Πάσχα: Για που ετοιμάζουν βαλίτσες οι Έλληνες – Χωριό, εξωτερικό ή σπίτι;
Ποιοι προορισμοί πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις του κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη; Ίσως η πιο κλισέ ερώτηση για τις ημέρες που σιγά σιγά φτάνουν. Βέβαια για να γίνει πιο ενδιαφέρον το ζήτημα, μπορείς να προσθέσεις και την ιδέα του εξωτερικού, που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα τελευταία χρόνια. Όσο και αν ακούγεται κοινότυπο το ερώτημα, είναι σίγουρο ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γιατί αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη μέρα γιορτάζεται με διάφορα έθιμα και παραδόσεις.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκεντρώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού FedHATTA, η ζήτηση για ταξίδια από τους Έλληνες για φέτος το Πάσχα θα είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι.
Όπως διαπιστώνει Ομοσπονδία Υπάρχει «επαναφορά της ζήτησης των Ελλήνων για ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οποία ανά περίπτωση είναι τριπλάσια έναντι του 2022, όπως καταγράφεται από τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία»
Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς η πλήρης ελευθερία ταξιδιών μετά από τα χρόνια της πανδημίας, είναι κάτι που αναζητούν πολλοί Έλληνες που φέτος θα ταξιδέψουν εντός και εκτός συνόρων.
Η κίνηση του Πάσχα χαρακτηρίζεται από τα περισσότερα τουριστικά γραφεία ως ικανοποιητική, και αναμένουν ότι θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε τη Μ. Εβδομάδα. Πρωταγωνιστής και φέτος την Κέρκυρα, η οποία είναι γνωστή για τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού, όσον αφορά τους προορισμούς εσωτερικού, τη μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνουν το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πιερία, η Μεσσηνία, το Ξυλόκαστρο, τα Μετέωρα, το Πόρτο Χέλι, τα Ζαγοροχώρια αλλά και νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος, τα Κύθηρα.
Όσον αφορά τους προορισμούς του εξωτερικού, οι Έλληνες επιλέγουν Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ιβηρική Χερσόνησος, η Ν. Γαλλία, το Παρίσι, η Βουδαπέστη, το Στρασβούργο, η Κύπρος, η Βιέννη, το Μπριζ αλλά και την Αμερική. Επιπλέον, τα Ιεροσόλυμα, η Κωνσταντινούπολη και η Αίγυπτος, λόγω των Πατριαρχείων τους, αποτελούν για άλλη μια χρονιά πόλο έλξης των Ελλήνων, στο πλαίσιο του θρησκευτικού ιδεώδους.
Η Μαρία, 34 ετών, αναφέρει πως ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια πηγαίνει στους γονείς της στη Θεσσαλονίκη για το Πάσχα, φέτος λόγω οικονομικών λόγων θα μείνει στο νησί όπου κατοικεί.
«Δυστυχώς είναι πολλά τα έξοδα για να ταξιδέψει μία 4μελής οικογένεια. Ειδικά όταν δεν μπορείς να πας για πολλές μέρες. Δουλεύουμε και εγώ και ο άντρας μου και δεν μπορέσαμε να πάρουμε άδεια οπότε είναι μεγάλη ταλαιπωρία να κάνουμε ταξίδι 8 ωρών με το καράβι για το Πάσχα. Επίσης τζάμπα θα ξεσηκώσουμε τα παιδιά, που θα χαρούν για 2-3 μέρες»
Ο Γιάννης, 24 ετών, παραδοσιακά επιλέγει με την παρέα του έναν προορισμό του εξωτερικού για τις διακοπές του Πάσχα.
«Γνωρίζω πως το Πάσχα γιορτάζεται διαφορετικά στην Ελλάδα, όμως από τότε που τελείωσα με το σχολείο μου δημιουργήθηκα η ανάγκη αυτή την περίοδο να την περνάω σε μέρη του εξωτερικού. Είναι μια διαφορετική ματιά σ’ αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει. Επίσης επειδή γνωρίζω πως μετά από αυτό το ταξίδι ακολουθεί σιγά σιγά η εξεταστική του καλοκαιριού, είναι η τελευταία μου “ανάσα”. Εκτός αυτού βέβαια αγαπώ να βλέπω το πως περνάνε εκείνες τις μέρες άνθρωποι άλλης νοοτροπίας»
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε η Parallaxi και στην οποία συμμετείχαν 200 άτομα, το 78% απάντησε πως δεν θα πάει κάπου το φετινό Πάσχα, ενώ το 22% ετοιμάζει βαλίτσες.
Ανάμεσα στους προορισμούς που ανέφεραν όσοι θα ταξιδέψουν τις φετινές γιορτές είναι η Ίος, η Κόρινθος, η Νάξος, η Ορεινή Αρκαδία, η Κέρκυρα, η Σύρος, η Άρτα, η Ζάκυνθος, η Θεσσαλονίκη, ενώ από προορισμούς εξωτερικού οι συμμετέχοντες είπαν πως έχουν επιλέξει την Ιταλία, το Όσλο, το Βελιγράδι και κάποιοι πιο τολμηροί την Κούβα.
Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που δεν θα πάνε κάπου αλλά αντιμετωπίζουν κωμικά την κατάσταση τονίζοντας πως οι φετινές διακοπές τους έχουν ως εξής: Υπνοδωμάτιο-Κουζίνα-Σαλόνι και πάλι από την αρχή.
Στο κλισέ ερώτημα Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη, η απάντηση ήταν απόλυτη! Το 88% επέλεξε το χωριό και μόλις το 12% την πόλη.