Πολιτική Προστασία: Σχέδια για αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

«Κανένας δεν πρέπει να μένει πίσω».

Parallaxi
πολιτική-προστασία-σχέδια-για-αναβάθ-242493
Parallaxi

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία έγινε γνωστό πώς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζει πλήθος δράσεων για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους και την την συμπερίληψη τους στην αντιμετώπιση των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές.

«Κανένας δεν πρέπει να μένει πίσω». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φυσικών καταστροφών.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται από την Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η δημιουργία καταλόγων καταγραφής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε δήμο της Ελλάδας και ταυτόχρονα σχεδιάζεται η νέα γενιά του 112 για την περαιτέρω αναβάθμιση του. Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταρτιστούν κατάλογοι με στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία που κατοικούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς του κάθε δήμου, κατόπιν προηγούμενης ρητής συναίνεσης αυτών, για τη στοχευμένη δρομολόγηση δράσεων προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος της αναπηρίας.

«Χρειάζεται εξειδικευμένη προσέγγιση, αλλά καταρχάς χρειάζεται καταγραφή! Εδώ είναι που πρέπει να βοηθήσουν οι δήμοι, που γνωρίζουν που κατοικούν οι δημότες τους και τι ανάγκες έχουν. Εάν δεν το γνωρίζουν, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αυτή την καταγραφή. Πολλές φορές θα μας ακούσετε να λέμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που χάνονται και τα τελευταία που σώζονται. Εν πολλοίς διότι για την πολιτεία και τους μηχανισμούς έρευνας και διάσωσης δεν είναι ορατά», σημειώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ατόμων με αναπηρία.

Πώς θα φανεί χρήσιμο το 112

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης φυσικών καταστροφών με τον γενικό πληθυσμό, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Βαρδακαστάνης, η διαφορά έγκειται στο πώς οι κίνδυνοι, αλλά και η διάσωση θα φτάσει μέχρι το άτομο με αναπηρία.

Με εργαλείο το 112, η Πολιτική Προστασία σχεδιάζει την «επόμενη μέρα του, τη νέα γενιά» καθώς η ειδική πανευρωπαϊκή εφαρμογή έκτακτης ανάγκης, PEMEA θα υπαχθεί στο 112. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο- πρότυπο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε εφαρμογές έκτακτης ανάγκης που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να λειτουργούν στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο θα δώσει τη δυνατότητα πέραν των κλασσικών καναλιών επικοινωνίας, να επικοινωνούν οι πολίτες μέσω βίντεο, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούνται και στην νοηματική.

«Αν το 112 είναι προσβάσιμο σε άτομο με αναπηρία ακοής, θα αντιληφθεί εγκαίρως τον κίνδυνο. Πρέπει όμως να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρεμφερής του 112, για τα άτομα που δεν διαθέτουν smartphone. Τα άτομα με αναπηρία όρασης επίσης πρέπει να έχουν προσβάσιμες σε αυτά οδηγίες διαφυγής ή διάσωσης. Οι πολίτες με κινητική αναπηρία παρομοίως, ή τα άτομα με νοητική αναπηρία κλπ», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαρδακαστάνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα