Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς
Οι κοινές δηλώσεις για τη σχέση Τουρκίας-Ε.Ε., τα Eurofighter και το προσφυγικό
Με διάθεση εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας- Γερμανίας εμφανίστηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Φρίντριχ Μερτς μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Βίκυς Σαμαρά για το NEWS24|7, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και στο Γερμανό καγκελάριο τους κινδύνους από τυχόν συμμετοχή της Τουρκίας στην άμυνα της ΕΕ, όπως έκανε χθες και κατά τη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Ο κ.Μερτς από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα μείωσης δευτερογενών ροών προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία και δεν έκρυψε την προσδοκία για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στα εξοπλιστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε επίσης το νέο Γερμανό καγκελάριο να συζητήσει κοινή χρηματοδότηση κοινών αμυντικών προγραμμάτων της ΕΕ. Αλλά ο κ.Μερτς δήλωσε επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε μορφή κοινού δανεισμού, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαιρέσεων υπό πολλές όμως προϋποθέσεις.
Διπλωματικά μηνύματα Μητσοτάκη για τα Eurofighter
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις σε εσωτερικό επίπεδο για να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες, κάτι που όπως σημείωσε ανοίγει νέα περιθώρια για συνεργασία των δύο χωρών και στον αμυντικό τομέα.
Τόνισε όμως στον κ.Μερτς ότι: “Έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στην άμυνα. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και αυτονομία, αλλά και η αξιοπιστία της ΕΕ”.
Ερωτηθείς δε εάν έθεσε ζήτημα μη πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε προσεκτικά: “
“Δεν είναι δουλειά ενός φιλοξενούμενου πρωθυπουργού να υποδείξει στη Γερμανία πως θα κάνει πωλήσεις εξοπλισμών. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιες πωλήσεις να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή ότι τρίτες χώρες που θέλουν να συνδεθούν αμυντικά με την ΕΕ θα πρέπει να δείχνουν συμμόρφωση με τις αρχές της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ή να υπογράψουν αμυντική συμφωνία με την ΕΕ. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες των κρατών- μελών. Θα εμβαθύνουμε περισσότερο κατα τη συζήτηση του κανονισμού SAFE σε επίπεδο υπουργών”.
Δείτε τις δηλώσεις: