Πήρε παράταση η πιστοποίηση των ανελκυστήρων – Η νέα ημερομηνία
Το πλήθος των αιτημάτων και ο μικρός αριθμός των πιστοποιημένων συντηρητών οδηγεί τη διαδικασία μερικούς μήνες πίσω
Σε παράταση μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου οδεύει η προθεσμία για την πιστοποίηση των ανελκυστήρων στη χώρα, η οποία κανονικά έληγε στις 30 Ιουνίου 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η παράταση αναμένεται να δοθεί με προϋπόθεση μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (ίσως τετράμηνο) να εγγραφούν οι ανελκυστήρες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανελκυστήρων. Πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά στην κατάθεση δικαιολογητικών (υπεύθυνη δήλωση ανάληψης συντήρησης και ανάθεσης συντήρησης) από τον συντηρητή για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Αυτή αποτελεί και το πρώτο βήμα της διαδικασίας, ενώ αναμένεται η νέα ΚΥΑ για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησης. Παράλληλα, τίθενται σε αναστολή τα προβλεπόμενα πρόστιμα μέχρι και τη νέα ημερομηνία.
Η διαδικασία της πιστοποίησης ανελκυστήρων στην παρούσα φάση συναντά δύο βασικά πρακτικά εμπόδια. Πρώτον, το κόστος που πρέπει να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες/συνιδιοκτήτες για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και δεύτερον, το γεγονός ότι το υπάρχον εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για να διενεργήσει τους ελέγχους και να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Στην Ελλάδα, έχουν εγκατασταθεί περίπου 700.000 ασανσέρ ,εκ των οποίων περίπου το 45% είναι χωρίς πιστοποίηση. Προφανώς και οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές για αυτά τα 300.000 (ή και παραπάνω) ασανσέρ που δεν φέρουν πιστοποίηση δεν ήταν δυνατόν να προλάβουν να κινητοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.
Το θέμα της παράτασης αλλά και των προβλέψεων προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία έθεσαν πρόσφατα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών – Εγκαταστατών – Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ).
Η διαδικασία και το κόστος της αναβάθμισης ανελκυστήρα
Αρμόδιοι για τον έλεγχο, την αναβάθμιση και την πιστοποίηση ανελκυστήρων είναι οι συντηρητές εγκαταστάτες, οι τεχνικές εταιρείες ανελκυστήρων και οι εταιρείες πιστοποίησης. Σε πρώτη φάση συντελείται ένας προκαταρκτικός έλεγχος, καταγράφονται οι ανάγκες, προτείνονται οι απαιτούμενες εργασίες (αλλαγή πίνακα, διατάξεων ασφαλείας, καμπίνας κλπ), προσδιορίζονται αναλυτικά τα κόστη και εφόσον ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις εκτελείται νέος έλεγχος και ακολουθεί η καταχώριση στο Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων. Το κόστος των παρεμβάσεων μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 έως 7.000 ευρώ (ή και να το ξεπερνούν) και επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.
Βέβαια, προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση είναι να ανατεθεί εγκαίρως σε πιστοποιημένους φορείς. Σε ότι αφορά την επιθεώρηση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων, στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν μόνον 17 ιδιωτικοί φορείς διαπιστευμένοι στο ΕΣΥΔ ,που παρέχουν υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης ανελκυστήρων, οι οποίοι λειτουργούν με σημαντικό εκ του νόμου περιορισμό για τον αριθμό των ελέγχων που μπορεί να διεξάγουν τα στελέχη τους ημερησίως.
Πηγή: insider.gr