Eικόνα: Glomex
Οι σοροί των δύο Αυστριακών, του Φιλίπ και της Μικαέλα, που είχαν παντρευτεί στο Πήλιο πριν από δύο εβδομάδες, ταυτοποιήθηκαν και έτσι οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel, η οποία έπληξε σφόδρα τη Θεσσαλία, ανέρχονται στους 17.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα taxydromos.gr, το εξοχικό σπίτι στο οποίο το ζευγάρι έκανε τις διακοπές του μετά το γάμο του, γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά, «σηκώθηκε στον αέρα» και παρέσυρε στον θάνατο τους δύο νεόνυμφους. Από τη στιγμή που πέρασαν οι πρώτες 72 ώρες και δεν εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι εκπρόσωποι όλων των Αρχών που συμμετείχαν στις έρευνες διάσωσης αγνοουμένων, πιθανολογούσαν ότι τα δύο άτυχα παιδιά έχουν πεθάνει.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκε η σορός μίας γυναίκας στην παραλία «Θεοτόκος» στη Λύρη Προμυρίου. Ήταν νεαρής ηλικίας, όποτε όλοι πιθανολογούσανν ότι επρόκειτο για την 35χρονη Μιχαέλα. Για να επισημοποιηθεί η ταυτότητά της, όμως, ενημερώθηκε η πρεσβεία της Αυστρίας, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση στοιχείων μέσω DNA. Μετά τον εντοπισμό και της δεύτερης σορού, το Λιμεναρχείο Βόλου ενημέρωσε και πάλι την πρεσβεία της Αυστρίας, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, ώστε να αρχίσει και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία ταυτοποίησης της σορού. Η σορός εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη παραλία Μουρτιά. Πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το πτώμα, που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο».
Εν τέλει, οι δύο σοροί των άτυχων νέων, του Φιλίπ και της Μικαέλα, ταυτοποιήθηκαν. Η τραγωδία είναι ανείπωτη, καθώς είχαν μόλις παντρευτεί, δύο εβδομάδες πριν τα ίχνη τους χαθούν στο Πήλιο, έναν αγαπημένο τόπο γι’ αυτούς, τον οποίο η 35χρονη επισκεπτόταν οικογενειακώς από τα παιδικά της χρόνια, έναν τόπο που αγάπησε και ο σύζυγός της και αποφάσισαν εκεί να ενώσουν τις ζωές τους.
Σε τραγική κατάσταση το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θεσσαλία
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή της υποδομής του σιδηροδρομικού δικτύου σε μεγάλα τμήματα κατά μήκος του θεσσαλικού κάμπου από τη μανία της κακοκαιρίας Daniel.
Τα δρομολόγια Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει από την περασμένη Πέμπτη και οι προβλέψεις για την επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου είναι δυσοίωνες αφού θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθει και πάλι σε λειτουργία.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το δίκτυο είναι αποκαρδιωτική. Όγκοι από χώματα, φερτά υλικά και γραμμές καταστραμμένες.
Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και έναν χρόνο. Ο σχεδιασμός που προέβλεπε πως στις 19 Σεπτεμβρίου θα παραδιδόταν σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση ανετράπη πλήρως.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hellenic train από την περασμένη Παρασκευή, θα γίνονται δρομολόγια Αθήνα- Καλαμπάκα- Αθήνα ωστόσο από το Λιανοκλάδι μέχρι την Καλαμπάκα η μετακίνηση των επιβατών θα γίνεται με λεωφορεία.
Νέα συγκέντρωση αύριο Δευτέρα των πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης
Η Επιτροπή Αγώνα των πλημμυροπαθών κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), που συγκροτήθηκε στην συγκέντρωση στις 14/9, πραγματοποίησε συναντήσεις με αρμόδιους φορείς ζητώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
Για να ενημερώσει όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους, τους καλεί σε νέα συγκέντρωση την Δευτέρα 18/9/23, ώρα 6 μ.μ, στην αυλή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, επί της οδού Κοζάνης, δίπλα από το άγαλμα του Ιπποκράτη.
Δήμος Λαρισαίων: Χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες μετά την πλημμύρα
Από το Δήμο Λαρισαίων και για τη διευκόλυνση των πληγέντων από τη θεομηνία, παραθέτουμε πληροφορίες και οδηγίες για σειρά ζητημάτων:
Ελεγχοι και δηλώσεις αποζημιώσεων για σπίτια
Οι έλεγχοι των κλιμακίων του Υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) συνεχίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ θα παραμείνουν στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων έως ότου ελεγχούν όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές.
Για τη συμπλήρωση των στοιχείων κάθε ιδιοκτήτη στην ηλεκτρονική σελίδα arogi.gov.gr, o Δήμος Λαρισαίων παρέχει συνδρομή στους πολίτες εφόσον την χρειάζονται μέσω
του ΚΕΠ Γιαννούλης (στεγάζεται προσωρινά στο πρώην δημαρχείο Γιάννουλης)
του ΚΕΠ Φαλάνης
του κέντρων κοινότητας οδό Οικονόμου εξ οικονόμων και
του κέντρων κοινότητας στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.
Εκεί υπάλληλοι βοηθούν τους πολίτες στη δημιουργία της αίτησης στον έλεγχο της ορθότητάς της και στην υποβολή της, χωρίς – προφανώς να κρατείται κανένα προσωπικό στοιχείο του πολίτη, ούτε βεβαίως οι κωδικού του στο Taxis.
Ειδικότερα και όσον αφορά τις αιτήσεις σημειώνεται ότι ΅
Τα ατομικά στοιχεία του πολίτη, με την είσοδο μέσω των κωδικών taxis βρίσκονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και ο πολίτης ασχολείται μόνο για να δηλώσει τις ζημιές που υπέστη.
Εάν το κτίριο έχει χαρακτηριστεί κόκκινο ή κίτρινο δηλαδή με βλάβες σοβαρές στον φέροντα οργανισμό τότε θα ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό δευτεροβάθμιος έλεγχος του κτιρίου και τότε μόνον θα παραλάβει ο ιδιοκτήτης το έγγραφο με την περιγραφή των διαπιστώσεων του ελέγχου. Αυτό είναι το έγγραφο που θα πρέπει να επισυνάψει στην αίτηση του.
Αλλιώς, δηλαδή αν το κτίριο δεν χαρακτηριστεί κόκκινο ή κίτρινο αλλά έχει χαρακτηριστεί πράσινο τότε στην αίτηση θα δηλωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός του ως πράσινου οπότε και η εφαρμογή δεν ζητάει επισύναψη άλλου εγγράφου.
Δηλώσεις αποζημιώσεων για επιχειρήσεις
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ισχύουν τα εξής:
οι αγροτικές επιχειρήσεις θα απευθύνονται στον ΕΛΓΑ για να δηλώσουν οποιαδήποτε απώλεια ή ζημιά υποδομών, εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ζωοτροφών, ζώων και οτιδήποτε άλλο.
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις απευθύνονται προς υποβολή αίτησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο διοικητήριο δηλαδή το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στην οδό Παπαναστασίου μεταξύ των οδών Βελή και Κουμουνδούρου τηλέφωνο 2413 56383 και 2413506100 (τηλ. Κέντρο). Η εκεί υπηρεσία υποδοχής των αιτήσεων αυτών λειτουργεί καθημερινά 8 το πρωί με 6 το απόγευμα και Σαββατοκύριακα 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι, με πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του κτιρίου.
Εκεί δηλώνονται οι ζημιές σε
εξοπλισμό
πρώτες ύλες
εμπορεύματα
αποθηκευμένα προϊόντα και
οχήματα
αλλά Επίσης δηλώνεται και
η στάθμη που έφτασε το νερό καθώς και
εάν υπάρχουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό.
Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, για όσες τέτοιες βλάβες δηλωθούν οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν και θα τις παραλάβει η ΓΔΔΑΕΦΚ προκειμένου να γίνουν έλεγχοι από κλιμάκια μηχανικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αποκομιδή απορριμμάτων
Η αποκομιδή των απορριμμάτων είχε ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο το γεγονός ότι ήταν κλειστή η πρόσβαση στο ΧΥΤΑ από την ΠΑΘΕ δυσχέραινε την προσπάθεια λόγω του αυξημένου χρόνου που χρειάζονταν τα απορριμματοφόρα να προσεγγίσουν τον ΧΥΤΑ από εναλλακτικά δρομολόγια. Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΑ δεν έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες.
Από την Παρασκευή και μετά το άνοιγμα της ΠΑΘΕ, η αποκομιδή γίνεται με όλες τις δυνάμεις. Το απόγευμα του Σαββάτου και με το κλείσιμο των καταστημάτων θα ξεκινήσει η αποκομιδή στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Περισυλλογή νεκρών ζώων
Τον συντονισμό για την περισυλλογή νεκρών ζώων έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τηλέφωνο στο οποίο απευθυνόμαστε για νεκρά ζώα: 2413506188
Ξεχωριστή διαλογή για κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές
Όσον αφορά τις την απόσυρση των αχρηστευμένων λόγω της πλημμύρας ογκωδών αντικειμένων από τα πλημμυρισμένα σπίτια όπου έχει ενταθεί η προσπάθεια για εκκαθάριση, παρακαλούνται οι πολίτες να αφήνουν τις ηλεκτρικές συσκευές ξεχωριστά στο πεζοδρόμιο και όχι μαζί με άλλα αντικείμενα.
Τα υπόλοιπα ογκώδη αντικείμενα (μαξιλάρια, καναπέδες, καρέκλες, χαλιά, ντουλάπια και οτιδήποτε άλλο) που κρίνουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το σπίτι τους να τα τοποθετούν στους μεταλλικούς μεγάλους κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της συνοικιών ή να αποθέτουν στο πεζοδρόμιο. Τέτοια είδη δεν πρέπει να απορριπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
Από την Δευτέρα 18 – 9 θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα με ύπαρξη ειδικών container για τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά προς το παρόν, για αυτό το Σάββατο και αύριο Κυριακή να τις αφήνουν ξεχωριστά στο πεζοδρόμιο ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στην απομάκρυνσή τους το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών.
Αίτημα για αποζημιώσεις σε κατοικίες εντός επαγγελματικών εγκαταστάσεων
Σημειώνεται τέλος πως ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, αποστέλλει έγγραφο προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει δυνατότητα αποζημιώσεων σε μικρά συνήθως κτίρια που βρίσκονται σε επαγγελματικούς χώροι, (εργοστάσια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αποθήκες κ.α.) και οι οποίοι μικροι χώροι χρησιμοποιούνται ως κατοικίες είτε για την οικογένεια των ιδιοκτητών είτε για μέρος του προσωπικού.
Στο έγγραφό του ο δήμαρχος Λαρισαίων ζητά ανεξάρτητα των καταχωρήσεων του συνολικού ακινήτου στο Ε9 ως επαγγελματικής εγκατάστασης, να μπορεί να δηλωθεί ο συγκεκριμένος επί μέρους χώρος ως έχων χρήση κατοικίας και να τύχει αντίστοιχης μεταχείρισης και αποκατάστασης / αποζημίωσης της οικοσκευής και επιδιορθώσεων εφόσον τις χρειάζεται.
Για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αν. υπουργός Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη: Λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα βάσει των αναγκών που προκύπτουν
Η πρωτόγνωρη για τη χώρα μας θεομηνία δεν άφησε μόνο τεράστια προβλήματα στα σπίτια και τις υποδομές της Θεσσαλίας, αλλά συνθήκες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην περιοχή και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση. Στα απόνερα της κατακλυσμιαίας βροχόπτωσης αποσυντίθενται χιλιάδες πνιγμένα ζώα, η λάσπη, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, αλλά και το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό, αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία των κατοίκων και μπορεί οι επιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές.
Το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων αντέδρασε άμεσα. Η αναπληρώτρια υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπιδάκη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πληγείσες περιοχές και συντονίζει σειρά δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την προστασία του πληθυσμού της Περιφέρειας. Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Έφη Φουσέκη, τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τονίζοντας: «Έχουμε αναπτύξει το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ και συνεδριάζουμε σε καθημερινή βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εκτιμούμε άμεσα την κατάσταση ανά περιοχή -κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά- και να λαμβάνουμε στοχευμένα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάσει των αναγκών που προκύπτουν».
Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της υγείας των πολιτών και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων και η τήρηση κανόνων ατομικής προστασίας. Μέχρι σήμερα τα κυριότερα προβλήματα υγείας είναι γαστρεντερικά και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Οι πολίτες επισκέπτονται για θέματα υγείας τις 26 δομές της περιοχής και επιπλέον, ξεκινάνε προγραμματισμένες και συστηματικές επισκέψεις σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και ομάδες γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ώστε να παρέχεται υγειονομική φροντίδα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
«Μέχρι τώρα, από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση» σημειώνει η κυρία Αγαπηδάκη.
Υπογραμμίζει επίσης ότι το Υπουργέιο Υγείας επιχειρεί και στην ψυχολογιή υποστήριξη των πληγέντων
Η συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπιδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ερ: Βρίσκεστε στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή που επλήγη από την κακοκαιρία. Ποια είναι η κατάσταση σχετικά με τη δημόσια υγεία στην περιοχή και τα άμεσα προβλήματα;
Απ: Η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι μεγάλη και το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς να ακούσει αυτή τη στιγμή είναι ότι χρειάζεται να λάβει και επιπλέον μέτρα για να προστατέψει την υγεία του, όμως είναι απαραίτητο. Από την πρώτη στιγμή, βρισκόμαστε στο πεδίο σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοϊδη, όλα τα στελέχη του Υπουργείου: ο κ. Θεμιστοκλέους, ο κ. Βαρτζόπουλος και εγώ.
Σε σχέση με τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, έχουμε αναπτύξει το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ, και συνεδριάζουμε σε καθημερινή βάση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εκτιμούμε άμεσα την κατάσταση ανά περιοχή -κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά- και να λαμβάνουμε στοχευμένα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάσει των αναγκών που προκύπτουν. Μέχρι τώρα, από τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Φυσικά δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση.
Τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αφενός τα λιμνάζοντα νερά και αφετέρου η ποιότητα του νερού στο δίκτυο υδροδότησης. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζουμε περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: α) επιδημιολογική επιτήρηση των μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού) στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ σε Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα, β) εντομολογική επιτήρηση και γ) δειγματοληψίες υδάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η καταλληλότητα του νερού. Για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες, λαμβάνουμε, όπως είπα, τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα παρέμβασης.
Ερ: Σύμφωνα με τους επιστήμονες το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων (covid-19), ιού του Δυτικοί Νείλου και άλλων λοιμώξεων. Ποια μέτρα λαμβάνονται;
Απ: Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι μια περιοχή στην οποία εμφανίζονται κρούσματα Δυτικού Νείλου κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα νερά της πλημμύρας κατέστρεψαν ακόμα και τα αυγά των κουνουπιών. Τώρα, όμως, καθώς το νερό μειώνεται αλλά παραμένουν στάσιμα ύδατα και ενόσω η θερμοκρασία παραμένει υψηλή, ευνοείται η εμφάνιση των κουνουπιών. Έτσι, κάνουμε εντομολογική επιτήρηση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και προβαίνουμε στις εξής παρεμβάσεις: τοποθετούμε επιπλέον 70 παγίδες σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί και λαμβάνουμε και δείγματα από τα στάσιμα ύδατα. Για τον λόγο αυτό, είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε ενήλικα κουνούπια (που ανιχνεύουν οι παγίδες) αλλα και προνύμφες (από τα στάσιμα νερά), ώστε να διαπιστώσουμε έγκαιρα αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα (π.χ. ψεκασμοί από αέρος) και να αποτρέψουμε έξαρση ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστες όπως είναι τα κουνούπια. Επιπλέον, δώσαμε κατάλληλες οδηγίες ώστε: α) να απολυμαίνονται οι χώροι που βρίσκονταν τα νεκρά ζώα αμέσως μετά τη συλλογή τους, β) να απολυμαίνονται οι εξωτερικοί χώροι μετά τη συλλογή λάσπης. Και οι δύο αυτές διαδικασίες (τόσο της συλλογής των νεκρών ζώων όσο και της συλλογής λάσπης αλλά και της απολύμανσης, γίνονται από ειδικά συνεργεία. Επιπλέον, ξεκινάμε παρέμβαση απολύμανσης των στάσιμων υδάτων ώστε να μειώσουμε το ρυπαντικό και μολυσματικό φορτίο και να εμποδίσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη προνυμφών.
Ερ: Στη κριτική ότι οι οδηγίες προστασίας που δίνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τα κατάλληλα μέσα, τι έχετε να απαντήσετε;
Απ: Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή, ενημερώνουμε διαρκώς και προσπαθούμε να τους παρέχουμε όσα χρειάζονται προκειμένου να προστατευθούν.
Έχουμε εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια σε εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή κατάλληλου εξοπλισμού. Συνολικά διανέμονται 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες, ώστε να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες. Το κατανοώ.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι όταν λέμε ότι το νερό είναι ακατάλληλο σε μια περιοχή, δεν εννοούμε ότι δεν μπορεί απλά να το πιει κάποιος, δεν μπορεί ούτε να πλυθεί, να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες τις καθημερινές. Αυτό από μόνο του είναι κάτι δύσκολο. Όμως να ξέρουν ότι είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα τους.
Επιπλέον, παρεμβαίνουν, όπως είπα και νωρίτερα, συνεργεία για να καθαριστούν σπίτια, αυλές, σχολεία και δρόμοι στα χωριά από τις λάσπες, αλλά και να απολυμανθούν όλοι οι χώροι. Δεν είμαστε εδώ απλά για να δίνουμε οδηγίες, αλλά για να παρεμβαίνουμε προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών- και αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους και σε διάφορα επίπεδα.
Ερ: Οι δομές υγείας τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;
Απ: Τις πρώτες ημέρες αντιμετωπίζαμε προβλήματα υδροδότησης και ρευματοδότησης, ωστόσο πλέον οι υγειονομικές δομές στη Θεσσαλία είναι λειτουργικές. Θέλω να ευχαριστήσω όλο το υγειονομικό προσωπικό που δίνει και αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση. Για τις δομές υγείας τώρα, δεν έχουμε προβλήματα όσον αφορά τη συρροή ασθενών σε αυτές, τα θέματα που υπάρχουν είναι κυρίως κτιριακά και αφορούν σε συγκεκριμένες δομές, όπως π.χ. το Κέντρο Υγείας Παλαμά το οποίο καταστράφηκε, και έχουμε ήδη εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Κάθε δομή που καταστράφηκε θα αποκατασταθεί και θα λειτουργήσει ξανά, πλήρως.
Μέχρι τότε, έχουμε εγκαταστήσει μια πλήρως λειτουργική κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής που έμειναν άστεγοι και φιλοξενούνται εκεί. Φυσικά αυτό είναι κάτι προσωρινό. Όσον αφορά τον Βόλο, κι εκεί είχαμε προβλήματα και στο Κέντρο Υγείας και στο Γενικό Νοσοκομείο, τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Να ξέρετε όμως, και να ξέρουν και οι πολίτες, ότι οποιοδήποτε θέμα προκύψει στη λειτουργία των δομών υγείας επιλύεται αμεσα, για αυτό και οι πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τις δομές υγείας και λαμβάνουν την απαιτούμενη βοήθεια. Επιπλέον, ξεκινάμε προγραμματισμένες και συστηματικές επισκέψεις σε κάθε χωριό που έχει πληγεί, με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και ομάδες γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 5ης ΥΠΕ, ώστε να παρέχουμε υγειονομική φροντίδα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
Ερ: Η θεομηνία δημιούργησε και ψυχικά τραύματα στους κατοίκους της περιοχής. Πώς θα προστατευτεί η ψυχική υγεία αυτών των ανθρώπων;
Απ: Σωστά, έχετε δίκιο. Η ψυχική υγεία των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα, το οποίο παρακολουθούμε. Ήδη το Υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βαρτζόπουλος, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχικής υποστήριξης. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή έχουν σταλεί ειδικές κινητές μονάδες επαγγελματιών ψυχικής υγείας των δημοσίων υπηρεσιών και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», που επισκέπτονται τους πληγέντες πόρτα-πόρτα και παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ παραπέμπουν τυχόν ασθενείς ή ανάπηρους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικές οργανώσεις έχουν ενημερωθεί για τρόπους και μεθόδους ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Και το ίδιο θα γίνει άμεσα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς των σχολείων της περιοχής, ώστε να στηριχθούν κατάλληλα τα παιδιά και οι έφηβοι, ενώ θα σταλεί και ειδική κινητή μονάδα του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Κάτι άλλο που μας ανησυχεί είναι η εκδήλωση μετατραυματικών ψυχικών φαινομένων. Γι’ αυτό και η απόφαση του Υπουργείου είναι οι κινητές αυτές μονάδες να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα στη Θεσσαλία.
Πηγές: ieidiseis, taxydromos, larissanet/ ΑΠΕ- ΜΠΕ, skai.gr, οnlarissa