Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιoλόγος Γιάννης Τζεδάκις

Αναλυτικά η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

Parallaxi
πέθανε-ο-σπουδαίος-αρχαιoλόγος-γιάννη-1320189
Parallaxi

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχαιολόγος Γιάννης Τζεδάκις. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στo συλλυπητήριο μήνυμά της, έκανε λόγο για έναν σημαντικό αρχαιολόγο και δημόσιο λειτουργό που υπηρέτησε πολύπλευρα την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων: 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον Γιάννη Τζεδάκι, τ. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων, σπουδαίο αρχαιολόγο και άνθρωπο που διαμόρφωσε όσο λίγοι τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη χώρα μας.

Ο Γιάννης Τζεδάκις υπήρξε επιμελητής αρχαιοτήτων και προϊστάμενος στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης, Κυκλάδων και Ηρακλείου (1970-1982), και στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας (1991-1993). Ανασκαφέας σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, έδωσε σπουδαία ώθηση στην έρευνα και μελέτη του Μινωικού Πολιτισμού της δυτικής Κρήτης. Στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (1982-1990 και 1993-1997) και Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1997-1998).

Εδραίωσε και οργάνωσε την αρχαιολογική υπηρεσία στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου και διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες, τόσο στις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, όσο και στην κεντρική αρχαιολογική υπηρεσία. Συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002) και προώθησε το πρόγραμμα ορισμού ζωνών προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, την εκθεσιακή πολιτική των ελληνικών μουσείων εντός και εκτός της επικράτειας. Ίδρυσε το Κέντρο Λίθου και υπήρξε ο πραγματικός θεμελιωτής των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα, με ενθουσιώδη συνοδοιπόρο την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Κατέχοντας την ανώτατη θέση ευθύνης, διετέλεσε Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Αρχαιολογίας και Ιστορίας (ICMAH, ICOM) και εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών (UNESCΟ, 1982-1990 και 1994-1998). Ήταν συνιδρυτής του ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), του οποίου υπήρξε και πρώτος Πρόεδρος. Κατά την περίοδο 2000-2004, εργάστηκε ως Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και οργάνωσης αρχαιολογικών εκθέσεων, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Θα τον θυμόμαστε πάντα για το θεμελιώδες έργο του, για την γοητεία, το απαράμιλλο χιούμορ του, την ασφαλή καθοδήγηση και εμπειρία του, τόσο στα αρχαιολογικά όσο και στα διοικητικά θέματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δεν άφηναν κανέναν συνάδελφο έκθετο στην αυθαιρεσία, από όπου και αν αυτή προερχόταν.

Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Μενδώνη:

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Τζεδάκι, ενός σημαντικού αρχαιολόγου και δημόσιου λειτουργού που υπηρέτησε πολύπλευρα την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Γιάννης Τζεδάκις διέγραψε γόνιμη σταδιοδρομία στο Υπουργείο Πολιτισμού, διερχόμενος ολόκληρη την κλίμακα της ιεραρχίας. Επιμελητής και, κατόπιν, προϊστάμενος στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, επί πολλά χρόνια Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και αργότερα, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων. Με πολύπλευρη δράση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, υπήρξε συνιδρυτής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, όπως και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Αρχαιολογίας και Ιστορίας.

Ο Γιάννης Τζεδάκις συνδύασε την ανασκαφική έρευνα, στην οποία επιδόθηκε στην Κρήτη, με τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων, και με τη θεσμική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα