Ελλάδα

Πετράλωνα: Τέταρτη φορά πέφτουν σοβάδες στο σχολείο που τραυματίστηκαν τρεις μαθητές

Τι αναφέρει δάσκαλος του 149ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Parallaxi
πετράλωνα-τέταρτη-φορά-πέφτουν-σοβάδ-1057587
Parallaxi

Τις σκηνές πανικού που επικράτησαν το πρωί της Παρασκευής στο 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα, όταν κατά τη διάρκεια διαλείμματος έπεσαν σοβάδες στα κεφάλια μαθητών τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά τρία παιδάκια περιέγραψε ο δάσκαλός τους.

Συγκεκριμένα, ενώ τα παιδιά είχαν βγει έξω απ’ τις αίθουσες για το δεύτερο διάλειμμα και καθόντουσαν σε ένα υπόστεγο που υπήρχε από την οροφή έπεσαν πάνω τους σοβάδες. Το περιστατικό να δείχνει για ακόμα μία φορά πως κάποια κτίρια στα οποία στεγάζονται σχολεία είναι παντελώς ακατάλληλα.

Ευτυχώς, από την πτώση των σοβάδων δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, ωστόσο όπως ενημέρωσε η διεύθυνση του σχολείου τους γονείς, κάποια παιδιά υπέστησαν σοκ και τρία τραυματίστηκαν ελαφρά.

Πληροφορίες θέλουν το σχολείο στεγάζεται σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτίριο και είχε αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες να μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί καθώς υπήρχαν μερικές δικαστικές διαμάχες και κωλυσιεργίες όλων των δημοτικών αρχών, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα τα παιδιά να πηγαίνουν σε ένα τόσο επικίνδυνο κτίριο.

Όπως αναφέρεται, το κτίριο στο οποίο θα μεταφερόταν είχε αποφασιστεί να απαλλοτριωθεί ήδη το 2002, αλλά στη συνέχεια υπήρξε προσφυγή δικαιούχων εναντίον αυτής της απόφασης που τελικά δικαιώθηκαν δικαστικά το 2018.

«Είναι η 4η φορά που πέφτουν σοβάδες»

Ο δάσκαλος των παιδιών, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μίλησε στο MEGA και στην «Χαμογέλα και Πάλι» για το περιστατικό και μάλιστα όπως κατήγγειλε παρόμοια περιστατικά με πτώσεις σοβάδων είχαν συμβεί και τρεις φορές κατά το παρελθόν αλλά ευτυχώς ήταν κλειστό το σχολείο και γι’ αυτό δεν είχε υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

«Είναι η 4η φορά σήμερα που πέφτει δυστυχώς στα κεφάλια παιδιών. Τις 3 προηγούμενες, το 2008, το 2010 και το 2014, ήταν κλειστό το σχολείο. Ήταν στο δεύτερο διάλειμμα μόλις βγήκαν τα παιδιά, ήταν περίπου 11:35, τρεις τάξεις. Ήταν γύρω στα 50 παιδιά», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου τραυματίστηκαν τρία παιδιά. «Έπεσε ακριβώς, σχεδόν ένα τετραγωνικό σοβάς ενισχυμένος, στα κεφάλια και στις πλάτες τους. Τα δύο πήγαν για πρώτες βοήθειες, και το ένα ήταν ελαφρότερα. Έχουν χτυπήσει τα δύο παιδιά κυρίως στο κεφάλι, υπάρχει φόβος για διάσειση», είπε ακόμα και συμπλήρωσε:

«Το ένα είχε και αίματα. Κάτω ακριβώς από τα ζυγωματικά κάτω από το μάτι. Εάν σήκωνε το κεφαλάκι του λίγο περισσότερο θα είχαμε σοβαρότερα θέματα. Τα μικρότερα έκλαιγαν και αρχίσαμε να παίρνουμε τους γονείς να έρθουν να πάρουν τα παιδιά και να ενημερώσουμε φορείς και υπηρεσίες για το γεγονός. Ο Δήμος ήρθε τώρα και προσπαθούν. Ενώ υπάρχει έγγραφο από το σχολείο μας από τον Μάρτιο του 2023, που είχαμε ήδη προβλήματα, δηλαδή έσταζαν οι αίθουσες, προβλήματα νερών που είναι αποτέλεσμα αυτό εδώ πέρα και δεν ασχολήθηκε κανείς».

Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών

Ο κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε πως δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών παρόλο που τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα.

«Ξύσαμε σοβάδες και έπεσαν την προηγούμενη φορά σε αρκετά κομμάτια της οροφής, και του κάτω ισογείου και τα υπόλοιπα έμειναν έτσι. Εάν δεν μας διαβεβαιώσουν εγγράφως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι και οι γονείς αγριεμένοι και με το δίκιο τους, οι άνθρωποι είναι σε έξαλλη κατάσταση, ζητάμε τις εγγυήσεις για να μπούμε μέσα από τη Δευτέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα όπως είπε τις προηγούμενες φορές που έπεσαν σοβάδες είχαν λάβει όλοι εγγυήσεις ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά. «Δεν είμαι μηχανικός, δάσκαλος είμαι πολλά χρόνια εδώ πέρα, κάντε τον κόπο να έρθετε από εδώ να τα δείτε ή ρωτήστε τους αρμόδιους να σας πουν. Την ευθύνη για τα κτίρια και μεγάλες σοβαρές ζημιές την έχουν απευθείας οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και το δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε έγγραφα τα οποία τα αμέλησαν, τους θεωρώ υπόλογους για εγκληματική αμέλεια. Ο δε υπεύθυνος που ήρθε μιας υπηρεσίας συγκροτημάτων και κτιρίων, μας είπε ‘που να βγάλω άκρη με 292 σχολεία;’», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Πηγή: in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα