Ελλάδα

Πως τα online μαθήματα χορού, γυμναστικής γίνονται τάση μετά την πανδημία

Μπορεί η καραντίνα να αποτελεί παρελθόν, όμως η νέα συνήθεια πολλών συνεχίζεται.

Νίκος Γκάγιας
πως-τα-online-μαθήματα-χορού-γυμναστικής-γί-939403
Νίκος Γκάγιας

Πολλοί είναι εκείνοι που βαριούνται απίστευτα την γυμναστική και χρησιμοποιούν την έλλειψη χρόνου σαν δικαιολογία. Βέβαια στην καραντίνα το “παραμύθι” αυτό διαλύθηκε καθώς δεν υπήρχαν ούτε αποστάσεις ούτε προφάσεις για να μην κάνει κάποιος γυμναστική καθώς όλα γίνονταν από το σαλόνι του καθενός μέσω online μαθημάτων. Ο καιρός πέρασε και όλοι λίγο πολύ απλώσαμε τα στρώματα μας και “πιάσαμε δουλειά”.

Βέβαια οι καραντίνες τελείωσαν και όλοι επιστρέψαμε στις κανονικές ζωές μας. Άλλοι γύρισαν στα γυμναστήρια που τους έλειψαν και άλλοι στα φαγάδικα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αποφάσισαν να συνεχίσουν τα online μαθήματα για διάφορους λόγους. Αρκετοί είναι εκείνοι που επέλεξαν την παραδοσιακή γυμναστική, ενώ υπάρχουν και οι άλλοι που ξεκίνησαν τον χορό και τις pilates.

Τον λόγο που επέλεξε την online δραστηριότητα εξηγεί η Θάλεια Ντίνου, η οποία το τελευταίο 6μηνο κάνει διαδικτυακά γυμναστική και το τελευταίο 3μηνο μαθαίνει και ζεϊμπέκικο. Η ίδια βρίσκεται στην Πάτρα και όπως αναφέρει πως κάνει δύο δουλειές οπότε την βολεύει πάρα πολύ να κανονίζει τα μαθήματα της online.

«Στην αρχή ήμουν δύσπιστη, σκεφτόμουν το πως θα μπορέσει η δασκάλα να μεταδώσει τον χορό από την κάμερα. Είχα κερδίσει το μάθημα μέσω του TikTok και ήδη από την πρώτη φορά που έκανα έμαθα τρία ολόκληρα tempo. Ήταν πολύ γρήγορο! Ήμουν και μία μαθήτρια που έχει κάνει και δια ζώσης χορό. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου, το μόνο που χρειαζόμουν ήταν ένα τάμπλετ, μία προετοιμασία 3 λεπτών. Σίγουρα θα ήταν πιο ωραίο αν ήμασταν από κοντά, δεν διαφωνώ. Όμως δεν υστερεί κάπου το μάθημα. Το κακό είναι ότι χάνεις την ανθρώπινη επαφή, όμως με βολεύει στο πρόγραμμα μου. Δεν χρειάζεται να μετακινηθώ, να βρω να παρκάρω κλπ. 

Αναφορικά με την γυμναστική έκανα ξανά online πριν πέντε χρόνια με τεράστιο κίνδυνο να τραυματιστώ γιατί μου ήρθε ένα πρόγραμμα που δεν υπήρχαν επεξηγηματικά βίντεο. Ο προπονητής που έχω τώρα σε κάθε βίντεο αφιερώνει 1,5 λεπτό για να σου εξηγήσει και σε προλαβαίνει πριν κάνεις το λάθος. Ο συγκεκριμένος είναι τόσο επεξηγηματικός. Η γνώμη μου είναι πως είναι επικίνδυνο να κάνεις γυμναστική online εάν ο γυμναστής δεν είναι οργανωμένος.»

Η δασκάλα χορού ελληνικών λαϊκών και παραδοσιακών χορών, Βάνια Αποστολίδου εξηγεί πως τα online μαθήματα για εκείνη είναι πολύ ωραία καθώς της δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει κόσμο από όλα τα μέρη του κόσμου.

«Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις. Ο χορός ενώνει τους ανθρώπους. Είναι συγκινητικό όταν κάνω μάθημα με Έλληνες του εξωτερικού το πόση λαχτάρα έχουν για να μάθουν τους ελληνικούς λαϊκούς και παραδοσιακούς χορούς. Πέρα από αυτό νιώθουν πως μιλάνε με κάποιον δικό τους. 

Η μόνη δυσκολία που παρατηρώ είναι πως αυτούς τους ανθρώπους δεν θα τους γνωρίσω ποτέ από κοντά. Αυτό είναι το μόνο “αρνητικό”. Περνάμε ώρες μαζί στα μαθήματα και καλό θα ήταν ο κάθε μαθητής να ήταν δίπλα μου για να τον γνωρίσω και να επικοινωνούμε καλύτερα. 

Αν κάποιος που κάνει online μαθήματα κάνει μία φιγούρα λάθος δεν θα τραυματιστεί. Βέβαια εξαρτάται και τι φιγούρα θα κάνει, δεν κάνουμε ακραία πράγματα αν δεν ξέρουμε το ιστορικό του άλλου. Προσέχουμε στον χορό, όμως στη γυμναστική, που μπορεί να υπάρχουν και βάρη, χρειάζεται περισσότερη προσοχή. 

Υπάρχουν πάρα πολλοί που ξεκινάνε από το μηδέν για να μάθουνε. Υπάρχουν και άλλοι που ξέρουν να χορεύουν ζεϊμπέκικο, χασάπικο και θέλουν το εξελίξουν. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. Επίσης κάνουν online μαθήματα γαμπροί για τον γάμο τους»

Η Πηνελόπη Τουτουρλά, γυμνάστρια και ιδιοκτήτρια των γυμναστηρίων MOOV στη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως στο σήμερα οι περισσότεροι προτιμούν την δια ζώσης γυμναστική. Βέβαια υπάρχουν πωλήσεις και στο κομμάτι του online, αλλά μειωμένες συγκριτικά με την περίοδο της πανδημίας

«Το κόστος των online μαθημάτων είναι μικρότερο, μία ιντερνετική συνδρομή είναι πιο φθηνή από ότι στο φυσικό κατάστημα. Υπάρχει άνεση ο ασκούμενος να κάνει τα προγράμματα όσες φορές θέλει και όποτε θέλει. Βέβαια δεν υπάρχει η επίβλεψη του γυμναστή, οπότε είναι μόνος του στον χώρο του. Αυτό κρύβει κινδύνους γιατί όσο επεξηγηματικό και να είναι το βίντεο, πάντα υπάρχει μία μικρή περίπτωση να εκτελεστεί λάθος η άσκηση και να υπάρξει τραυματισμός»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Αλέξης Αλεξιάδης από την πλευρά του αναφέρει πως τα online μαθήματα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός γιατί όλοι αυτοί που τα κάνουν δεν έχουν μία συγκεκριμένη ιδιότητα.

«Μπορεί να είναι influencer, ηθοποιοί. Μπορεί να είναι όντως και πτυχιούχοι επαγγελματίες, όμως οι περισσότεροι δεν είναι και δεν δικαιούνται να κάνουν με κάτι τέτοιο ως επαγγελματική δραστηριότητα. Δεν γνωρίζουμε και κατά πόσο είναι νόμιμη. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Επίσης δεν ελέγχεται για την ποιότητα των παροχών του, απλώς ο κόσμος ακολουθεί την τάση. Τον πελάτη δεν τον ενδιαφέρει, εμάς τους επαγγελματίες μας επηρεάζει πιο πολύ. Ο πελάτης κοιτάει την άνεση του και το πόσα χρήματα θα πληρώσει. Ωστόσο είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι μία παροχή που αντιπροσωπεύει τον κλάδο μας. Είναι κάποιοι συνάδελφοι που το κάνουν σωστά, επιστημονικά και επίσημα, όμως οι περισσότεροι είναι “άφαντοι”. 

Άλλο πράγματα να κάνεις γυμναστική δια ζώσης κι άλλο online. Η ουσία δεν είναι να έχουμε μία οθόνη υπολογιστή ανάμεσα μας. Η δουλειά μας πρέπει να γίνεται από κοντά, να έχουμε τον ασκούμενο δίπλα μας για να τον καθοδηγούμε.

Η αλήθεια είναι πως πολλούς τους βολεύει το online, βέβαια από όσο ξέρω έχει μειωθεί αυτό το φαινόμενο γιατί τα γυμναστήρια έχουν ανοίξει. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να έχουμε παράπλευρες απώλειες. Φυσικά και να υπάρχει μία υβριδική υπηρεσία , όμως θα πρέπει να παρέχεται από χώρους επίσημα αδειοδοτημένους και επαγγελματίες του κλάδου»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα