«Ο Καραμανλής είχε εμμονή να ασχοληθώ με την πολιτική»
Ο πρώην ΠτΔ θυμήθηκε την απαρχή της πολιτικής του διαδρομής: «Έγινα υφηγητής Δημοσίου Δικαίου στα 32 μου. Οφείλω την πορεία μου στην Πολιτική στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εγώ του έλεγα δεν κάνω για την πολιτική. Και εκείνος μου απαντούσε: “Ξέρεις εσύ και δεν ξέρω εγώ”. Είχε εμμονή να ασχοληθώ με την πολιτική, που να φανταζόμουν ότι θα κατέληγα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ήταν ποτέ στις βλέψεις μου».
Το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος και τα πρακτικά της σύσκεψης
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες για την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015, αναφέροντας τον διάλογό του με τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:
«Ο Τσίπρας μίλησε πρώτα με εμένα και μετά με τον Ολάντ και την Μέρκελ. Πράγματι με αιφνιδίασε. Για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, του είπα ότι δεν μπορώ να σου αρνηθώ αλλά θα σου πω δυο πράγματα. Πρώτον το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό και δεύτερο είναι το ερώτημα. Του είπα δεν καταλαβαίνω ποιο θα είναι το ερώτημα. Του είπα: “Άρα μου λες ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το ψήφισμα μέσα ή έξω από την ευρωζώνη, γιατί αν είναι αυτό το ερώτημα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να αποχωρήσω από την θέση του ΠτΔ. Στην περίπτωση του αρνητικού αποτελέσματος, την ίδια ώρα θα πρέπει να βγεις και να κάνεις διάγγελμα στο ελληνικό λαό και να πεις ότι το «Όχι» θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ετυμηγορία του ελληνικού λαού για εκ νέου διαπραγμάτευση, όχι για έξοδο από το Ευρώ».
Για το ζήτημα των πρακτικών από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε: «Προφανώς κρατήσαμε πρακτικά εκτός από ένα σημείο. Για τη δημοσίευσή τους ήδη πήραν απάντηση και την εποχή της κυρίας Σακελλαροπούλου όταν έγινε το αίτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και από τον κύριο Τασούλα στην περίπτωση αυτή. Οι απαντήσεις και των δύο Προέδρων είναι θεσμικώς, εκείνες που έπρεπε να είναι».
Μιλώντας για τη λήξη της προεδρικής του θητείας, δήλωσε: «Αν με ρωτάτε, λοιπόν, ποια είναι η στιγμή εκείνη που αισθάνθηκα μια αγαλλίαση, να πω αυτή τη φράση, που ταιριάζει σε αυτή τη περίπτωση, ή μια ικανοποίηση, ή ένα “ουφ”, για να το πω έτσι, ήταν η στιγμή που έφευγα από την Προεδρία της Δημοκρατίας στις 13 Μαρτίου του 2020…»
Η παρέμβαση Καραμανλή
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παυλόπουλο: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην μακρά επιστημονική, ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή είναι υπόδειγμα ήθους, ακεραιότητας, βαθιάς νομικής κατάρτισης, προσήλωσης στους δημοκρατικούς θεσμούς και πατριωτισμού».
Και τόνισε: «Βίωσε πολύ κρίσιμες για το έθνος ώρες ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδειξε έμπρακτα ύψιστο αίσθημα ευθύνης και συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας».
Η παρέμβαση Τσίπρα για μια «σχέση εμπιστοσύνης»
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, εξήρε τον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου τόσο κατά τα γεγονότα του 2008 όσο και στη μετέπειτα συνεργασία τους: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η τραγωδία [του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου] να μην φέρει και νέες τραγωδίες».
Αναφορικά με την επιλογή του για την Προεδρία το 2015, είπε: «Η επιλογή λοιπόν στο πρόσωπο του Προκόπη ήταν μονόδρομος για μένα. Και δεν το μετανιώνω. Θυμάμαι ότι ο Προκόπης δεν ήταν – και η σχέση που είχα μαζί του ως Πρωθυπουργός και αυτός ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – δεν ήταν απλά μια τυπική σχέση. Ήταν μια ουσιαστική σχέση. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, συζητάγαμε και ήξερα ότι πάντοτε είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα ψάξει τον τρόπο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια».
Και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, και τώρα που έχει γυρίσει στην ακαδημαϊκή του έδρα, στο Πανεπιστήμιο, και βρίσκεται δίπλα σε νέους ανθρώπους και αισθάνεται σίγουρα πολύ παραγωγικός, είμαι σίγουρος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για το καλό αυτού του τόπου και του εύχομαι να συνεχίσει να είναι το ίδιο δραστήριος και το ίδιο παραγωγικός, ό,τι και να κάνει, όπου και να βρίσκεται».