Politico για «Predatorgate»: Δύο χρόνια μετά, όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι αθώοι
Εκτενείς αναφορές στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και τις αντιδράσεις εμπεριέχει ρεπορτάζ του Politico
Εκτενείς αναφορές στο πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και στις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί εμπεριέχει ρεπορτάζ του Politico. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «το σκάνδαλο κατασκοπείας του 2022 στην Ελλάδα, γνωστό ως «Predatorgate», είχε τα πάντα: υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων και δικαστών, εξαγωγές ύποπτου λογισμικού σε δικτατορικά καθεστώτα και υψηλόβαθμες παραιτήσεις. Δύο χρόνια μετά, όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι αθώοι».
Όπως αναφέρει, για τον αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, μια σειρά από αμφιλεγόμενες παραβιάσεις ήταν «συμπτωματικές» και δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε κρατικές υπηρεσίες ή αξιωματούχος.
Το Politico, λέει πως ο Άρειος Πάγος αποδίδει ευθύνες σε 4 εμπλεκόμενες εταιρείες, αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που όπως σημειώνει, αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής» στην Ελλάδα. Και προσθέτει ότι η νέα προσπάθεια για έρευνα του σκανδάλου στο ελληνικό κοινοβούλιο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία την περασμένη Παρασκευή.
Υπενθυμίζει δε πως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ξέσπασε τον Αύγουστο του 2022 με μια απόπειρα εγκατάστασης του Predator στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, ακολουθούμενη από αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη και με επισύνδεση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
«Σύμπτωση»
«Δημοσιογράφοι, οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και η Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σύντομα αποκάλυψαν πως η ΕΥΠ είχε θέσει υπό παρακολούθηση έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο δημοσιογράφων και πολιτικών -συμπεριλαμβανομένου του μισού Υπουργικού Συμβουλίου- την ίδια στιγμή που το λογισμικό Predator εγκαθίστατο στα τηλέφωνα ορισμένων από αυτούς», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Η έκθεση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση επιβεβαίωσε ότι από τις 116 περιπτώσεις που αναγνωρίστηκαν ως στόχοι του spyware Predator, 28 αριθμοί τηλεφώνων ήταν παράλληλα υπό νόμιμη κρατική παρακολούθηση από την ΕΥΠ κατά τη στιγμή των απόπειρων παραβίασης. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο το θεώρησε «σύμπτωση» και υποστηριξε πως «οι δύο μέθοδοι παρακολούθησης δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους».
Η έκθεση, αναφέρει το δημοσίευμα, αναγνώρισε ότι η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Intellexa με έδρα την Ελλάδα συνδέεται με την Predator και περιλαμβάνει στοιχεία για τη σύνδεσή της με τον ελληνικό πάροχο λογισμικού Krikel, προμηθευτή της ελληνικής κυβέρνησης μεταξύ 2018 και 2022. Το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέσσερις επιχειρηματίες – τρεις με την Intellexa και ένας με την Krikel – θα πρέπει να διωχθούν ποινικά για «παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών» και «παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών».
«Ελλιπής και επιφανειακή»
Νομικοί ειδικοί αντέδρασαν λέγοντας πως ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης άφησε αρκετά στοιχεία ανεκμετάλλευτα και δεν συμβουλεύτηκε επαρκώς τα θύματα.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι το σκάνδαλο φτάνει μέχρι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι οποιαδήποτε παρανομία έγινε από «βρώμικα δίκτυα» εντός των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει το Politico που υποστηρίζει πως «η απόφαση του Αρείου Πάγου εγείρει εκ νέου ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, σημειώνοντας ότι αμφότεροι κλήθηκαν να καταθέσουν αλλά όχι ως ύποπτοι. Για τον Δημητριάδη, προσθέτει ότι δεν έγινε ποτέ έρευνα στην κατοικία του, αν και αρχικά είχε ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εξαγωγή του Predator «στο Σουδάν και στη Μαδαγασκάρη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών» το οποίο« δεν ανακοίνωσε ποτέ τα αποτελέσματα» της εσωτερικής έρευνας.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις κυρώσεις κατά της Intellexa και της ηγεσίας της, από τις ΗΠΑ.
Πηγη – in.gr