Πέθανε ο ναύαρχος Αντ. Θεοχάρης, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Κανάρης» και πρωτεργάτης του «Κινήματος του Ναυτικού»

Είχε διατελέσει πρόεδρος του καναλιού MEGA για πολλά χρόνια

Parallaxi
πέθανε-ο-ναύαρχος-αντ-θεοχάρης-κυβερν-1277530
Parallaxi

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο Αντώνης Θεοχάρης, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Κανάρης» και ένας από τους πρωτεργάτες του «Κινήματος του Ναυτικού».

«Ήταν αποδεκτός από όλους, μάλιστα ήταν παράδειγμα για όλους μας. Μετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού και ένας από αυτούς που συνέταξαν το αρχικό σχέδιο δράσης του Κινήματος», είπε στον ALPHA ο ναύαρχος εν αποστρατεία Γ. Δεμεστίχας.

Ο ναύαρχος Θεοχάρης ήταν μεταξύ των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί στη Χούντα. Είχε αποταχτεί αλλά επανήλθε με την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

«Ήταν υπόδειγμα για το Πολεμικό Ναυτικό. Από όποια θέση πέρασε άφησε τη σφραγίδα του», ανέφερε από την πλευρά του ο ναύαρχος εν αποστρατεία Α. Τριανταφυλλίδης.

Το 1974, ως κυβερνήτης του αντιτορπιλικού Κανάρης, ο Αντώνης Θεοχάρης είχε πάρει εντολή από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη για να προστατεύσει τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή από ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Ήταν συμμαθητής και στενός φίλος με τον αείμνηστο Βαρδή Βαρδινογιάννη, ενώ-μεταξύ άλλων-είχε διατελέσει πρόεδρος του καναλιού MEGA για πολλά χρόνια.

Τι ήταν το Κίνημα του Ναυτικού

Το Κίνημα του Ναυτικού της 23ης Μαΐου 1973 ήταν μια στασιαστική προσπάθεια στην οποία προέβησαν επισήμως, 207 συνολικά αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την ανατροπή του τότε δικτατορικού καθεστώτος.

Παρότι το κίνημα είχε αρχίσει να σχεδιάζεται από δημοκράτες αξιωματικούς στα 1969, τελικά προδόθηκε μια ημέρα πριν την εκδήλωσή του και καταπνίγηκε εν τη γενέσει του.

Η αντίδραση της δικτατορίας υπήρξε άμεση, με σύλληψη όλων σχεδόν των μυημένων στο κίνημα, πολλοί εκ των οποίων βασανίσθηκαν απάνθρωπα, όπως ο απόστρατος τότε ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής τον οποίον κατέστησαν ανάπηρο.

Δυο μέρες μετά την καταστολή του κινήματος, το αντιτορπιλικό «Βέλος» (με πλήρωμα συνολικά 270 άνδρες) στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο εκ των πρωτεργατών του κινήματος, πλωτάρχης τότε Νίκος Παππάς, εγκατέλειψε το σχηματισμό σκαφών που μετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοικτά της Σαρδηνίας και προσορμίσθηκε στο λιμένα του Φιουμιτσίνο, όπου 7 αξιωματικοί (συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτου) και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές, το οποίο ύστερα από πολυήμερη ταλαιπωρία, τους παραχωρήθηκε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα