Πλημμυροπαθείς: Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε τον χειμώνα…

"Δρόμοι που τους κατάπιε η γη - κόποι χαμένοι."

Μυρτώ Τούλα
πλημμυροπαθείς-δεν-ξέρουμε-τι-να-περι-1056616
Μυρτώ Τούλα

Περιοχές που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές. Άνθρωποι που είδαν την πατρίδα τους να καίγεται, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τους είδαμε στις σκεπές, άνθρωποι που σβήνανε φωτιές τα καλοκαίρια με τα λάστιχα των σπιτιών τους, άνθρωποι που κουβαλούσαν ζώα στην αγκαλιά για να τα γλιτώσουν από βέβαιο θάνατο.

Το 2021, στην Βόρεια Εύβοια, το ένα τρίτο των δασών της κάηκε. Από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς. Το νησί καιγόταν για 10 συνεχόμενες ημέρες, ορισμένοι κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι πάλευαν με την πύρινη λαίλαπα για 10 ολόκληρα 24ωρα.

Στις 26 Ιουλίου του 2023, ο Βόλος δοκιμάστηκε, αποθήκες πυρομαχικών και τεράστιες εκτάσεις τυλίχτηκαν στις φλόγες ενώ κάτοικοι έχασαν τα σπίτια τους. Πριν 25 ημέρες, χωριά βυθίστηκαν στο έλεος χιλιάδων τόνων νερού, με την κακοκαιρία Daniel η οποία βούλιαξε ολόκληρα χωριά και υπερχύλησε ο ποταμός Κραυσιδώνας αποτέλεσμα αυτού να καταστραφούν χιλιάδες εκτάσεις καλλιέργιας, να πνιγούν ζώα ακόμη και να διαλυθούν σπίτια. Άνθρωποι έμειναν σε σκηνές.

Σήμερα, οι κάτοικοι αυτών των δύο περιοχών δοκιμάζονται πάλι.

H αντιδήμαρχος καθαριότητας Ιστιαίας – Αιδηψού, Γεωργία Κωστάνταγκά, αναφέρει πως δύο ημέρες τώρα η κακοκαιρία χτυπά τα χωριά του Δήμου.

“Tην Τρίτη το πρωί χτύπησε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας την Αιδυψώ και την ενότητα Ωρεών. Εχθές το βράδυ αντιμετωπίσαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και έναν ακαταλόγιστο όγκο βροχής, που δεν συγκρίνεται καν με εκείνον της περασμένης κακοκαιρίας όπου ο Δήμος κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή την φορά η κακοκαιρία μας χτύπησε πολύ περισσότερο εχθές από τις 14:00 έως τις 17:00 έβρεχε ασταμάτητα και σε μεγάλη ένταση. Πλημμύρισαν τα ποτάμια στα χωριά, στο Ασμήνειο, στο Αρτεμίσιο και στο Πευκί. Στους Πύργους και στους Ωρεούς που βρίσκονται οι εκβολές από τα ποτάμια πλημμύρισαν. Βούλιαξαν σπίτια και επιχειρήσεις. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους μένουν σε φιλικά σπίτια και είναι ασφαλείς. Εκτός από τα κορμοδέματα και ορισμένα φράγματα που δημιουργήθηκαν στα βουνά δεν έγινε κανένα άλλο αντιπλημμυρικό έργο. Ότι ζούμε τώρα το ξαναζήσαμε πριν 20 μέρες και πραγματικά από εδώ και πέρα δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Οι πλημμυροπαθείς μόλις είχαν φτιάξει τα σπίτια τους, δεν πρόλαβαν καν να τα χαρούν. Δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, αν κινηθεί έτσι. Είχαμε μεγάλες απώλειες περιουσιών. Έχουμε να καθαρίσουμε δρόμους από φερτά υλικά που κατέβηκαν από τα βουνά. Η βοήθεια της πολιτείας είναι άκρας σημασίας την χρειαζόμαστε, έρχονται πραγματικά δύσκολες ημέρες, δεν θα τα καταφέρουμε.”

O Γιώργος Μαρούδης είναι κάτοικος στις Ροβιές στην Βόρεια Εύβοια.

