Πώς η λειψυδρία αφυδατώνει την ελληνική οικονομία

Η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο για λειψυδρία.

Parallaxi
πώς-η-λειψυδρία-αφυδατώνει-την-ελληνι-1198419
Parallaxi

Η λειψυδρία δεν είναι πια μόνο φυσικό φαινόμενο, είναι μέρος των προβλημάτων που οδηγούν σε σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση. Η Ελλάδα, όπως πολλές χώρες της Μεσογείου, φαίνεται να πορεύεται με την κάνουλα να στάζει και όχι να τρέχει.

Η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, σύμφωνα με την κοινή έκθεση της Deloitte και του World Resources Institute που έγινε τον Μάιο του 2025. Το 50% του πόσιμου νερού χάνεται πριν φτάσει σε βρύσες, αρδευτικά δίκτυα ή άλλες υποδομές.

Η λειψυδρία έχει… παρελθόν

Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι σημερινό. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αντίστοιχες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν περιστασιακά και ποτέ δεν υπήρξε στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι κανένα σοβαρό σχέδιο δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση του προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ή ο αγροτικός τομέας.

Πάνω από το 70% του διαθέσιμου γλυκού νερού καταναλώνεται στον πρωτογενή τομέα. Παρόλα αυτά, παραμένει ο τελικός καταναλωτής που είναι λιγότερο παραγωγικός. Την ίδια στιγμή τα αγροτικά δίκτυα παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες λόγω κακής διαχείρισης, παρωχημένης τεχνολογίας, αλλά και εξαιρετικά υδροβόρων καλλιεργειών.

Οι καλλιέργειες

Αρκεί όμως μόνο η αλλαγή του είδους των καλλιεργειών; Ο Θεσσαλικός κάμπος παράγει σχεδόν το 25% των αγροτικών προϊόντων της χώρας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εγχώρια παραγωγή. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ενίσχυση της παραγωγής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων παραμένει ανύπαρκτος. Έκθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφορικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα στην υδροδότηση του κάμπου, καταγράφει ετήσιο υδατικό έλλειμμα 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Ως λύση του προβλήματος προτείνεται (μεταξύ άλλων) η κατασκευή φραγμάτων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης του αρδευτικού νερού. Η υλοποίηση του σχεδίου εκτιμάται ότι απαιτεί επενδύσεις άνω των 4,5 δισ. ευρώ. Κι όμως ενώ τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έπρεπε να κατευθυνθούν και σε τέτοια έργα, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις παραμένουν απλή υπόσχεση.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη χτυπηθεί με την ένταση που παρατηρείται στις γεωργικές περιοχές, αλλά τα σημάδια είναι ήδη ορατά. Μελέτη της ΕΥΔΑΠ για τις ανάγκες του βιομηχανικού τομέα στην Αττική καταγράφει ανισότητες στην παροχή νερού, καθώς και αυξημένα κόστη διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων και μεταποίησης αναφέρουν οτι παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους σε περιόδους όπου υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας.

Οι ειδικοί κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το νερό δεν είναι πλέον απλά μια τεχνική δυσκολία που αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα στοιχείο που αυξάνει το κόστος παραγωγής. Η λειψυδρία και τα προβλήματα που φέρνει, αποτελεί βασική μεταβλητή στη χάραξη της παραγωγικής στρατηγικής των επιχειρησεων αλλά ακόμα και του σχεδιασμού της παραγωγικής πολιτικής κάθε χώρας.

Η πολιτεία δείχνει να κινείται καθυστερημένα. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό είναι απλά ένα πλαίσιο ενός σχεδίου που θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί. Για ακόμα μια φορά η χώρα μοιάζει να έχασε τη δυνατότητα αναβάθμισης των δικτύων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι επενδύσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται αποσπασματικά. Στη Θεσσαλία, οι αγρότες ακόμη περιμένουν το φράγμα της Σκοπιάς. Αντίστοιχα, στη Δυτική Μακεδονία, τα δίκτυα άρδευσης λειτουργούν με προβληματικά αντλιοστάσια.

Κι έτσι, το χώμα στα χωράφια παραμένει διψασμένο και οι βιομηχανίες μειώνουν την παραγωγή τους. Αποτέλεσμα η ανάπτυξη να καθυστερεί και οι τιμές να ανεβαίνουν, περιμένοντας μήπως βρέξει το φθινόπωρο και περιοριστεί το πρόβλημα.

Πηγή: OT.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα