Πωλείται το σπίτι του Καρυωτάκη στην Πρέβεζα: Μπορεί να γίνει μουσείο;
Πρόκειται για το διώροφο διαμέρισμα στην οδό Δαρδανελίων, πάνω από το Σαιταν Παζαρ, όπου ο ποιητής εγκαταστάθηκε στις 21 Ιουνίου 1928 και έζησε μέχρι την αυτοκτονία του στις 21 Ιουλίου του ίδιου έτους
Εικόνα: visitprevesa.gr
Η οικία όπου έζησε ο Κώστας Καρυωτάκης τις τελευταίες ημέρες της ζωής του αναρτήθηκε προς πώληση. Μπορεί η Πρέβεζα να μετατρέψει τον ιστορικό αυτό χώρο σε ζωντανό σημείο μνήμης και πολιτισμού;
Το σπίτι και η ιστορία του
Το σπίτι όπου έζησε τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του ο ποιητής, στην καρδιά της Πρέβεζας, βγαίνει προς πώληση. Πρόκειται για το διώροφο διαμέρισμα στην οδό Δαρδανελίων, πάνω από το Σαιταν Παζαρ, όπου ο ποιητής εγκαταστάθηκε στις 21 Ιουνίου 1928, ως υπάλληλος της Νομαρχίας Πρέβεζας, και έζησε μέχρι την τραγική του αυτοκτονία στις 21 Ιουλίου του ίδιου έτους.
Ο χώρος αυτός, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, διατηρεί ακόμη και σήμερα αντικείμενα που συνδέονται με τον ίδιο τον ποιητή: έπιπλα της εποχής, μια βαλίτσα, κοστούμια και ίσως προσωπικά τεκμήρια – στοιχεία που, με την κατάλληλη φροντίδα και τεκμηρίωση, μπορούν να αποκτήσουν μουσειακή αξία.
Ένα σπίτι που «μιλάει» ποίηση
Ο Καρυωτάκης έχει ταυτιστεί με την Πρέβεζα όσο λίγοι δημιουργοί με έναν τόπο. Το περίφημο ποίημά του «Πρέβεζα» συμπύκνωσε, με μόλις δέκα στίχους, μια υπαρξιακή απόγνωση που διαμόρφωσε την εικόνα της πόλης για γενιές αναγνωστών. Παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει, το αποτύπωμά του στην πολιτιστική ταυτότητα της Πρέβεζας παραμένει έντονο.
Υπήρξαν στο παρελθόν προσπάθειες;
Κατά καιρούς έχουν γίνει συζητήσεις και προτάσεις για την αξιοποίηση της οικίας του ποιητή. Πολιτιστικοί σύλλογοι, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, έχουν διοργανώσει αφιερώματα και εκδηλώσεις μνήμης. Υπήρξαν και φωνές που ζήτησαν τη μετατροπή της οικίας σε επισκέψιμο πολιτιστικό χώρο ή μουσείο.
Ωστόσο, καμία επίσημη ή θεσμοθετημένη ενέργεια δεν έχει προχωρήσει σε επίπεδο αγοράς ή παραχώρησης του χώρου για τέτοιο σκοπό. Το ακίνητο παραμένει ιδιωτικό, κατοικούμενο, και η κυκλοφορία του στην αγορά ακινήτων φέρνει το ζήτημα ξανά στο προσκήνιο.
Γιατί ο Δήμος πρέπει να κινηθεί τώρα
Η διάθεση προς πώληση του σπιτιού δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία: να αποκτηθεί από τον Δήμο και να μετατραπεί σε μουσείο ή κέντρο πολιτισμού αφιερωμένο στον ποιητή.
Πόλεις όπως τα Χανιά (με το σπίτι του Βενιζέλου), η Πάτρα (με την οικία του Παλαμά), το Ναύπλιο (με το σπίτι του Σπυρίδωνα Τρικούπη) η γειτονική μας Λευκάδα (οικία Αγγελου Σικελιανού) έχουν αξιοποιήσει παρόμοια πολιτιστικά κεφάλαια και τα έχουν μετατρέψει σε ζωντανά κύτταρα μνήμης και επισκεψιμότητας. Ένα μουσείο Καρυωτάκη στην Πρέβεζα θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
- Εκθέματα με προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα της εποχής.
- Χειρόγραφα, φωτογραφίες, επιστολές και σπάνιο αρχειακό υλικό.
- Διαδραστικές multimedia εφαρμογές με ανάγνωση ποιημάτων, προβολές και ηχητικά ντοκουμέντα.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για σχολεία και φοιτητές.
- Χώρο για περιοδικές εκθέσεις και πολιτιστικές δράσεις.
Ένα μουσείο με διεθνές αποτύπωμα
Ο Καρυωτάκης δεν είναι απλώς μια μορφή της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι ένας ποιητής με διεθνές ενδιαφέρον, με μεταφράσεις έργων του σε πολλές γλώσσες και με μια ποίηση που συνεχίζει να συγκινεί. Ένα μουσείο αφιερωμένο σ’ εκείνον θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελετητές, ποιητές, σπουδαστές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Θα ήταν, παράλληλα, μια προσθήκη ουσίας στο πολιτιστικό τοπίο της Πρέβεζας.
Τι χρειάζεται
Για την υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος απαιτούνται:
- Πολιτική βούληση και ταχύτητα στην αντίδραση.
- Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και μουσειολόγους.
- Εύρεση χρηματοδότησης, μέσω εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων (όπως το Creative Europe ή το ΕΣΠΑ Πολιτισμού).
- Εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και των πολιτιστικών φορέων.
Το διακύβευμα
Αν ο ιστορικός αυτός χώρος περάσει στα χέρια κάποιου ιδιώτη χωρίς να υπάρξει καμία πρόνοια για τη διατήρηση της μνήμης, τότε η πόλη θα έχει χάσει μια μοναδική ευκαιρία. Αντίθετα, αν ο Δήμος κινηθεί άμεσα και οργανωμένα, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να τιμήσει έναν από τους πιο τραγικούς και σπουδαίους ποιητές του 20ού αιώνα.
Η Πρέβεζα δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια προτομή και μια εκδήλωση τον Ιούλιο. Οφείλει να δώσει στον Καρυωτάκη τον χώρο που του αξίζει. Και να τον προσφέρει, μέσα από την ποίησή του, ξανά και ξανά στους ανθρώπους και τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία.
Πηγή: Μιχάλης Μίχος / prevezatoday.gr