Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ζητά απόσυρση του “Κλεισθένη” και διάλογο από μηδενική βάση
Απόσυρση του νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση και διάλογο από μηδενική βάση ζητά, με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και την έναρξη διαλόγου και διαβούλευσης επί της ουσίας και από μηδενική βάση, ζητά, με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά υποθηκεύει το μέλλον της αυτοδιοίκησης, ασχολείται κυρίως με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ενώ συνιστά εμπαιγμό για την αυτοδιοίκηση, καθώς δεν περιλαμβάνει καμία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αυτοδιοικητικών θεσμών που έχου κατατεθεί στην κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για απορρύθμιση, σχολίασε ότι δεν λύνονται τα τεράστια προβλήματα της αυτοδιοίκησης αντιθέτως, όπως είπε, “αντί η κυβέρνηση να επιλέγει θέματα ουσίας επιλέγει να κάνει παιχνίδια εξουσίας”. Παράλληλα, σχολίασε, ότι καμία από τις προτάσεις των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και τόνισε ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση υποκηκεύει το μέλλον των Περιφερειών και των Δήμων, δηλαδή το ίδιο το μέλλον των πολιτών, την καθημερινότητά τους και τα ζητήματα ανάπτυξης. Για την απλή αναλογική, εκτίμησε ότι αντιμετωπίζεται στο νομοσχέδιο με τελείως λάθος τρόπο, ενώ ζήτησε την απόσυρσή του και την έναρξη διαλόγου και διαβούλευσης με την αυτοδιοίκηση από μηδενική βάση.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” επισήμανε ότι μέσω του νομοσχεδίου γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αυτοδιοίκηση και εκτίμησε ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει συναλλαγές μεταξύ των παρατάξεων. Από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ,ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει πλήρως τις κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου και τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που υπέστη η αυτοδιοίκηση κατά τα μνημονιακά χρόνια, επεκτείνει την ανταποδοτικότητα εκτός από το τέλος στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό και στην υπηρεσία για το πράσινο και μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε χέρι του κράτους για την εφαρμογή όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, σημείωσε ότι ένα αναλογικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για μια φυγή προς τα μπρος. Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο Βασίλης Ρέβας, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί την κοινή θέση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων για την ουσιαστική αποδυνάμωση υπηρεσιών σε προσωπικό, μέσα και πόρους ώστε οι αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν. Η Νιόβη Παυλίδου, από τους “Πολίτες Μπροστά”, δήλωσε αρνητική απέναντι στο νομοσχέδιο “Κλεισθένης” και επισήμανε ότι ουσιαστικά δεν προτείνεται η απλή αναλογική. Ο Ζήσης Κλεισιάρης, από την “Ανταρσία”, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή, ενώ οι δήμοι μετατρέπονται ουσιαστικά σε εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικοποίησης.
Πηγή: ΑΠΕ