Πιερρακάκης: Στη Δικαιοσύνη μετά τις φημολογίες για ψηφιακά έργα – Η κόντρα με Χαρίτση
Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, απάντησε στα όσα του καταλογίζουν και ανέφερε ότι δεν περίμενε ποτέ να φτάσει στη Βουλή η «δυσωδία του Διαδικτύου»
Στη Δικαιοσύνη στρέφεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης για να απαντήσει «στα ακροδεξιά τρολ» και τους «υπονόμους του Διαδικτύου», όπως χαρακτήρισε όσους διασπείρουν ψευδείς κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για ψηφιακά έργα στα social media.
Ταυτοχρόνως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομιών επιτέθηκε με σφοδρότητα στα πολιτικά στελέχη που υιοθετούν και διακινούν ταυτόσημη φημολογία και ιδιαιτέρως στον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή αναφορικώς με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για τα ψηφιακά έργα.
Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απάντησε στα όσα του καταλογίζουν και ανέφερε ότι δεν περίμενε ποτέ να φτάσει στη Βουλή η δυσωδία του Διαδικτύου με αφορμή μια υπαινικτική αναφορά βουλευτή της «Νίκης» κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, τα έργα που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια η Κοινωνία της Πληροφορίας και στατιστικά στοιχεία για των αριθμό των εταιρειών που συμμετείχαν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς και ενημέρωσε ότι έχει δημοπρατήσει 203 έργα και στα 2/3 των διαγωνισμών συμμετείχαν πάνω από μια εταιρείες ενώ το σύνολο των έργων ύψους 1,8 δις δεν τα πήραν 10 εταιρείες αλλά 102. Εξήγησε περαιτέρω ότι το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης περνούν από ελέγχους 26 σταδίων, τους οποίους διενεργούν εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
«Δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων του Διαδικτύου να έρθει σε αυτήν την αίθουσα»
«Ζήτησα τον λόγο με αφορμή μια αποστροφή του εκπροσώπου της Νίκης, η οποία είναι αντίστοιχη με μια ερώτηση που μου απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης, χθες, αναφορικά με τα ψηφιακά έργα, δηλαδή αναφορικά με έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας περίεργες υπόνοιες σε σχέση με διασπάθιση κονδυλίων ή άλλου τύπου τέτοιες συζητήσεις. Και αυτό είναι επίσης συνέχεια μιας ιστοριούλας που διακινήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία προσπαθούσε να συσχετίσει και εμένα προσωπικά σε σχέση με συμμετοχή σε αυτά τα έργα με δήθεν εταιρείες κτλ. που διακινήθηκε από διάφορα ακροδεξιά τρολ του Διαδικτύου. Αφαιρέθηκαν τα μηνύσιμα και τα υπόλοιπα έγιναν ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Χαρίτσης. Σε ό,τι αφορά τους αρουραίους των υπονόμων του Διαδικτύου, οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως οφείλει να γίνεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια δημοκρατία. Τι δεν περίμενα όμως; Δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων του Διαδικτύου να έρθει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Και ακριβώς επειδή ήρθε τώρα θα δοθούν και όλες οι σχετικές απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, στην αρχή της τοποθέτησής του.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων είναι η ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε»
Στη συνέχεια τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα, όσοι επιλέγουν να τα χτυπήσουν και να τους κάνουν κριτική θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι πριν αναλάβουμε το 2019 αντιμετωπίσαμε την απόλυτη ανυπαρξία. «Ήμασταν ακόμη μια χώρα που λειτουργούσε στο φαξ. Μια χώρα στην οποία δεν μπορούσε κανείς να κάνει ψηφιακά ούτε μια υπεύθυνη δήλωση», είπε και προσέθεσε πως όλα αυτά άλλαξαν: Αυτό έγινε από μηχανικούς και από στελέχη του ελληνικού δημοσίου όλων των αποχρώσεων κι αγκαλιάστηκε απ όλο τον ελληνικό λαό, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων είναι η ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε» είπε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να ενημερώσει ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν 26 στάδια, εθνικά και ευρωπαϊκά, με αντίστοιχες υπογραφές, αντίστοιχους ελέγχους και ανάμεσα σε αυτά και έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προσυμβατικό έλεγχο για τις προδιαγραφές και για το καλώς έχειν.
«Στην αγορά Πληροφορικής, η οποία 20πλασιάστηκε με το Ταμείο Ανάπτυξης, και μετά τον Covid μόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας – γιατί τα ψηφιακά αφορούν όλη την κυβέρνηση- εγώ θα αναφέρω μόνο τα στοιχεία της κοινωνίας πληροφορίας. Πόσα έργα δημοπρατήθηκαν; 203. Σε πόσα από αυτά είχαμε άνω της μίας προσφορές; Στα δύο τρίτα; Στο ένα τρίτο που δεν είχαμε. Στα μισά είχαμε κοινοπραξίες εταιρειών ενώ το 1,8 δισ. ευρώ δεν πήγε σε 10 εταιρείες αλλά σε 102. Το καταθέτω στα πρακτικά για να είμαστε στον κόσμο της πραγματικότητας», είπε.
Αναφορικά με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε με σκωπτικό ύφος ότι αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ ευαίσθητος για το περιβάλλον του ανταγωνισμού, οπότε ανέτρεξε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το 2015 έως το 2019 για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία ότι δημοπρατήθηκαν 13 έργα. «Σε πόσα από αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε πάνω από μία προσφορές; Μαντέψτε. Μηδέν. Οπότε, με βάση το ευαίσθητο κριτήριο του κυρίου Χαρίτση στο φεστιβάλ ανταγωνισμού που έπρεπε να έχει γίνει, κανονικά θα έπρεπε να έχει πάει μόνος του να παραδοθεί στον εισαγγελέα. Εγώ να πω θα ήμουν συνήγορος υπεράσπισης, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το ποια είναι η περίμετρος ευθύνης των υπουργείων, ποια είναι η περίμετρος ευθύνης της αγοράς», κατέληξε ο υπουργός.
«Είστε συκοφάντες, τοξικοί και αδιάβαστοι»
Τέλος, απάντησε στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Χαρίτσης για έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέγοντας ότι τον ζήτησε τότε το ίδιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επί των ημερών του: «Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιήθηκε με επιστολή που έφυγε από το Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Αναγνωστόπουλο, τον Ιανουάριο του 2024, ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει “το καλώς έχειν” με αφορμή ένα συγκεκριμένο έργο. Εμείς το ζητήσαμε».
«Άρα δεν είστε μόνο συκοφάντες, από το κάτω ράφι, δεν είστε μόνο τοξικοί, είστε και αδιάβαστοι και για τα δικά μας πεπραγμένα, αλλά κυρίως για τα δικά σας» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος προς όσους από την Αντιπολίτευση διασπείρουν φήμες για διασπάθιση κονδυλίων.
Πιερρακάκης σε Χαρίτση: Φέρατε στη Βουλή τα ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης», πραγματοποίησε ηχηρή παρέμβαση, σχετικά με το ψηφιακό κράτος και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, με αφορμή τις αναφορές του εκπροσώπου της «Νίκης», αλλά και αντίστοιχων αναφορών του Αλέξη Χαρίτση από τη «Νέα Αριστερά», σχετικά με ψηφιακά έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια με περίεργες υπόνοιες για διασπάθιση κονδυλίων, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «ιστοριούλες που διακινήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο που προσπαθούσαν να συσχετίσουν και εμένα προσωπικά, σε σχέση με συμμετοχή στα έργα αυτά με δήθεν εταιρίες».
Όπως είπε, από τα ακροδεξιά τρολ του διαδικτύου αφαιρέθηκαν τελικά τα μηνύσιμα σκέλη, αλλά τελικά οι αναφορές έγιναν κομμάτι της ερώτησης του κ. Χαρίτση.
«Σε ό,τι αφορά τους αρουραίους των υπονόμων του διαδικτύου οι απαντήσεις θα δοθούν στις αίθουσες του δικαστηρίου όπως γίνεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία και μια δημοκρατία», σημείωσε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν περίμενα, όμως, η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου να έρθει στην αίθουσα της Βουλής. Και επειδή ήρθε, θα δοθούν απαντήσεις».
Για τα ψηφιακά έργα, τόνισε πως «όσοι επιλέγουν να κάνουν κριτική, θα πρέπει να υπόψη τους ότι πριν αναλάβουμε αντιμετωπίσαμε απόλυτη ανυπαρξία. Μια χώρα που λειτουργούσε στο fax και κανείς δεν μπορούσε να κάνει ψηφιακά μια υπεύθυνη δήλωση. Όλα αυτά άλλαξαν. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η ανυπαρξία αυτού που παραλάβαμε».
Σχετικά με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, «αυτά έχουν 26 στάδια, εθνικά και ευρωπαϊκά, με υπογραφές και ελέγχους σε όλα τα στάδια, και από το Εθνικό Ελεγκτικό Συμβουλίου», τόνισε και συνέχισε:
«Ισχύουν τα νούμερα της θεωρίας συνομωσίας; Στην αγορά πληροφορικής, που 20πλασιάστηκε μέσω του ταμείου Ανάκαμψης, μόνο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δημοπρατήθηκαν 203 έργα. Σε πόσα από αυτά είχαμε άνω της μιας προσφοράς; Στα 2/3. Στο 1/3 είχαμε κοινοπραξίες, 1,8 δισ. σύνολο, ήταν 102 εταιρίες που πήραν τα ποσά αυτά».
«Ο κ. Χαρίτσης φαίνεται εξαιρετικά ευαίσθητος και ανέτρεξα στα πεπειραμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν. Δημοπρατήθηκαν 13 έργα, σε πόσα από αυτά είχαμε πάνω από 1 προσφορές; μηδέν! 13 στις 13. Κανονικά θα έπρεπε να είχε πάει μόνος του να παραδοθεί στον εισαγγελία ο κ. Χαρίτσης. Όμως θα ήμουν συνήγορος υπεράσπισης γιατί γνωρίζουμε καλά την περίμετρο ευθύνης των υπουργείων και της αγοράς», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και κατέληξε στην παρέμβασή του:
«Αναφέρει η ερώτηση για έλεγχο Επιτροπής Ανταγωνισμού και πολύ σωστά. Πώς προέκυψε; Εξωγενώς; Πραγματοποιήθηκε με επιστολή του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης, την 1η Ιανουαρίου 24, με την οποία ζητήθηκε από την επιτροπή να ελέγξει συγκεκριμένο έργο. Δεν είστε μόνο συκοφάντες από το κάτω ράφι, είστε και τοξικοί αλλά και αδιάβαστοι. Kαι για τα δικά μας πεπραγμένα, αλλά κυρίως για τα δικά σας».