“Tην Τρίτη το βράδυ πλημμυρίσαμε, κόπηκαν οι δρόμοι, έσπασαν δύο ρέματα, γέφυρες έπαθαν μεγάλη ζημειά, ξενοδοχεία βούλιαξαν, μαγαζιά και σπίτια πλημμύρισαν, ένα χάος. Είχαν γίνει ανακοινώσεις μετά τις φωτιές για αντιπλημμυρικά έργα, οι υπεύθυνοι όμως γνωρίζουν τι συνέβη με αυτά. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να έχει γίνει είναι τα αντιπλημμυρικά, δάση δεν υπάρχουν για να ρουφήξουν το νερό. Τον πρώτο χειμώνα κάναμε υπομονή γιατί οι ζημειές από την φωτιά ήταν μεγάλες, τον δεύτερο χειμώνα όμως δεν έγινε καμία κίνηση για τα αντιπλημμυρικά και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τις πλημμύρες. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν αυτά τα έργα. Η κατάσταση στον χωριό είναι δραματική, υπάρχουν μπαζωμένοι δρόμοι, κομμένοι στα δύο, τα γεφύρια που είναι μέσα στον δρόμο είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Προχθές το βράδυ, ήμασταν όλοι στις αυλές μας και παλεύαμε να μην μπουν τα νερά μέσα στα σπίτια μας. Η καταστροφή στον δήμο είναι μεγάλη, οι Ροβιές είναι αποκομμένες από παντού. Ελπίζουμε πως από το απόγευμα οι αρχές θα έρθουν να εκτιμήσουν την κατάσταση. Η πλατεία μας η κεντρική αυτή την στιγμή έχει 60-70 πόντους μπάζα. Δεν κινδύνεψαν άνθρωποι ευτυχώς, ούτε ζώα. Το μέλλον είναι αβέβαιο, η πατρίδα μας έχει υποστεί τα πάντα. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν συμβεί όλα όσα θα συνέβαιναν στην πάροδο του χρόνου. Είμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με τα φαινόμενα, έχουν ευθύνες εκείνοι που πρέπει να έχουν, αλλά κάθε εβδομάδα πια συμβαίνει και κάτι. Ο χειμώνας αν κινηθεί έτσι θα είναι πραγματικά δύσκολος και τα ψυχολογικά αποθέματα που μας έχουν μείνει θα είναι ελάχιστα.”

Ο Λεωνίδας Αχλαδιώτης είναι κάτοικος του Βόλου και έχει δικό του κομμωτήριο. 

“H κατάσταση στην πόλη και στα γύρω χωριά είναι πολύ δύσκολη. Θέλω να πάμε πίσω και να βρούμε ποιοι έχουν δώσει άδειες για να χτιστούν σπίτια σε μέρη που παλιότερα ήταν ποτάμια. Πως δίνεις οικοδομικές άδειες σε τόσο επικίνδυνα μέρη; H νύχτα ήταν πολύ δύσκολη εχθές, η πόλυ ξεχείλησε από λάσπη. Οι πολίτες βγήκαν να καθαρίσουν σήμερα όχι ο Δήμος, εμείς βγάλαμε τα λάστιχα και τους κουβάδες, εμείς αδειάσαμε τα νερά. Έχουν πλημμυρίσει άπειρα σπίτια, ειδικότερα εκείνα που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι, ορισμένες επιχειρήσεις στο κέντρο του Βόλου έμπασαν από νερά. Σοβαρές Ζημιές σημειώθηκαν σε όλη την πόλη, τους δρόμους τους κατάπιε η γη. Η κατάσταση, απέναντι σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, θυμίζει πόλεμο, σου έρχονται μηνύματα, χτυπάνε τα τηλέφωνα συνέχεια, προσπαθείς να δεις αν όλοι είναι καλά. Όταν έπεσε η νύχτα εχθές το βράδυ και κόπηκε το ρεύμα εκεί τα είδαμε όλα, τα ποτάμια περνούσαν κάτω από τα σπίτια μας κι εμείς μέσα είχαμε κεριά και στο μπαλκόνι άστραφτε. Φοβάσαι πολύ γιατί στην προηγούμενη κακοκαιρία στην Θεσσαλία θρηνήσαμε ανθρώπους, το αύριο είναι αβέβαιο. Νερό ακόμη δεν έχουμε και δεν ξέρω πότε θα αποκατασταθεί.”

Η Μανταλένα είναι κάτοικος του Βόλου.

“Υπάρχουν άνθρωποι που πλημμύρισαν τα σπίτια τους. Δεν έχουμε νερό.  Οι δρόμοι είναι ακόμη ποτάμι. Στη Νεάπολη, η λάσπη και η βροχή έχουν βουλιάξει σπίτια. Η βεράντα μας πλημμύρισε και είμαστε στον τέταρτο όροφο. Η κατάσταση εχθές το βράδυ ήταν πολύ δύσκολη. Κοβόταν το ρεύμα όλη νύχτα, σε άλλα σπίτια δεν έχει επανέλθει. Το καλοκαίρι ζήσαμε την φωτιά, μετά ήρθε η πρώτη κακοκαιρία, και τώρα πάλι τα ίδια, νοιώθω μία απέραντη θλίψη και απογοήτευση για όλο τον κόσμο που έχασε το σπίτι του. Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε και να βγάζουν την λάσπη από το σπίτι τους. Πώς να συνεχίσουν μετά από αυτό; Oι πολίτες λειτούργησαν μόνοι τους, οι αρχές απουσίαζαν. Τα σπίτια στη Νεάπολη βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Τα σχολεία είναι κλειστά. Οι δρόμοι είναι κλειστοί. Φίλοι μου είχαν ζημιά κόστους 8.500 ευρώ και η κυβέρνηση θα τους δώσει 500 ευρώ. Είμαστε απελπισμένοι. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, νεκρά ψάρια σε όλη την θάλασσα, σκουπίδια παντού, τεράστια ζημιά. Ο χειμώνας θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολος, περιμένουμε να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, συνέχεια ακούμε πως ήμασταν έτοιμοι για τις πλημμύρες και τελικά δεν ήμασταν.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα