Ελλάδα

Πέθανε ο ακτιβιστής και συγγραφέας Γιώργος Κολέμπας

Σε ηλικία 73 ετών

Parallaxi
πέθανε-ο-ακτιβιστής-και-συγγραφέας-γι-1009842
Parallaxi

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του ακτιβιστή, συγγραφέα και υπέρμαχου της τοπικοποίησης, Γιώργου Κολέμπα, σε ηλικία 73 ετών.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησαν οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων» γράφοντας στη σελίδα τους: «Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων πενθούν για τον ξαφνικό θάνατο του συγγραφέα και φίλου Γιώργου Κολέμπα, ενός ανθρώπου που σημάδεψε με τη σκέψη και τους αγώνες του το ρεύμα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό σου ταξίδι, Γιώργο. Θα είσαι πάντα στο πλάι μας».

Ο Γιώργος Κολέμπας γεννήθηκε το 1950 στην Ήπειρο, ενώ πέρασε τα σχολικά του χρόνιας ως μαθητής στον Πειραιά. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαθηματικά και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό Aufbaustudium Informatik στο Μόναχο.

Ο ίδιος κατά το διάστημα 1986-1990, οπού δίδασκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φρανκφούρτης, έκανε παράλληλα σπουδές οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, από το 1978 έως το 2008, οργάνωσε περιβαλλοντικά προγράμματα και συμμετείχε σε τοπικά κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών.  Από το 1990, όταν εγκαταστάθηκε στο Πήλιο, έγινε και οικο-γεωργός με σκοπό να προωθήσει την οργάνωση της βιολογικής οικοπαραγωγής στη χώρα μας, καθώς και να βοηθήσει στη διακίνηση των οικολογικών προϊόντων.

Ο Γιώργος Κολέμπας είναι μάλιστα συγγραφέας θεμελιακών βιβλίων για την αποανάπτυξη, όπως το «Επιστροφή προς τα … μπρος!» και «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης – τοπικοποίησης». Κάποια από τα συλλογικά έργα στα οποία πήρε μέρος είναι τα:  «Ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός», «Για την κοινότητα των κοινοτήτων» και «Η άμεση δημοκρατία στον 21ο αιώνα».

Από το 2008 και για 15 χρόνια ασχολήθηκε με τη διαμόρφωση της στρατηγικής της τοπικοποίησης, στο πλαίσιο της πρότασης της απο-ανάπτυξης, ως απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και τη μετάβαση σε μια αποκεντρωμένη, επανατοπικοποιημένη, αυτοδιαχειριζόμενη και οικολογική κοινωνία της ισοκατανομής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα