Όσα σημείωσε ο Α. Τσίπρας για τις ασφαλιστικές εισφορές σήμερα στη Βουλή

«Το δικό μας μνημόνιο είναι με το λαό και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019».

Parallaxi
όσα-σημείωσε-ο-α-τσίπρας-για-τις-ασφαλι-261993
Parallaxi

«Το δικό μας μνημόνιο είναι με το λαό και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019»: αυτό υπογράμμισε από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας έτσι, συν τοις άλλοις, ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία. Μιλώντας επί της ουσίας των θετικών για τους ασφαλιζόμενους αλλαγών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά αντιθέτως θα αυξηθούν για περίπου 500.000 δικαιούχους.

«Τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;»

«Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει και βγαίνουμε από τη μεγάλη μνημονιακή περιπέτεια που γνώρισε ο τόπος αναρωτιέμαι, τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Βγαίνουμε από τα μνημόνια, διασώσαμε τις συντάξεις, αποκαθιστούμε τις αδικίες, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, θα ξαναδώσουμε το κοινωνικό μέρισμα όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, θα υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ ένα προς ένα» σημείωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για συνεχή καταστροφολογία και για εσφαλμένες εκτιμήσεις, ενώ σχολίασε την απουσία του από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. «Ο κ. Μητσοτάκης, κάνει πιο “ασφαλείς” γι’ αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο. Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε».

«Οι θυσίες έπιασαν τόπο»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που διαψεύστηκε τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «4ου μνημονίου». «Θα είχε ενδιαφέρον για τα προεκλογικά σποτάκια του Οκτωβρίου του 2019, να μετρήσουμε πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «4ο μνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα, έντιμα και καθαρά, μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο. Οι αδικίες θα αποκατασταθούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, χαρακτήρισε την ενοποίηση των ταμείων κατόρθωμα το οποίο επετεύχθη κάτω από αντίξοες συνθήκες που επικρίθηκε όσο καμία άλλη μεταρρύθμιση και αντέτεινε: «Παραλάβαμε ένα ελλειμματικό σύστημα που σήμερα είναι πλεονασματικό».

«Μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις σημαντικές όπως είπε ελαφρύνσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο για 250.000 μη μισθωτούς και συνέχισε:

«Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες. Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς».

Αυτή η δέσμη μέτρων, δεν είναι μια έκτακτη, και εμβόλιμη ελάφρυνση αλλά είναι ενταγμένη, σε μια στρατηγική που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία τρία χρόνια με στόχο ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Η στρατηγική αυτή συνδέεται με το βασικό στόχο που είναι η ανάκτηση της εργασίας και η μείωση της ανεργίας». Εξάλλου, «με τους σημερινούς ρυθμούς της μείωσης της ανεργίας το σύστημα θα γίνει περισσότερο βιώσιμο. Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Το βασικό επιχείρημα όσων παρουσιάζονταν σαν μεταρρυθμιστές ήταν η ταύτιση της έννοιας της βιωσιμότητας με την αδικία. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα», εξήγησε.

Ακόμη, «από το 2015 έως σήμερα έχουμε πληρώσει 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση. Προχωρήσαμε στη δομική μεταρρύθμιση του συστήματος, συνδέοντας για πρώτη φορά τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις εισφορές τους».

Μισό εκατομμύριο συνταξιούχων θα δει αυξήσεις

«Δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και αντίθετα, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου αυξήσεις στις συντάξεις τους οι οποίες μπορεί να είναι 20 ευρώ αλλά για πολλούς είναι σημαντικό, όπως και το ότι -πρόσθεσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία δίνει έγνοια στο συνταξιούχο και να δίνει μάχη στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί τα δικά του δικαιώματα και το δικό του δίκιο. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν την ίδρυση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ», σημείωσε με έμφαση επίσης.

«Με το σημερινό νομοσχέδιο, θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές. Μόλις τρία χρόνια μετά τη στιγμή της πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, κατορθώνουμε λοιπόν πια να έχουμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο, όπως είπε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων την ανάδειξη του δικαιώματος της εργασίας, οι οποίες «αποτυπώνονται στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος».

«Η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα» ήταν ένα ακόμη στοιχείο που επικαλέστηκε και πρόσθεσε: «Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο. Οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου (μισθού) που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα, αποκαθίστανται άμεσα οι αδικίες για 250.000 μη μισθωτούς. Δεν είναι παροχές Τσοβόλα δώστα όλα, όπως μας κατηγορείτε» είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως «Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής».

Με συγκεκριμένα παραδείγματα

«Σήμερα δρέπουμε τους καρπούς μιας μεγάλης συντονισμένης προσπάθειας που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα (Παραδείγματα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών).

«Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει από την 1/1/19 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης. Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%. Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%, ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος. Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη εμείς ερχόμαστε για την αποκαταστήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να δώσουμε δουλειές, να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής, για να πάμε ακόμη πιο μπροστά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα