Πανώλη: Ελέγχθηκαν 230.000 ζώα και θανατώθηκαν 7.000 στη Θεσσαλία

Σε... lockdown τα αιγοπρόβατα – Τα πρώτα μέτρα

Parallaxi
πανώλη-ελέγχθηκαν-230-000-ζώα-και-θανατώθηκ-1192937
Parallaxi

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι έλεγχοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των ειδικών κτηνιάτρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας σχετικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων, με στόχο αφενός την αντιμετώπιση του φαινομένου και αφετέρου τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στα ζώα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα (29/7), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τα στοιχεία των ελέγχων αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων πανώλης των μηρυκαστικών σε Λάρισα και Θεσσαλία.

Παράλληλα τόνισε ότι «περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000».

Ο ίδιος εκτίμησε πως με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.

Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι θα εξεταστεί και το ζήτημα της μετακίνησης των ζωοτροφών, ενώ τόνισε ότι το «μοντέλο» που ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα ακολουθηθεί και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Σε… lockdown τα αιγοπρόβατα – Τα πρώτα μέτρα

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.

Επίσης απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Παράλληλα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.

Τέλος, απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.

«Αν δεν καλυφθούν τα κενά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα ξαναέχουμε τα ίδια»

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι αποδέχονται τα μέτρα ως αναγκαία, προς αποφυγήν των χειρότερων, ενώ ταυτόχρονα κρούουν το καμπανάκι για τα υποστελεχωμένα κτηνιατρεία, που οδηγούν στους ανεπαρκείς ελέγχους.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Κτηνοτρόφων δήλωσε στο τοπικό μέσο ότι «τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να μην έχουμε χειρότερο κακό, όμως πρέπει να ενισχυθούν τα κτηνιατρεία και τα τελωνεία. Υπάρχει τεράστια ανάγκη προσωπικού που μένει ακάλυπτη, με αποτέλεσμα όλα τα κτηνιατρεία και είναι υποστελεχωμένα και το 40% αυτών, κλειστά. Πρέπει να καλυφθούν τα κενά, αλλιώς ακόμη και μετά την κρίση αυτή, κινδυνεύουμε να ξαναέχουμε τα ίδια».

«Εξευτελιστικά τα ποσοστά αποζημιώσεων»

Οι αποζημιώσεις που δρομολογούνται για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους εξαιτίας της πανώλης αποτελούν «εξευτελιστικά ποσά», σύμφωνα με τον κ. Μόσχο.

«Οι τιμές που ακούγεται ότι θα δοθούν, είναι 150 ευρώ ανά πρόβατο, ενώ ένα πρόβατο οικονομικό και παραγωγικό κοστίζει 300-350 ευρώ. Επίσης, δεν υπολογίζεται αποζημίωση για τα χαμένα έσοδα. Βλέποντας πως ούτε οι πληγέντες από τις καταστροφές Daniel και Εlias αποζημιώθηκαν, αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν θα ξαναγίνουν οι κτηνοτροφικές μονάδες», σημείωσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα