Όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση.

Parallaxi
όσα-δήλωσε-ο-αλέξης-τσίπρας-στη-σημερι-370021
Parallaxi

Την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση. «Έχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

«Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πόσο δε μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου πριν τις ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου πριν τις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η αυστριακή προεδρία δεν έχει τη “βούληση” να το προχωρήσει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έθεσε το θέμα της «αναβλητικότητας που διακρίνει την ηγεσία της ΕΕ», προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει ζητήσει και το Συμβούλιο έχει “συμφωνήσει” στην αναθεώρηση του Δουβλίνου μέχρι τις ευρωεκλογές. «Κατά την έναρξή της προεδρίας του ο Αυστριακός καγκελάριος επεδίωξε να βάλει ένα πιο ελαστικό λεκτικό προκειμένου να μην έχει την πίεση να προχωρήσει η αναθεώρηση» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για να μη γελιόμαστε και να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η Αυστρία και ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έχει τη βούληση την πολιτική. Και εγώ εξήγησα χθες ότι είναι άλλο πράγμα να μη έχει τη βούληση κανείς και άλλο να μην είναι ειλικρινής».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να αλλάζουμε τα συμφωνημένα», ανάλογα με τη βούληση ή ακόμα και λόγω “ρεαλιστικών δυσκολιών”. «Από κει και πέρα να κριθεί η αυστριακή Προεδρία από το αν πέτυχε το στόχο αυτό. Δεν μπορείς να βάζεις στόχους και μετά να τους μεταφέρεις, να τους αλλάζεις» είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη» δεν θα αναβληθεί για μετά τις εκλογές και πως «θα τηρήσουν όλοι αυτά που έχουνε συμφωνηθεί».

Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Όπως είπε, «αυτό έγινε και στην προηγούμενη περίπτωση όπου προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο» και δήλωσε πως δεν επιθυμεί να δώσει «μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει». Αναφέρθηκε, ωστόσο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων και είπε πως στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες, τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο «για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων» και ενημερώθηκε ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία «ως το τέλος του έτους προκειμένου να συζητήσουν με τον Τούρκο Πρόεδρο κυρίως το Συριακό και τη Ρωσία».

«Το μήνυμα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Μαρτίου ήταν απολύτως σαφές, για πρώτη φορά κρυστάλλινο», είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις ευρωπαϊκές διατυπώσεις ότι η Τουρκία «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα».

«Είμαι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας. Ο διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός και απαραίτητος αυτή την περίοδο. Στηρίζουμε επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη λύση για το Κυπριακό και θέλω να υπογραμμίσω ότι η εξωτερική μας πολιτική είναι αταλάντευτα μια πολιτική υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χωρίς εθνικιστικές κορώνες που θα μπορούσαν να μας παρασύρουν σε δρόμο ολισθηρό. Η στρατηγική της Ελλάδας είναι να δυναμώνει το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και ειρήνης της περιοχής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα και ειδικότερα στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Επιτροπή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα το καταθέτει για πρώτη φορά μαζί με τις σκέψεις της για πώς θα υλοποιήσει την οικονομική της πολιτική το 2019, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η χώρα γύρισε σελίδα και ότι έχει βγει από το πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει με «σαφήνεια» τις σκέψεις και τις προθέσεις της στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όπως είπε, η Ελλάδα κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ο οποίος υπερβαίνει το στόχο κατά 0,1% του ΑΕΠ και πως δεν αναμένεται, φυσιολογικά, να υπάρξει διευκρινιστική επιστολή από την πλευρά της Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται υφεσιακά μέτρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά που θα την βοηθήσουν να γίνει ελκυστικότερη για επενδύσεις. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει μέτρα όχι συρρίκνωσης, αλλά επέκτασης, ύψους ενός δισ. ευρώ, τα οποία θα νομοθετηθούν ένα προς ένα και τα οποία έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η αντιπολίτευση, που τόσο καιρό μιλάει για 4ο Μνημόνιο θα έχει την ατυχία να έρθει και να ψηφίσει τα θετικά μέτρα της μεταμνημονιακής εποχής που ξεκινάει», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με το ζήτημα της Ιταλίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το θέμα δεν είναι ότι η χώρα κατέθεσε το «μείγμα πολιτικής» που η ίδια επιθυμεί, κάτι το οποίο είναι δικαίωμά της, αλλά ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε αποκλίνει από το συμφωνημένο στόχο περίπου κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τού Μ. Ντράγκι, είπε ο πρωθυπουργός, οι αναταράξεις και οι διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο οφείλονται αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες (στις αναδυόμενες αγορές και στην κρίση στην Ιταλία). Επισήμανε πως ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τάση απόκλισης του ελληνικού ομολόγου από το ιταλικό, ότι δηλαδή η άνοδος των ιταλικών σπρεντς δεν συμπαρασύρουν και το ελληνικό ομόλογο. «Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά, ότι η πορεία της είναι θετική», είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι εξωγενείς παράγοντες δεν θα επηρεάσουν την πορεία της Ελλάδας στην έξοδο από την κρίση.

Η ΕΕ χρειάζεται νέους θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης

Σχετικά με την εμβάθυνση της ευρωζώνης που συζητήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Επιτροπή και να είναι ουσιαστική. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, μάλιστα τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι «στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός, αν πρέπει να διορθώσουμε τη στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα που υπάρχει λιακάδα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ χρειάζεται νέους κοινούς θεσμούς που θα προσανατολίζονται στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα. Αυτό σημαίνει νέους θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην τραπεζική ενοποίηση και την κοινή εγγύηση καταθέσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μαζί με τον Ισπανό ομόλογό του, επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου κατά της ανεργίας. «Αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δε βλέπει ότι υπάρχουν πίσω από αυτούς άνθρωποι και πως πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε υποδομές προστασίας, τότε η ΕΕ δε θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική προς τους πολίτες της, ούτε να ανακόψει την άνοδο των ακραίων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σε ό, τι αφορά την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ να μην παραπέμψει στις “μετεκλογικές καλένδες”, καθώς η «όποια καθυστέρηση αποτελεί κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και την ανάπτυξη». «Ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα στον αέρα, χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτό το έθεσα. Δεν μπορούμε να συζητάμε, να αποφασίζουμε και να μην εφαρμόζουμε», προσέθεσε επίσης.

«Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής»

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Νίκου Κοτζια από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσιπρας δεν έκρυψε την εκτίμηση του προς το πρόσωπο του απερχόμενου υπουργού λέγοντας πως «αφήνει πίσω του σπουδαίο έργο» ότι «ανέβασε ψηλά τον πήχη», ότι υπήρξε «ένα ανοιχτό βιβλίο» και ότι θα εξακολουθήσει να τον συμβουλεύεται. Υπογράμμισε ότι θα συναντηθεί μαζί του αύριο στην Αθήνα. Ως προς το θέμα της δημοσιοποίησης της επιστολής-παραίτησης Κοτζιά ο πρωθυπουργός ανέφερε πως βρίσκεται στο γραφείο του με την ένδειξη «αυστηρά προσωπική», ότι δεν την έχει ακόμη διαβάσει, αλλά και ότι δεν συνηθίζει να δίνει στη δημοσιότητα αυστηρά προσωπικές επιστολές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα αναλάβει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών ως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως για την ΠΓΔΜ η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της είναι μονόδρομος σε σχέση με την προσχώρηση της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες που διατυπώνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν συμμαχικές κυβερνήσεις είθισται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, πλην όμως στην περίπτωση της ΠΓΔΜ η εθνική γραμμή είναι μια και ότι εφεξής οποίος εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς θα την υποστηρίζει και θα την ακολουθεί. «Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει δημοσιεύματα για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως δημοσιεύματα με ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν συνεχώς εδώ και δυόμισι χρόνια, ότι θέμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δεν υφίσταται αφού η εμπιστοσύνη υπάρχει και κάλεσε τους εμπνευστές αυτών των προβλέψεων να δοκιμάσουν την τύχη τους στο Λόττο όπου ίσως να έχουν μεγαλύτερη τύχη.

Σε κρίσιμο σημείο η σχέση Ην. Βασιλείου-ΕΕ

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σχέση τού Ην. Βασιλείου με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκεται σ΄ ένα «κρίσιμο σημείο» ή ακόμα και ότι κινείται “επί ξυρού ακμής”, κάνοντας λόγο για ένα «αδιέξοδο» που αντικατοπτρίζει την «αδυναμία» της χώρας να βρει «ξεκάθαρη θέση» κάτι που συναρτάται με τους πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της. «Πρόκειται δηλαδή για ένα πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ην. Βασιλείου» είπε εκφράζοντας την ελπίδα αυτό το αδιέξοδο να είναι προσωρινό και δηλώνοντας πως η θέση της Ελλάδας είναι πως υποστηρίζει τον διαπραγματευτή Μ. Μπαρνιέ στις προσπάθειές του να «βγούμε από το αδιέξοδο, χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους και να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας». Δήλωσε επίσης πως εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα θα την υποστηρίξει.

Διεθνείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είπε πως συνομίλησε με το Ρώσο πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μενβέντεφ για την επικείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, με τον Ινδό αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη στην ΔΕΘ του 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο αντιπρόεδρο με τον οποίο συζήτησε τις ευκαιρίες για συνεργασία που ανοίγει ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Συνάντηση, όπως, είπε θα έχει το απόγευμα με τον Κινέζο πρωθυπουργό με αντικείμενο τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο για τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία 16+1, μια πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια στην οποία θα συμμετάσχει η Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα