Πόπη Παπανδρέου: Από τα στημένα και τον Τσοχατζόπουλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η εισαγγελέας που ρίχνει φως σε μεγάλα σκάνδαλα
«Ο Δαβίδ που αντιμετωπίζει τον Γολιάθ»: Ποια είναι η «Σιδηρά Κυρία» της εισαγγελίας και οι μεγάλες δικαστικές μάχες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση έχοντας οδηγήσει ήδη στην παραίτηση του κ. Βορίδη και άλλων τριών υφυπουργών, μετά τον ορυμαγδό αποκαλύψεων για τις «αμαρτωλές» επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύψεις μάλιστα οι οποίες συνεχίζονται να έρχονται στο φως για τα… αλισβερίσια μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και παραγωγών.
Μια υπόθεση που έχει ζημιώσει με δισεκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο και την οποία με λεπτούς χειρισμούς χειρίζεται το ελληνικό γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων υπό τις οδηγίες της Ρουμάνας Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι.
Επτά Έλληνες Ευρωπαίοι Εισαγγελείς που εργάζονται στην υπόθεση είναι:
- Μαρία Μαλλούχου – Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
- Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου – Εισαγγελέας Εφετών
- Αμαλία Μπακαλώνη – Εισαγγελέας Εφετών
- Νικόλαος Ορνεράκης – Εισαγγελέας Πρωτοβάθμιου
- Πόπη Παπανδρέου – Εισαγγελέας Πρωτοβάθμιου
- Χαρίκλεια Θάνου – Εισαγγελέας Πρωτοβάθμιου
- Διονύσιος Μουζάκης – Εισαγγελέας Πρωτοβάθμιου
Πρόκειται για Εντεταλμένους Εισαγγελείς που έχουν ως αρμοδιότητα να διερευνούν εγκλήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Ασκούν δίωξη σύμφωνα με τον νόμο 4876/2021 και οι υποθέσεις εκδικάζονται σε ελληνικά δικαστήρια.
Παρά τον χαρακτηρισμό «ευρωπαίοι εισαγγελείς», οι υποθέσεις εισάγονται και εκδικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια. Ονομάζονται «Ευρωπαίοι» λόγω των αρμοδιοτήτων τους στο Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο, αμείβονται από το ελληνικό δημόσιο και διορίζονται μέσω διαδικασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο επίκεντρο η Πόπη Παπανδρέου
Ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν από την παραπάνω λίστα είναι αυτό της Πόπης Παπανδρέου.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι το όνομα της «πρωταγωνιστεί» σε διαλόγους των εμπλεκομένων που ήθελαν να την… ξεφορτωθούν από την διερεύνηση της υπόθεσης.
«Ζ»: Μην μας αφήσει και φύγει ο Αυγενάκης. Τι θα γίνει;
«Ξ»: Όχι ρε, μου είπε ο Μάκης, μέχρι κόκκαλο. Μου είπε ο Μάκης, στείλ’ τονε, μου λέει, σε εμένα αύριο – σήμερα δηλαδή. Και πήρε και τον Φλωρίδη. Αν δεν ξεκ@λ@σουν τώρα την Παπανδρέου, από εκεί, έχουμε θέμα. Κατάλαβες;
«Ο Δαβίδ που αντιμετωπίζει τον Γολιάθ»
Αυτή είναι η φράση που συνοδεύει την Πόπη Παπανδρέου στην έως τώρα πορεία της, αφού στο νομικό κόσμο ξεχωρίζει για το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει διστάσει να τα βάλει με ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα.
Γεννήθηκε το 1977 στις Συκιές Άρτας, μεγάλωσε στην Αθήνα (Λαμπρινή/Πατήσια) και φοίτησε στο Αρσάκειο σχολείο.
Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995–1999) με βαθμό άριστα.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο – Ποινική Δικονομία του ίδιου πανεπιστημίου και έχει επιδοθεί στην εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Αποφοίτησε πρώτη μεταξύ 35 συναδέλφων της από τη Σχολή Δικαστών (2006–2007).
Από νεαρή ηλικία εμβάθυνε στα δικαστικά καθήκοντα, υπηρετώντας ως βοηθός Εισαγγελέας Διαφθοράς δίπλα στην Ελένη Ράικου.
Το «Der Spiegel», το 2014, την ανέδειξε ως ένα από «τα νέα γενναία στελέχη κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα», με χαρακτηριστική αναφορά: «τα ψηλά τακούνια δεν είναι όπλο».
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες».
Παράλληλα, έχει επιδείξει και συγγραφικό έργο στον νομικό χώρο, έχοντας ήδη δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά βιβλία νομικού περιεχομένου.
Από τα στημένα στο ποδόσφαιρο και τον Τσοχατζόπουλο, μέχρι τα εξοπλιστικά σκάνδαλα, την 717 και τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην έως τώρα πορεία της η Πόπη Παπανδρέου έχει ξεχωρίσει για τη συμμετοχή της σε μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.
Υπόθεση στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και στα 33 της χρόνια η Πόπη Παπανδρέου αναλαμβάνει τον «καυτό» φάκελο των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ποδοσφαιρικές ομάδες, μεγαλοπαράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές βρίσκονταν στο στόχαστρο των αποκαλύψεων.
Η ίδια ανέλαβε τη διερεύνηση των στοιχείων και κατάφερε να βγάλει… οφσάιντ το κύκλωμα, με ισχυρούς οικονομικά παράγοντες του τόπου να κατηγορούνται τελικά για σωρεία εγκληματικών πράξεων.
Συνολικά η δικογραφία που είχε σχηματιστεί αποτελούνταν από 93.000 σελίδες και αφορούσε 90 άτομα. Το πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, περιλαμβανόταν σε 130 σελίδες.
«Έπρεπε να σας έχω πει ότι θα έρθω να σας συλλάβω;»
Ως ανακρίτρια Διαφθοράς, εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για την πολύκροτη υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 (σκάνδαλο «υποβρύχια-μίζες»), το οποίο οδήγησε τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή. Μάλιστα, ήταν εκείνη που μαζί με αστυνομικό κλιμάκιο εισέβαλε στο νεοκλασικό σπίτι του Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου το πρωί της Μ. Τετάρτης 2012 για να τον συλλάβει. Όταν ο έκπληκτος πρώην υπουργός διαμαρτυρήθηκε, η Παπανδρέου φέρεται να του απάντησε κοφτά: «Έπρεπε να σας έχω πει ότι θα έρθω να σας συλλάβω;»
Υπόθεση Μάκη Ψωμιάδη
Η Παπανδρέου αποκάλυψε τον μηχανισμό ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είχε στήσει η οικογένεια του τότε μεγαλομετόχου της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη. Μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων σε μετοχές, αγοράς ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων, υπεξαιρέθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΠΑΕ, τα οποία στη συνέχεια «ξεπλύθηκαν» από τους εμπλεκομένους. Η έρευνά της οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων και προφυλάκιση μελών της οικογένειας Ψωμιάδη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα, ενώ η κύρια δίκη για την υπεξαίρεση επρόκειτο να διεξαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Αφανής, αλλά καθοριστική πρωταγωνίστρια»
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» τον Ιανουάριο του 2014 σχετικά με την υπόθεση Κοντομηνά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαβάζουμε από την Ελευθερία Κόλλια.
Το θρίλερ που έχει εκτυλιχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και δη με την ποινική μεταχείριση του κ. Δημήτρη Κοντομηνά, έχει αφανή, πλην όμως καθοριστική πρωταγωνίστρια: την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου. Τη δική της υπογραφή έχει το εισαγγελικό πόρισμα-καταπέλτης με τους 25 κατηγορουμένους, τη δική της σφραγίδα φέρει η πρόταση για την προσωρινή κράτηση του γνωστού επιχειρηματία, κρίνοντάς τον ως ύποπτο φυγής. Οσοι έζησαν από κοντά τη διαφωνία της με τον ανακριτή κ. Γιώργο Ανδρεάδη, ο οποίος πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος με τον επαχθή, και πρωτόγνωρο για τα δικαστικά χρονικά, όρο της εγγυοδοσίας ύψους 5 εκατ. ευρώ, έχουν να λένε ότι η στάση της ήταν κάθετη, άτεγκτη, απόλυτα παγιωμένη.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε όλες τις υποθέσεις που διερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την κυρία Ελένη Ράικου, η κυρία Παπανδρέου επιδεικνύει τετράγωνη δικονομική λογική.
«Το γυναικείο δίδυμο είναι στο στόχαστρο, καθώς οι παρεμβάσεις τους μπορεί να είναι καθοριστικές για τα δημόσια πράγματα, γίνονται ρυθμιστές εξελίξεων» τονίζουν νομικοί κύκλοι.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις φοβούνται, καθώς έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους πολλές και σοβαρές υποθέσεις, όπως πολλοί είναι και αυτοί που ελπίζουν στον ρόλο τους. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πληθώρα αποκαλύψεων για πάρτι εκατομμυρίων στο πρόσφατο παρελθόν, με πρωταγωνιστές ηχηρά ονόματα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου που μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο, το αίτημα για απονομή Δικαιοσύνης είναι επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε. Στο συλλογικό υποσυνείδητο, τόσο η κυρία Ράικου όσο και η κυρία Παπανδρέου δεν είναι δύο συνήθεις εισαγγελικές φιγούρες αλλά δικαστικοί λειτουργοί που τους ανατέθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να γράψουν Ιστορία, ξεμπροστιάζοντας επίορκους και απατεώνες ύστερα από μακρά περίοδο ατιμωρησίας και ομερτά. Δαβίδ εναντίον Γολιάθ
Αν και μικρή το δέμας, η κυρία Παπανδρέου αναμετρείται με μεγέθη πολιτικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά που θα τρόμαζαν άλλους εισαγγελείς. Σαν Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, είναι προφανές ότι αντλεί εμπιστοσύνη από την ίδια της τη δουλειά, γνωρίζει καλά άλλωστε ότι είναι νομικό «αστέρι». Το παραδέχονται ακόμη και «εχθροί» της, κυρίως συνάδελφοι που της καταμαρτυρούν «σύνδρομο υπεροχής».
Διά ζώσης, η 37χρονη (και εμφανίσιμη) εισαγγελέας είναι εύχαρις, ευγενής, με κοφτερή γλώσσα, επιλέγει ωστόσο κάποιες φορές να μην είναι ιδιαίτερα προσιτή –«για να μην αναπτύσσει εξαρτήσεις και καταδυναστεύεται από βαρίδια» λένε όσοι τη γνωρίζουν.
Δεν υπάρχει δικαστικός που να μην παραδέχεται ότι είναι «άφθαστη νομικά», «προσηλωμένη στο αντικείμενό της», «ακαταπόνητη». «Η Πόπη δουλεύει σαν σκυλί, από τα ξημερώματα ως τις 8 το βράδυ, πολλές φορές σε βάρος της κοινωνικής ζωής της, ενίοτε και της υγείας της, πάντα έτσι ήταν, από τότε που τη θυμάμαι» λέει δικαστικός που έχει μοιραστεί μαζί της τα ίδια θρανία.
Στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Δημήτρη Κοντομηνά, το πόρισμά της θεωρείται κατά κοινή ομολογία «δεμένο»· ακόμη και το Δικαστικό Συμβούλιο που ήρε τη διαφωνία της με τον ανακριτή για το θέμα της προσωρινής κράτησης του επιχειρηματία ή μη, παραδέχθηκε τις σοβαρές ενδείξεις ενοχής Κοντομηνά, στάθμισε ωστόσο διαφορετικά –πιο θετικά για τον επιχειρηματία –το θέμα της ηλικίας και της βεβαρημένης υγείας του.
Συνάδελφοί της που τη συναναστρέφονται καθημερινά παίρνουν όρκο ότι «η Παπανδρέου δεν δυσαρεστήθηκε με την έκβαση της ιστορίας αυτής, καθώς η διαφωνία είχε να κάνει αποκλειστικά με το αν ο επιχειρηματίας ήταν ύποπτος φυγής». Από τη σκοπιά της, η ίδια ενίσχυε το εν λόγω ενδεχόμενο, καθώς ο κ. Κοντομηνάς έχει μετοχές σε αεροπορικές εταιρείες. Η ανάκληση και αναστολή των αδειών εκμετάλλευσης και λειτουργίας αμφότερων των εταιρειών προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του θρίλερ.
Σκάνδαλο Energa – Hellas Power
Η εισαγγελέας Παπανδρέου χειρίστηκε το σκάνδαλο Energa – Hellas Power (2011-2012), που αφορούσε υπεξαίρεση δημοτικών τελών και φόρων από τις εταιρείες παροχής ρεύματος. Οι εταιρείες εισέπρατταν τα ποσά από καταναλωτές αλλά δεν τα απέδιδαν στο Δημόσιο. Η έρευνα οδήγησε σε διώξεις και προφυλακίσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι καταδικάστηκαν το 2017 σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Υπόθεση Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Η εισαγγελέας Παπανδρέου διερεύνησε τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 ώστε να δικαιολογηθεί η είσοδος της Ελλάδας στο μνημόνιο. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη βασιμότητα των ισχυρισμών και σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Η υπόθεση κατέληξε χρόνια αργότερα με την απαλλαγή του τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Υποθέσεις ΟΠΑΠ, Intralot
Η Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις για πιθανή ζημία στον ΟΠΑΠ, κατηγορώντας πρώην στελέχη του οργανισμού, την Intralot και την Εταιρεία Στοιχημάτων για κακουργηματική απιστία. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ήταν και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης. Η υπόθεση αφορούσε συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών που φέρονταν να ζημίωσαν τον ΟΠΑΠ. Το 2017, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε απιστία.
Το 2015 η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της από το Τμήμα Διαφθοράς.
Μια εξέλιξη μάλιστα που είχε προκαλέσει «θόρυβο» στον δικαστικό κόσμο -και όχι μόνο- πυροδοτώντας μια σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.
Σε άρθρο της στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η Ιωάννα Μάνδρου έγραφε:
«H παραίτηση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία μετείχε ενεργά στις έρευνες για τις μεγαλύτερες υποθέσεις σκανδάλων και κατάχρησης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια, πυροδότησε σενάρια για τους πραγματικούς λόγους που την οδήγησαν να αφήσει την Εισαγγελία Διαφθοράς μετά επτά χρόνια και να ασκεί πλέον τα καθήκοντά της στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπως δεκάδες άλλοι συνάδελφοί της.
Μια τέτοια παραίτηση, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε εντός και εκτός Δικαιοσύνης. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Η ίδια η εισαγγελική λειτουργός και η επικεφαλής της ομάδας των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ απλά και απέχουν από τις συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν περί την παραίτηση Παπανδρέου.
Σε φίλους, συναδέλφους και γνωστούς, η Πόπη Παπανδρέου διαμηνύει πως οι λόγοι της παραίτησής της είναι προσωπικοί. Σχετίζονται, όπως λένε από το περιβάλλον της, με θέματα μεταβολών της προσωπικής της ζωής και οργάνωσης των μελλοντικών σχεδίων, μιας και είναι πολύ νέα, κάτω των 40 ετών».
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO)
Το 2021 επελέγη ως μια από τους πρώτους επτά Έλληνες ευρωπαίους εισαγγελείς, με έδρα στην Αθήνα.
Υπεύθυνη για υποθέσεις που αφορούν τα οικονομικά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τον σιδηροδρομικό τραγικό ατύχημα στα Τέμπη (Φεβρουάριος 2023) όσον αφορά τη διαχείριση κονδυλίων για συστήματα σηματοδότησης (σύμβαση 717).
Όσον αφορά την περίφημη σύμβαση 717 η EPPO άσκησε ποινικές διώξεις σε 23 μη πολιτικά πρόσωπα (κυρίως στελέχη ΕΡΓΟΣΕ & κοινοπραξίας) για κακουργήματα όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό.
Τον Μάρτιο 2024, μετά τις απολογίες κατηγορουμένων στελεχών του ΟΣΕ για την υπόθεση 717, η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα σε συνεννόηση με την Ευρωπαία Εισαγγελέα Παπανδρέου επέβαλαν στους κατηγορουμένους πολύ υψηλές εγγυήσεις (500.000 έως 700.000 ευρώ) και περιοριστικούς όρους.
Το τελευταίο διάστημα, όπως προαναφέραμε, χειρίζεται την έρευνα για πιθανή απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με κοινοτικές επιδοτήσεις – μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς.

Στα τέλη του 2024 ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις. Με εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η Πόπη Παπανδρέου και άλλοι εισαγγελείς διερεύνησαν παράνομες πληρωμές που γίνονταν με κομματικά και πελατειακά κριτήρια, ακόμα και για ανύπαρκτα βοσκοτόπια. Η έρευνα αποκάλυψε εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών, πολιτικών και τοπικών παραγόντων που υποστήριζαν το κύκλωμα. Υπήρξαν καταγεγραμμένες συνομιλίες που έδειχναν προσπάθειες να μπλοκαριστεί η έρευνα, ακόμα και με πιέσεις για την απομάκρυνση της Παπανδρέου.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2025, οδηγώντας σε πολιτικό σεισμό και παραιτήσεις υπουργών και υφυπουργών, ανάμεσά τους και του Μάκη Βορίδη. Η υπόθεση παραμένει υπό διερεύνηση, με πιθανές νέες αποκαλύψεις. Η Πόπη Παπανδρέου ξεχωρίζει για την ανεξάρτητη και μεθοδική της έρευνα, δείχνοντας ότι η δικαιοσύνη μπορεί να αντιμετωπίσει βαθιά οικονομικά εγκλήματα στο κράτος.
*σκίτσο κεντρικής εικόνας: Ε. Ξένου, εφημερίδα ΒΗΜΑ 18/1/2014