεταμένες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Σκοπός:
- Οι εξεταστικές επιτροπές στοχεύουν στη συλλογή πληροφοριών, τη διερεύνηση υποθέσεων και την εξακρίβωση γεγονότων που αφορούν το θέμα για το οποίο συστάθηκαν.
Πορίσματα:
- Η Βουλή ορίζει προθεσμία για την υποβολή πορίσματος από την επιτροπή, το οποίο περιλαμβάνει τα ευρήματα και τις προτάσεις της επιτροπή
Πυρά της αντιπολίτευσης μετά την κυβερνητική πρόταση για εξεταστική
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση από το Μαξίμου της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ξεκινάει από το έτος σύστασης του Οργανισμού, δηλαδή από το 1998.
ΠΑΣΟΚ: «Πρωθυπουργός του “αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε” ο Μητσοτάκης»
Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός του “αποτύχαμε”, αλλά και του “αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε”», σχολίασε ο Κώστας Τσουκαλάς από το ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι «με αυτήν την κυβέρνηση, κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει». «Σήμερα έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε.
Ο κ. Τσουκαλάς επικρίνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Μαρινάκη, λέγοντας ότι «προανήγγειλε την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δικογραφία, που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατεπειγόντως και με ρητή αναφορά στην ενδεχόμενη παραγραφή των ποινικών αδικημάτων». «Ως δικαστής εξέδωσε μονολεκτικά και χωρίς αιτιολογία αθωωτική απόφαση» σημειώνει.
Ανέφερε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «χωρίς αιδώ, αναγγέλλει εξεταστική-πλυντήριο “ώστε να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες” από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998». «Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ανερυθρίαστα του λένε πως όποιο στοιχείο και να έρθει στη δημοσιότητα, εκείνοι έχουν αποφασίσει να υπάρξει ομερτά και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες με το αφήγημα της διαχρονικής πληγής. Προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της και δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη». Προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και έθεσε τα ερωτήματα:
«Αν πράγματι γνώριζαν το πρόβλημα, όπως έχουν ομολογήσει και είχαν διαγνώσει τις χρόνιες παθογένειες, γιατί έκαναν πλάτες στο πάρτι διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν στήσει οι κομματικοί φίλοι και κουμπάροι τους;
Οι παράνομες πράξεις που λάμβαναν χώρα συστηματικά επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι χρόνιες παθογένειες; Οι “φραπέδες” και οι “χασάπηδες” σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκουν;»
ΣΥΡΙΖΑ: «Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη»
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Παύλου Μαρινάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, σημείωσε πως «ότι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους την τελευταία εξαετία, όπως προτείνει και η Ευρωπαία εισαγγελέας». «Αποδεικνύεται ότι οι απειλές Βορίδη- Αυγενάκη έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε “με τη γίδα στην πλάτη”».
«Ακόμη μια φορά παρακάμπτει τη δικαιοσύνη ενώ υπάρχει δικογραφία στη Βουλή!», καταλήγει η ανάρτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΚΕ: Υπεκφυγές
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σχολιάζει ότι «από τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής».
Ελληνική Λύση: Να ανοίξουν τη συζήτηση για την επανάληψη της δίκης του Κολοκοτρώνη
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση, ανέφερε τα εξής: «Η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το… 1998 για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς όλα τα αδικήματα της εποχής είναι παραγεγραμμένα, ίσως ανοίξει την συζήτηση και για την επανάληψη της δίκης του Κολοκοτρώνη! Το πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζουμε πού θα βρούμε Τερτσέτη και Πολυζωΐδη, καθώς το Μαξίμου μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τους αντιβασιλείς εκείνης της εποχής. Εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα χαρακτηρίζαμε «κωμική» τη στάση της ΝΔ. Δυστυχώς όμως, πρόκειται για τραγωδία…»
Νέα Αριστερά: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο
Η Νέα Αριστερά, σε σχόλιό της σημειώνει πως «η πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά την περίοδο 2019-2024 και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας “εγκληματικής οργάνωσης” που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των ”δομικών παθογενειών του κράτους”. Ματαιοπονεί. Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο και υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και αν η κυβέρνηση συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη».
Πηγή: ethnos.gr