Πάσχα με βεγγαλικά και κροτίδες: Το φετινό τίμημα του εθίμου ήταν πολύ βαρύ – Αξίζει όλο αυτό;
Πίσω από την λάμψη και τον ενθουσιασμό των πυροτεχνημάτων και των βεγγαλικών κρύβεται μια σκοτεινή πλευρά
Κάθε χρόνο το ελληνικό Πάσχα συνοδεύεται από πολύ φαγητό, συναντήσεις με συγγενείς και φίλους και ένα γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός βέβαια πληρώνεται «ακριβά» για ορισμένους.
Μιλάμε φυσικά για τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά τόσο το βράδυ της Ανάστασης, όσο και νωρίτερα στους εορτασμούς των εθίμων της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάθε χρόνο προς την κορύφωση του Θείου δράματος κάποιοι αντί για γλέντια και τραπέζια με αγαπημένους, βρίσκονται στα επείγοντα των νοσοκομείων επειδή ορισμένοι θέλησαν ή έχουν μάθει να γιορτάζουν με λάθος τρόπο.
Φέτος τηρήθηκαν και με το παραπάνω τα έθιμα που συμπεριλαμβάνουν κροτίδες και βεγγαλικά ανά την Ελλάδα. Βέβαια, γίναν και πολλές συλλήψεις και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων παράνομων βεγγαλικών και αυτοσχέδιων τύπου μολότοφ τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έφτιαξαν και κατείχαν ανήλικοι.
Τις πασχαλινές ημέρες καταγράφηκαν δέκα περιστατικά εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας λόγω ατυχημάτων από βεγγαλικά και κροτίδες με τις τρεις περιπτώσεις να αφορούν ανήλικους. Οι εννιά περιπτώσεις ήταν αρκετά σοβαρές και χρειάστηκαν πολύωρα χειρουργεία, ενώ η μια περίπτωση ήταν πιο επιφανειακή.
Η πρώτη περίπτωση εισαγωγής στο ΚΑΤ έγινε την Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, και αφορούν κακώσεις, εγκαύματα και ακρωτηριασμούς άκρων. Ο διευθυντής του ΚΑΤ ανέφερε ότι «Από αυτά τα περιστατικά κάποια ήταν ελαφριά, κάποια βαριά, σύνθετες κακώσεις στα κόκκαλα, στα νεύρα, στο δέρμα και γενικά στα μαλακά μόρια…όλες οι βλάβες αυτές είναι ακρωτηριαστικές κάποιες σε ένα, κάποιες σε πολλά δάχτυλα».
Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ΚΑΤ αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις που απασχόλησαν ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και σχετίζονται με τραυματισμούς τέτοιου τύπου. Ο ένας ήταν ο τραυματισμός ενός 15χρονου στη Μαλεσίνα όταν κροτίδα έσκασε στο χέρι του αφού φαίνεται πως ο νεαρός την πέταξε, αυτή δεν έσκασε και την ξαναέπιασε με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί και να εκραγεί στο χέρι του. Ο νεαρός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΙΔΩΝ, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει τον ακρωτηριασμό.
Παρόμοια είναι και η περίπτωση του γνωστού δεξιοτέχνη του κλαρίνου Άρη Μουγκοπέτρου, ο οποίος μετά από γλέντι στο οποίο συμμετείχε ως μουσικός έπιασε κροτίδα νομίζοντας ότι είναι πυρσός τούρτας, με αποτέλεσμα να εκραγεί στο δεξί του χέρι και να του ακρωτηριάσουν δύο δάχτυλα. Οι αρχές ερευνούν στενά την υπόθεση και τις συνθήκες του ατυχήματος.
Στη Λίμνη Αγίου Νικολάου ένας 37χρονος, στο Αγρίνιο ένας 28χρονος, στο Λασίθι άλλος ένας άντρας τη νύχτα της Ανάστασης, είναι μόνο κάποιοι από τους δέκα που τραυματίστηκαν σοβαρά από κροτίδες φέτος. Τόσο οι γιατροί, όσο και η αστυνομία ενημερώνει σχετικά με τα έθιμα των ημερών και τις τραγικές προεκτάσεις που μπορεί να πάρουν.
Γνωστή είναι η περίπτωση της «βροχής από μολότοφ» στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στον Νέο Κόσμο. Ένα «έθιμο» που ξεκίνησε και καθιερώθηκε από το 2011 με τον δρόμο μπροστά στον Ναό αμέσως μετά την Ανάσταση να μετατρέπεται σε «εμπόλεμη ζώνη» με μολότοφ, πυροτεχνήματα, βεγγαλικά και κροτίδες να πετάγονται ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση και να συνθέτουν ένα σκηνικό άκρος επικίνδυνο για όποιον βρίσκεται κοντά. Αρκετά νησιά και περιοχές της χώρας γιορτάζουν με τέτοιο τρόπο το Πάσχα με τις αρχές να είναι έτοιμες και να προειδοποιούν κάθε χρόνο για την επικινδυνότητα.
Φυσικά σε όλα αυτά ας προστεθούν όσα δίκαια επισημαίνουν όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους με άνοια και γενικά ανθρώπους που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες, αλλά και άτομα που προσέχουν κατοικίδια ζώα. Όλοι αυτοί διαμαρτύρονται για τις αρνητικές συνέπειες της ρίψης βεγγαλικών, αλλά ποιος τους ακούει…