Πέντε χιλιόμετρα αλληλεγγύης θα διανύσει ομάδα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Ομάδα προσφύγων, ανάμεσά τους και αθλητής του Μουάι Τάι, θα τρέξει στον Δρόμο Υγείας.

Parallaxi
πέντε-χιλιόμετρα-αλληλεγγύης-θα-διαν-241966
Parallaxi

Πέντε χιλιόμετρα …αλληλεγγύης θα διανύσει μια ομάδα προσφύγων, η οποία αποφάσισε να συμμετάσχει στον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

“Αποφάσισα να συμμετάσχω στη διοργάνωση, μαζί με τα τρία παιδιά μου, για να δείξω ότι υποστηρίζω τους Ελληνες, θέλω να προσαρμοστώ στην ελληνική πραγματικότητα και φυσικά, να γίνω αποδεκτή” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 39χρονη Μανάρ Αΐντ, μέλος της 28μελούς ομάδας της οργάνωσης “Solidarity Now”, που θα τρέξει στη διοργάνωση.

Μάλιστα, η 39χρονη Σύρια, η οποία έχει πάρει προσωρινή παραμονή για 3 χρόνια στην Ελλάδα, εκφράζει την επιθυμία της να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα, τη χώρα που την έχει ήδη “αγκαλιάσει”. Μάλιστα, τα παιδιά της (9, 13 και 15 χρόνων) πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία και τον περίπου ενάμιση χρόνο που έχουν έρθει στην χώρα μας από τη Συρία, έχουν μάθει αρκετά καλά και τη γλώσσα!

“Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω και να εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου” τονίζει η Μανάρ Αΐντ, η οποία εργάζεται ως διερμηνέας στη μη κυβερνητική οργάνωση.

Το “Solidarity Now”, μέσω του “Blue Refugee Center”, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και με πρωτοβουλία των μελών του, Λάζαρου Πούλιου και Φλώρας Σαρακατσιάνου, δημιούργησε την “ομάδα τρεξίματος” από ωφελούμενους αλλά και εργαζόμενους του Κέντρου.

“Είναι η πρώτη φορά που αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε τέτοια διοργάνωση. Η ομάδα μας, λοιπόν, απαρτίζεται από 22 γυναίκες και 6 άντρες, εκ των οποίων οι 17 είναι ανήλικοι και προέρχονται από Συρία και Αφγανιστάν” εξηγεί ο κ. Πούλιος.

“Ηθελαν πολύ να συμμετάσχουν στο Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης. Αλλωστε, είναι κυρίως έφηβοι, οι οποίοι κινούνται πολύ μέσα στην πόλη και θέλουν να αισθανθούν ‘κομμάτι’ της τρέχοντας μαζί με Ελληνες” λέει, από την πλευρά της, η κ. Σαρακατσιάνου, προσθέτοντας μάλιστα ότι στον αγώνα συμμετέχει με αξιώσεις και μια 16χρονη αθλήτρια από το Αφγανιστάν, η οποία μπορεί να κάνει και καλό χρόνο.

Η εκκίνηση θα γίνει στις 21:15, με αφετηρία το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η διαδρομή των 5.000 μέτρων θα ακολουθήσει τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Καρατάσου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, όπου οι συμμετέχοντες θα τερματίσουν μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Πρωταθλητής του Μουάι Τάι (Muay Thai) τρέχει στο Δρόμο Υγείας

Ο Μο Μαγκάμι (Mo Maghami) είναι αθλητής του Μουάι Τάι με σημαντικές διακρίσεις. Ηρθε πριν από 13 χρόνια στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζεται ως διερμηνέας στο “Solidarity Now” και έχει ανοίξει και το δικό του γυμναστήριο.

“Ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να τρέξω μαζί με τους Ελληνες στον αγώνα και να δείξω πόσο σημαντική είναι η άθληση” λέει ο 34χρονος αθλητής, ο οποίος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε το 2004 στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή 72 χωρών, κατέκτησε την τρίτη θέση.

“Η Ελλάδα βέβαια”, συμπληρώνει, “τώρα γνωρίζει το άθλημα και είναι ενδεικτικό ότι εγώ αναγκάστηκα επί 3 χρόνια να κάνω δωρεάν μαθήματα για να βοηθήσω στη διάδοσή του” λέει.

Σημειώνεται ότι το Μουάι Τάι είναι πολύ διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες και ο Μο Μαγκάμι ξεκίνησε τις προπονήσεις από την ηλικία των 8 ετών.

Μιλώντας άπταιστα ελληνικά και δουλεύοντας ως διερμηνέας στην οργάνωση, ο 34χρονος αθλητής ήρθε πολλές φορές σε επαφή με ομοεθνείς του, οι οποίοι τον ρωτούσαν εναγωνίως πώς κατάφερε να φτιάξει τη ζωή του σε μια άλλη χώρα.

“Αυτό που τους λέω είναι ότι πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι όταν φεύγουν από το σπίτι τους, πρέπει να χτίσουν ένα άλλο σπίτι αλλού. Παντού είναι δύσκολα, και στην Ελλάδα, όμως, όλοι πρέπει να παλεύουμε” καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ, Νατάσα Καραθάνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα