Περισσότερες πυρκαγιές, λιγότερες καμένες εκτάσεις το 2022 στην Ελλάδα
Στυλιανίδης: Σε όλη την Ευρώπη κάηκαν 8 εκατ. στρέμματα δάσους, στην Ελλάδα περιορίσαμε τα καμένα περίπου στις 200.000
Περισσότερες πυρκαγιές αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2022.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, φέτος από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2022 εκδηλώθηκαν 9.245 πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 3,10% συγκριτικά με τον μέσο όρο την περίοδο 2007-2021 (8.958 πυρκαγιές). Από τις συνολικά 9.245 πυρκαγιές, οι 5.922 εκδηλώθηκαν από 1η Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, τα στρέμματα που κάηκαν συνολικά φέτος από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2022 ανέρχονται σε 238.382 εκ των οποίων τα 223.217 στρέμματα κάηκαν από 1η Μαϊου έως 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καμένες εκτάσεις φέτος μειώθηκαν κατά 52,42 % συγκριτικά με τον μέσο όρο των ετών 2007-2021 (500.972 συνολικά καμένα στρέμματα). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία, συνολικά τα στρέμματα καμένων εκτάσεων δασών υπολογίζονται φέτος στα 42.878 ενώ τα στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων σε 95.322.
Σημαντικότερη πυρκαγιά για φέτος ήταν η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έκαψε 46.040 στρέμματα από τα συνολικά 428.000 στρέμματα Natura, ενώ πολύ δύσκολη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στην Πεντέλη, η οποία έκαψε 27.817 στρέμματα. Παράλληλα, όπως τονίστηκε, καθοριστικός ήταν ο φετινός Ιούλιος, κατά τη διάρκεια του οποίου, εκδηλώθηκαν οι 7 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές για φέτος, οι οποίες έκαψαν περίπου 138.652 στρέμματα, 62% δηλαδή της συνολικά καμένης έκτασης.
Όσον αφορά τα εναέρια μέσα φέτος η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της 83 συνολικά εναέρια μέσα, 48 αεροπλάνα και 35 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα μισθωμένα εναέρια μέσα ήταν 44 ενώ ο εθνικός εναέριος στόλος ήταν 39.
«Σε συνθήκες που σε όλη την Ευρώπη κάηκαν 8 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, στην Ελλάδα περιορίσαμε με όλες τις δυνάμεις μας μπροστά, τα καμένα στρέμματα περίπου στις 200.000», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσθέτοντας ότι όλοι όσοι συνέβαλαν φέτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή με αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνησης, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, με στόχο να σωθούν ζωές να διαφυλαχθούν οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών και να προστατευθεί το περιβάλλον.
«Σήμερα τιμούμε τις Ελληνίδες πυροσβέστριες και τους Έλληνες πυροσβέστες. Είμαστε περήφανοι για το ελληνικό πυροσβεστικό Σώμα. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον αξιόπιστα κι αποτελεσματικά πυροσβεστικά σώματα. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι οι πυρκαγιές σε Δαδιά και Πεντέλη ήταν οι δυσκολότερες φέτος. Όπως είπε, η πυρκαγιά στη Δαδιά μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή και προσέθεσε ότι εκτιμάται ότι η τελική ζημιά σε περίμετρο 44.000 στρεμμάτων ήταν 22.000 καμένα στρέμματα. Από την άλλη, όπως τόνισε, «η πολύ δύσκολη φωτιά της Πεντέλης ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συντονισμού, παράδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος».
Φέτος, όπως τόνισε ο υπουργός, εφαρμόστηκε ένα νέο δόγμα που η λέξη κλειδί σε αυτό ήταν ο συντονισμός. « Βασικός στόχος ήταν να αποτρέψουμε οι μικρές πυρκαγιές να εξελιχθούν σε μεσαίες ή μεγάλες», σημείωσε.
Το νέο δόγμα, πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, άμεση επέμβαση, όπως ανέφερε ο υπουργός, βασίστηκε στον συντονισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε δράσεις του υπουργείου που έγιναν φέτος λόγω της αντιπυρικής περιόδου, όπως η συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με τις δασικές υπηρεσίες μετά από 24 χρόνια, το μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμού δασών και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, Antinero που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τον κ.Αμυρά, το σώμα των δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) έπειτα από εξαγγελία του πρωθυπουργού, την αύξηση των περιπολιών με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των εναέριων επιτηρήσεων, καθώς και την αύξηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.
«Καταφέραμε να αναδειχθούμε ο κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU», σημείωσε και προσέθεσε ότι το επόμενο καλοκαίρι δεν θα δοθεί μόνο με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το ελικόπτερο βαρέως τύπου που είχε εγκατασταθεί φέτος αλλά θα δοθούν κι άλλες χρηματοδοτήσεις για αεροπλάνα.
«Η Ελλάδα επιβραβεύεται για την καλή της επίδοση, γιατί παράλληλα με τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας πυρκαγιές στείλαμε και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», είπε.
Σχετικά με την επόμενη μέρα ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να στηθεί ένα σύστημα με δομές που να υπηρετεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του ΠΣ με βραχίονα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που θα βασιστεί σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. «Κεντρικός άξονας του συστήματος το νέο συντονιστικό κέντρο, που θα βασιστεί σε μία νέα εθνική πλατφόρμα βάσης δεδομένων και θα είναι το όχημα για την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση προς τις επιχειρησιακές αποφάσεις. Μέγιστος στόχος οι επιχειρησιακές αποφάσεις να βασίζονται στην επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε βασικό πυλώνα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έγινε ο κόμβος του ευρωπαϊκού μηχανισμού και μας δίνεται πλέον δυνατότητα να επιχειρήσουμε ένα μεγάλο άλμα να γίνουμε ο βασικός πυλώνας της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο κάτω από την ομπρέλα του rescEU κάτι που έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις», επισήμανε.
«Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα και δεν προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ο ορισμός είναι το πεδίο της εθνικής συναίνεσης. Θα συνεχίσουμε και θα επιμείνουμε στη συλλογική δράση, να αναγνωρίζουμε το έργο της πυροσβέστριας και του πυροσβέστη, του βασικού πυλώνα όλης αυτής της δράσης», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης εκφράζοντας ευχαριστίες στην κ. Μενδώνη και στους κ.κ. Τουρνά, Παπαγεωργίου, Σκέρτσο, Θεοδωρικάκο, Πέτσα, Αμυρά, Οικονόμου και Πλακιωτάκη, για τη συμβολή τους και τη συνεργασία τους τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ / Ιωάννα Καρδάρα