Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κ. Μακεδονίας: “Καμπανάκι” για την αντιπυρική περίοδο
Ξεκινούν οι περιπολίες και εκτεταμένοι έλεγχοι
Την προσοχή των πολιτών ώστε να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας εφιστά η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ. Δ) Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την προστασία την ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Διοίκηση «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί αρκετές δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών επισημαίνοντας την σχετική διάταξη (στην υπ’ αριθμ. 9/2021) «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους», σχετικά με ενέργειες δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο, που αφορούν το άναμμα τη διατήρηση και τη χρήση φωτιάς, την εκτέλεση θερμών εργασιών, τη χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα, τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών, την τοποθέτηση, φύλαξη, απόρριψη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων, λοιπών καυστών υλικών κλπ».
Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι πραγματοποιούνται περιπολίες και εκτεταμένοι έλεγχοι, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω διάταξης, προβλέπονται κυρώσεις» και διοικητικά πρόστιμα.
Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση αναφέρεται στην Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’ αριθ. 20/2023, (ΦΕΚ Β’ 2549), με την οποία «καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.
Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. – Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Επισημαίνεται ότι κυρίως για την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών, έως και την 30 Απριλίου 2024, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ώστε να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, για την ασφάλεια και την προστασία όλων, καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