«Παραβιάζει περιοχές δικαιοδοσίας μας στο Αιγαίο» – Η αντίδραση της Τουρκίας για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο Ελλάδας
Χαρακτήρισε «μονομερείς» τις ενέργειες της Ελλάδας
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε, την Τετάρτη (16/4), ως «μονομερείς» τις ενέργειες της Ελλάδας, που παρουσίασε το «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο (ΘΧΣ)» και κάλεσε σε διάλογο ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό ΘΧΣ «παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και, στη συνέχεια, η Άγκυρα πρόσθεσε:
«Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και από αυτή την άποψη, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος».
Ακόμα, το ΥΠΕΞ στην Τουρκία ανέφερε:
«Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία
«Ορισμένες από τις περιοχές που προσδιορίζονται στο “Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο (ΘΧΣ)” που δηλώθηκαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ε.Ε., που παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μια κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ζητημάτων, και από αυτή την άποψη, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι απόπειρες τετελεσμένων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον.
Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών».
Yunanistan’ın İlan Ettiği “Deniz Mekansal Planlaması” Hk. https://t.co/CihpqLH6Hj pic.twitter.com/pDu2XMgBrM
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) April 16, 2025