Πόλος έλξης για τα παιδιά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο 23χρονος Έλληνας παίκτης διαπρέπει στο ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς και έχει γίνει πλέον ο πρεσβευτής του ελληνικού μπάσκετ σε όλο τον πλανήτη.

Parallaxi
πόλος-έλξης-για-τα-παιδιά-ο-γιάννης-αντ-274667
Parallaxi

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το μπάσκετ ξεκίνησε να ξεπερνάει σιγά-σιγά σε δημοφιλία το ποδόσφαιρο και να καθιερώνεται ως το εθνικό άθλημα και στην Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και ο Νίκος Γκάλης.

Ο Ελληνοαμερικανός άσος με τα κατορθώματα του, με την φανέλα του Άρη και της Εθνικής, έγινε το ίνδαλμα αρκετών παιδιών και τα ενέπνευσε να στραφούν προς την «πορτοκαλί μπάλα». Σχεδόν σε κάθε χωριό της Ελλάδας φτιάχτηκε και ένα γήπεδο μπάσκετ και αυτή η «άνοιξη» του αθλήματος στην Ελλάδα έφερε πολλούς τίτλους και διακρίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Την σκυτάλη από τον Γκάλη φαίνεται πως παίρνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο 23χρονος Έλληνας παίκτης διαπρέπει στο ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς και έχει γίνει πλέον ο πρεσβευτής του ελληνικού μπάσκετ σε όλο τον πλανήτη. Τα όσα θεαματικά κάνει ο «Greek Freak» στα παρκέ των γηπέδων της άλλης άκρης του Ατλαντικού, έχουν οδηγήσει πολλά μικρά παιδιά να διαλέξουν το μπάσκετ έναντι άλλων αθλημάτων, με μοναδικό στόχο να του μοιάσουν.

Ο προπονητής των τμημάτων «μίνι» του Πορφύρα, Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το αν υπάρχει αύξηση στο αριθμό των παιδιών που ασχολούνται με το μπάσκετ λόγω Αντετοκούνμπο ότι «υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση. Όχι τόσο πολύ στις μικρές ηλικίες των 5-6 αλλά από 9-10 χρόνων και πάνω. Πολλά παιδιά έρχονται στις προπονήσεις με φανέλες του και μιλάνε με θαυμασμό γι αυτόν, για ένα κάρφωμα που έκανε, πόσους πόντους έβαλε. Έχει βοηθήσει πολύ το μπάσκετ. Τα παιδιά γνωρίζουν τα πάντα γι αυτόν, το πόσο δύσκολα πέρασε μικρός, πόσο έχει προσπαθήσει και δουλέψει για να φτάσει εκεί που είναι και σίγουρα αυτό τα βοηθάει και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην ελληνική περιφέρεια, με τον υπεύθυνο των τμημάτων υποδομής του τμήματος μπάσκετ της Σκιάθου, Κωνσταντίνο Κρίτσαλο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πολλά παιδιά ξεκίνησαν το μπάσκετ λόγω Αντετοκούνμπο. Το ότι ξεκίνησε από χαμηλά, πως πάλεψε με αρκετές αντιξοότητες και βρέθηκε από την Α2 της Ελλάδας και τον Φιλαθλητικό στο ΝΒΑ και τους Μιλγουόκι Μπακς, είναι σαν μια παραμυθένια ιστορία και αυτό συναρπάζει τα παιδιά. Όπως παλιότερα κάποιοι ασχολήθηκαν με το μπάσκετ λόγω Γκάλη πιστεύω πως το ίδιο έχει καταφέρει και ο Αντετοκούνμπο».

Το πιο σημαντικό για τον κ. Κρίτσαλο είναι πως ο Αντετοκούμπο «αποτελεί ένα πολύ καλό πρότυπο αφού με την μέχρι τώρα ιστορία του μας δείχνει ότι με σοβαρότητα και πολύ δουλειά μπορεί κάποιος να πετύχει το στόχο του, ενώ παράλληλα διδάσκει ήθος με την ταπεινότητα του. Αλλά πέραν αυτών, συμβάλει και με πράξεις στην ανάπτυξη του μπάσκετ στη χώρα μας, αφού τα τελευταία καλοκαίρια διοργανώνει μαζί με τον αδερφό του Θανάση, φιλικούς αγώνες που συγκεντρώνουν πολλά παιδιά».

Ο κ. Κρίτσαλος όμως υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό κρύβει και παγίδες. Συγκεκριμένα ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρέπει τόσο εμείς οι προπονητές, όσο και οι γονείς, να προσπαθήσουμε να μην φουσκώνουμε τα μυαλά των παιδιών λέγοντας τους πως θα γίνουν ο επόμενος Αντετοκούνμπο. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί και έτσι μπορεί να απογοητευτούν και να τα παρατήσουν. Το βασικό συστατικό επιτυχίας είναι τα παιδιά να εξασκούν το άθλημα επειδή το αγαπούν, να έχουν το πρότυπο της εργατικότητας και πειθαρχίας του Αντετοκούνμπο και στόχο να μοιάσουν στην αθλητική του προσωπικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ, Δημήτρης Σπυρίδων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα